Ant turgaus prekystalių – pirmieji grybai ir uogos

Jau su­kru­to iš miš­ko gė­ry­bių kas­met už­si­dir­ban­tys uk­mer­giš­kiai – tur­ga­vie­tė­je ant pre­kys­ta­lių pa­si­ro­dė pir­mie­ji gry­bai ir uo­gos. Uo­gau­to­jai ti­ki­na, kad šie­met – ne mė­ly­nių me­tai, ir prog­no­zuo­ja, kad lau­kian­tie­ji že­mes­nių kai­nų ga­li lik­ti ir be uo­gų.

2014-06-27-2 straipsnio nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Šie­met – ne mė­ly­nių me­tai…


 

Kad pra­si­dė­jo gry­bų se­zo­nas, skel­bia ant pre­kys­ta­lių pūp­san­tys vo­ve­rai­čių kal­ne­liai. Ka­dan­gi gry­bai dar – šio se­zo­no „švie­žie­na“, dėl kai­nų ne­si­smul­ki­na nei pre­kei­viai, nei pir­kė­jai. Už auk­sas­pal­vių vo­ve­rai­čių lit­rą pra­šo­ma 10 li­tų. Ir ti­ki­na, kad žmo­nės jų pa­si­il­go – ant pre­kys­ta­lių jos ne­už­si­gu­li.

Kai kas jau ti­ki­na ap­tin­kan­tys ir rau­don­vir­šių, ir ba­ra­vy­kų. Ta­čiau tre­čia­die­nį tur­gu­je ant pre­kys­ta­lių jų ne­si­ma­tė.

Ne mė­ly­nių me­tai

Va­sa­ra – pui­kus me­tas už­si­dirb­ti pa­pil­do­mą li­tą. Šią ga­li­my­bę jau an­trą se­zo­ną iš­nau­do­ja Šven­tu­pės gy­ven­to­ja Vir­gi­ni­ja. Tei­gia, kad už­dar­biu per­nai ne­ga­lė­jo skųs­tis, o ir uo­gau­ti jai pa­tin­ka.

Ji tre­čia­die­nį pir­kė­jams siū­lė mė­ly­nių. Už šių uo­gų lit­rą pra­šė 15 li­tų. Mo­te­ris pa­sa­ko­jo uo­ga­vu­si Šir­vin­tų ra­jo­ne, Liu­ko­nių miš­ke.

Šias vie­tas uk­mer­giš­kiai uo­gau­to­jai ži­no kaip di­džiau­sias ir ar­čiau­siai esan­čias mė­ly­nių „plan­ta­ci­jas“. Ta­čiau pre­kei­vė tei­gia, kad ar­ti tik at­ro­do – į abi pu­ses iki uo­gie­no­jų su­si­da­ro 100 ki­lo­met­rų. Mė­ly­nių pa­klau­sa ne­si­skun­džia. Mat dau­ge­lis su­skai­čiuo­ja, kiek ku­rui iš­leis­tų, ir nu­spren­džia, kad va­žiuo­ti dėl ko­kio ki­bi­ro uo­gų ne­la­bai ap­si­mo­ka – tur­gu­je tą pa­tį iš­lei­si ir vi­sos die­nos gaiš­ti ne­rei­kės.

Anot uo­gau­to­jų, mė­ly­nės kai­ną, ma­tyt, iš­lai­kys pa­na­šią vi­so se­zo­no me­tu, nes šie­met jų der­lius miš­ke tik­rai pra­stas.

„Jau per­nai vi­si sa­kė, kad ne mė­ly­nių me­tai, tai šie­met jų dar ma­žiau“, – sa­ko Vir­gi­ni­ja. Ji sa­ko, kad uo­ga­vi­mo se­zo­nas – tik­ras iš­si­gel­bė­ji­mas dar­bo ne­tu­rin­tie­siems. Ji pa­ti pa­si­bai­gus že­muo­gėms ir mė­ly­nėms kibs į avie­tes, bruk­nes, span­guo­les.

Lie­tus – že­muo­gių prie­šas

Že­muo­gių par­da­vė­jai miš­ko uo­gų kai­nų kar­te­lę dar la­biau iš­ke­lia. Už stik­li­nę pra­šo 5 li­tų. Tie­sa, per­kant iš kar­to dvi, abi kai­nuo­tų 9 li­tus. Šios uo­gos tu­ri ver­tę ne tik dėl ypa­tin­go sko­nio – lie­tin­gą die­ną že­muo­gių uo­gau­to­jai ne­ski­na, nes šla­pios uo­gos grei­tai su­kiūž­ta.

Tie­siog iš gam­tos ant tur­gaus pre­kys­ta­lių at­ke­lia­vo ir ry­šu­lė­liai vais­ta­žo­lių bei prie­sko­nių – jo­na­žo­lės, ša­la­vi­jai, ra­mu­nė­lės, mė­tos, šei­va­me­džio žie­dai. Jų kai­na, pri­klau­so­mai nuo „puokš­tės“ dy­džio, – nuo 1 iki 3 li­tų.

Braš­kės – į pa­bai­gą

Iš na­mi­nių uo­gų šiuo me­tų lai­ku tur­gu­je dau­giau­sia braš­kių. Še­šuo­liuo­se gy­ve­nan­ti Ri­ma už ki­log­ra­mą gra­žių di­de­lių uo­gų pra­šo 7 li­tų. Smul­kes­nes, la­biau nu­ly­tas par­duo­da po 4 li­tus. Ji sa­ko, kad šios vie­nos mėgs­ta­miau­sių uo­gų – jau į pa­bai­gą. Ma­no, kad braš­kių pre­ky­bai šis sa­vait­ga­lis ga­li bū­ti pas­ku­ti­nis – jos 5 arų braš­ky­ne jau be­veik tuš­čia.

Dar­žo­vių – pa­si­rin­ki­mas

Su­ma­niu­sie­siems nu­si­pirk­tus gry­bus pa­si­ga­min­ti su bul­vė­mis ir svo­gū­nais – pa­pil­do­mos iš­lai­dos.

Švie­žių bul­vių kai­na – nuo 1,5 iki 3,5 li­to pri­klau­so­mai nuo dy­džio. Per­nykš­tės kad ir „ce­pe­li­ni­nės“ kai­nuo­ja pi­giau – po 1,2 li­to už ki­log­ra­mą. Svo­gū­nų ki­log­ra­mas – 5 li­tai, ry­še­lis šių­me­čių mor­kų – 2 li­tai.

Ju­li­jos iš At­ko­čių dar­že už­de­rė­jo ko­pūs­tai, bro­ko­liai ir ka­la­fio­rai. Ki­log­ra­mas ko­pūs­tų kai­nuo­ja 1,5 li­to. Kur kas bran­ges­ni ka­la­fio­rai – 5 li­tai už ki­log­ra­mą, o bro­ko­liai kai­nuo­ja 7 li­tus.

Prog­no­zuo­ja kai­nos šuo­lį

Tuo tar­pu ne­links­mos nuo­tai­kos už bi­ti­nin­kų pre­kys­ta­lio. Žmo­nės sa­ko, jog me­daus ko­riuo­se dar nė­ra daug – per daug lie­tin­go bir­že­lio bū­ta.

Už ki­log­ra­mą šio gar­dė­sio pra­šo­ma 20 li­tų. Tiek pat no­ri pre­kei­viai ir už me­dų su na­tū­ra­liu bi­čių vaš­ku, ku­ris lie­ka nu­a­kia­vus ko­rius. Nau­din­gu­mu šį na­tū­ra­lų pro­duk­tą jie su­ly­gi­na su bi­čių duo­ne­le.

Bi­ti­nin­kai kai­nos ne tik ne­si­ruo­šia nu­leis­ti, bet dar ir me­daus pa­bran­gi­mą prog­no­zuo­ja.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *