Savivaldybė respublikinius nurodymus vejasi sunkiai

Neseniai pakeistas Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo taisykles vėl teko redaguoti.

4 straipsnio nuotr.04-10

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Bitynams – išskirtinis dėmesys.


Beveik metus galiojusios taisyklės neatitinka Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nurodymų. Daugiausia neatitikimų liečia bičių laikymą. 

Pernai sausį rajono taryba patvirtino naują Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo Ukmergės rajono savivaldybėje taisyklių redakciją.

Pakeitimų atsiradimui įtakos turėjo stambiausio rajone ir bene stambiausio visoje respublikoje bitininko Jono Šantaro ir jo kaimynų konfliktas.

Savivaldybės specialistai ne kartą išklausė Krekšliuose gyvenančių žmonių skundus, kad J. Šantaro prie namų įsirengtas bitynas – tikra nelaimė kaimynams. Nepatogumus dėl bičių jie išsakė ir rajono tarybos posėdyje iš piliečių tribūnos, pateikė net filmuotą medžiagą.

Po šių skundų Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo taisyklėse atsirado nemažai pakeitimų, susijusių su bitynų įrengimo ir bičių laikymo galimybėmis. Buvo sugriežtinta tvarka, kurios privalėjo laikytis laikantieji bites miesto teritorijoje.

Šios taisyklės byloja, kad miesto teritorijoje leidžiama laikyti ne daugiau kaip 1 bičių šeimą viename žemės are, bet ne daugiau 6 bičių šeimų.

Užsigulėjo stalčiuose

Tačiau praėjus keliems mėnesiams nuo patvirtintų rajono taisyklių, gyvūnų laikymo tvarkos aprašą patvirtino Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Savivaldybės gali susikurti savąsias taisykles tik besivadovaudamos šiuo dokumentu. Apraše nurodyta, kad kai kuriuos punktus savivaldybė gali keisti, atsižvelgdama į jai būdingą gyvenamųjų teritorijų specifiką, gyventojų poreikius.

Tačiau išimtys negali liesti tų punktų, kurie susiję su bičių laikymu. Nustatant bitynų įrengimo tvarką, bičių šeimų skaičių, savivaldybių saviveikla neleidžiama. Aprašo reikalavimai bendri visoms šalies savivaldybėms.

Jame sakoma, kad galima laikyti 1 bičių šeimą 1 are žemės valdos neapribojant maksimalaus jų skaičiaus. Palikta galimybė laikyti daugiau nei 1 šeimą 1 are žemės. Tokiu atveju tereikia susitarti su artimiausiais kaimynais ir gauti raštišką jų sutikimą.

Minėti reikalavimai iš esmės keičia leidžiamą laikyti bičių šeimų skaičių Ukmergės miesto teritorijoje.

Nors Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos aprašas parengtas pernai gegužę, jis ilgokai pragulėjo savivaldybės administracijos darbuotojų stalčiuose – rajono Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo taisykles imtasi derinti tik gruodį. Tuomet sukurta darbo grupė, atsižvelgusi į tarnybos apraše išdėstytus nurodymus, pakeitė su aprašu nesutampančius punktus.

Ukmergės rajono savivaldybės Aplinkosaugos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Vilija Grabauskienė aiškino, kad rajoninių taisyklių redagavimas taip „nusitempė“ dėl didelio darbo krūvio.

Anot pašnekovės, šiuo metu rajoninių taisyklių projektas, atitinkantis tarnybos aprašo reikalavimus, jau parengtas. Šį mėnesį jį turėtų patvirtinti savivaldybės administracijos direktorius. Tai taip pat nauja – anksčiau tokias taisykles tvirtindavo rajono taryba.

Nepatogumų patyrė

Bitininkas J. Šantaras sako, kad rajono tarybai patvirtinus taisykles, kuriose leidžiama miesto teritorijoje laikyti ne daugiau kaip 6 bičių šeimas, tiek jų kieme ir paliko. Kitus avilius išvežė į kaimuose esančius bitynus.

Dėl savivaldybės patvirtintų taisyklių, kurios neatitinka aukštesnių instancijų nustatytos tvarkos, jis sako turėjęs nepatogumų: teko organizuoti avilių išvežimą, gaišti laiką.

Apie Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos aprašą, kuriuo vadovaujantis turi būti parengtos savivaldybių gyvūnų globą ir laikymą reglamentuojančios taisyklės, jis teigia žinojęs jau pernai pavasarį. Mat šis dokumentas įsigaliojo gegužės vidury.

„Buvau nunešęs dokumentą ir į savivaldybę, tačiau keisti rajone galiojančių taisyklių niekas neskubėjo“, – pasakoja J. Šantaras.

Pasinaudoti apraše numatyta galimybe didinti bičių šeimų skaičių savo kieme jis kol kas neketina. Esą tai net nenaudinga – bitėms tektų toli skristi ieškoti medingų augalų.

Tačiau bitininkas neslepia, kad laikinai prireikus avilių kieme gali ir padaugėti. Pagal bendrą respublikoje nustatytą tvarką, savo 40 arų sklype galėtų laikyti 40 bičių šeimų.

Taisyklės negaliojo?

Kaip neatitikimus tarp savivaldybės taisyklių ir aprašo įpareigojimų vertina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai?

Šios tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas valstybinis veterinarijos inspektorius Giedrius Blekaitis mano, kad, šie neatitikimai leidžia daryti išvadą, kad Ukmergės savivaldybė beveik metus gyvūnų laikymo taisyklių iš viso neturėjo.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *