Paviešinti kandidatai savivaldos rinkimuose

Ryš­kė­ja bū­si­mų sa­vi­val­dy­bės rin­ki­mų pa­veiks­las – par­ti­jos vie­šai at­sklei­džia pa­var­des tų, už ku­riuos ga­lė­si­me ati­duo­ti sa­vo bal­sus ko­vo 1-ąją vyk­sian­čiuo­se sa­vi­val­dos ir me­rų rin­ki­muo­se. Pre­ten­den­tų bū­ti kan­di­da­tais į sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rius są­ra­šus skel­bia Vy­riau­sio­ji rin­ki­mų ko­mi­si­ja.

2015-01-16-5 straipsnio nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Į ra­jo­no ta­ry­bą – šim­tai kan­di­da­tų.


 

Il­giau­sius – 50 as­me­nų – są­ra­šus pri­sta­tė Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­ja ir Tė­vy­nės są­jun­ga-Lie­tu­vos krikš­čio­nys de­mok­ra­tai. 48 kan­di­da­tus pri­sta­to Lie­tu­vos vals­tie­čių ir ža­lių­jų są­jun­ga, 30 – Dar­bo par­ti­ja, 22 – par­ti­ja Tvar­ka ir tei­sin­gu­mas, 15 – Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Li­be­ra­lų są­jū­dis, 25 – Lie­tu­vos lais­vės są­jun­ga (li­be­ra­lai), 18 – vi­suo­me­ni­nis rin­ki­mų ko­mi­te­tas „N. Pu­tei­kio ko­man­da“.

Mū­sų ra­jo­no kan­di­da­tais į me­rus pa­gal šį ket­vir­ta­die­nį vie­šai pa­skelb­tus duo­me­nis pre­ten­duo­ja tap­ti: Val­das Pet­ro­nis (Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­ja), Juo­zas Varž­ga­lys (Lie­tu­vos vals­tie­čių ir ža­lių­jų są­jun­ga), Jo­li­ta Žu­raus­kie­nė (par­ti­ja Tvar­ka ir tei­sin­gu­mas), Ro­lan­das Ja­nic­kas (Dar­bo par­ti­ja), An­drius Ka­les­ni­kas (Lie­tu­vos lais­vės są­jun­ga (li­be­ra­lai)), Ag­nė Bal­čiū­nie­nė (Tė­vy­nės są­jun­ga-Lie­tu­vos krikš­čio­nys de­mok­ra­tai), Ni­jo­lė Gied­rai­tie­nė (vi­suo­me­ni­nis rin­ki­mų ko­mi­te­tas „N. Pu­tei­kio ko­man­da“), Ju­lius Ka­zė­nas (iš­si­kė­lė pats).

Ta­čiau dar ne­ži­nia, ar vi­si pre­ten­den­tai taps kan­di­da­tais.

Šiuo me­tu pre­ten­den­tai ren­ka rin­kė­jų pa­lai­ky­mo pa­ra­šus. Juos pri­sta­ty­ti rei­kia sa­vi­val­dy­bės rin­ki­mų ko­mi­si­jai.

Kiek­vie­no­je sa­vi­val­dy­bė­je nu­sta­ty­tas skir­tin­gas rei­kia­mų su­rink­ti pa­ra­šų skai­čius. Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je rei­kia pa­teik­ti są­ra­šą su 270 pa­ra­šų. Tiek pa­ra­šų tu­ri su­rink­ti ne tik po­li­ti­nės par­ti­jos, bet ir pa­tys sa­vo kan­di­da­tū­ras iš­kė­lę as­me­nys.

Ko­mi­si­ja, pa­tik­ri­nu­si gau­tus do­ku­men­tus, pri­ims spren­di­mus dėl kan­di­da­tų są­ra­šo ar kan­di­da­to re­gist­ra­vi­mo.

Sau­sio 30 die­ną bus su­tei­kia­mi ir VRK in­ter­ne­to sve­tai­nė­je skel­bia­mi rin­ki­mų nu­me­riai, kan­di­da­tų są­ra­šai ir kan­di­da­tai.

Nu­ma­ty­ta nau­jo­vė

Šiuo­se rin­ki­muo­se nu­ma­ty­ta nau­jo­vė – už kan­di­da­tus, ku­rių pa­rei­gos ne­su­de­ri­na­mos su ta­ry­bos na­rio pa­rei­go­mis, pri­va­lu su­mo­kė­ti dvi­gu­bą už­sta­tą. Tai tu­rė­tų la­biau ap­sau­go­ti nuo rin­kė­jų mul­ki­ni­mo, kuo­met ta­ry­bos na­rio man­da­tas per­duo­da­mas ko­le­gai.

Iš anks­tes­nių rin­ki­mų prak­ti­kos ži­no­ma, kad po­li­ti­nių par­ti­jų są­ra­šų vir­šu­je bū­da­vo įra­šo­mi to­kie kan­di­da­tai, ku­rių pa­rei­gos ne­su­de­ri­na­mos su ta­ry­bos na­rio pa­rei­go­mis.

Su­rin­kęs dau­giau­siai rin­kė­jų bal­sų toks po­li­ti­kas pa­pras­tai sa­vo po­zi­ci­ją už­lei­džia po jo są­ra­še esan­čiam ben­dra­par­tie­čiui.

„Ne­pa­si­ten­ki­ni­mas dėl to­kių per­si­stum­dy­mų kan­di­da­tų są­ra­še bu­vo di­de­lis. Rin­kė­jai iš­ren­ka tuos, ku­riais pa­si­ti­ki, o ta­ry­bo­je at­si­ran­da ki­ti“, – sa­ko Vy­riau­sio­sios rin­ki­mų ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas Ze­no­nas Vai­gaus­kas.

Gi­na­si dvi­gu­bin­da­mi mo­kes­tį

Vy­riau­sio­ji rin­ki­mų ko­mi­si­ja ėmė­si prie­mo­nių prieš rin­kė­jų ap­gau­di­nė­ji­mą. Šie­met vyk­sian­čiuo­se rin­ki­muo­se nu­ma­ty­ta nau­jo­vė – už kiek­vie­ną to­kį kan­di­da­tą po­li­ti­nės par­ti­jos ar rin­ki­mų ko­mi­te­tai tu­ri su­mo­kė­ti pa­pil­do­mą dvi­gu­bą rin­ki­mų už­sta­tą.

VRK pa­tvir­tin­tas rin­ki­mų už­sta­tas – 682,35 eu­ro (2 356 li­tai). Jis į VRK są­skai­tą tu­ri bū­ti įneš­tas už vie­ną kan­di­da­tų są­ra­šą, kai kar­tu ke­lia­mas kan­di­da­tas į me­rus. Vie­no­das už­sta­tas yra ir ta­da, jei są­ra­šas yra be kan­di­da­to į me­rus ar į me­rus kan­di­da­tas iš­si­ke­lia pats.

Ta­čiau jei są­ra­še yra to­kių, ku­rių ei­na­mos pa­rei­gos ne­su­de­ri­na­mos su ta­ry­bos na­rio pa­rei­go­mis, už­sta­tas už kiek­vie­ną to­kį kan­di­da­tą pa­dvi­gu­bė­ja – iki 1 364,70 eu­ro (4 712 li­tų).

Z. Vai­gaus­kas sa­ko, kad ieš­kant spren­di­mo, kaip už­kirs­ti ke­lią sa­vo­tiš­koms po­li­ti­kų spe­ku­lia­ci­joms kai ku­rių as­me­nų po­pu­lia­ru­mu, ana­li­zuo­ta ir už­sie­nio ša­lių pa­tir­tis.

Pa­vyz­džiui, lat­viai tai­kė rin­ki­muo­se dar griež­tes­nes prie­mo­nes – jei į ta­ry­bą iš­ren­ka­mas ne­su­de­ri­na­mo­se pa­rei­go­se dir­ban­tis po­li­ti­kas, jis iš dar­bo bū­da­vo at­lei­džia­mas.

Tu­rės at­si­sa­ky­ti pa­rei­gų ar­ba man­da­to

Sa­vi­val­dy­bių rin­ki­mų įsta­ty­me nu­ro­do­ma, ko­kios pa­rei­gos yra ne­su­de­ri­na­mos su sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rio.

Ne­su­de­ri­na­mos yra sa­vi­val­dy­bės me­ro, ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus, kon­tro­lie­riaus, ad­mi­nist­ra­ci­jos vals­ty­bės tar­nau­to­jo ir dar­buo­to­jo, dir­ban­čio pa­gal dar­bo su­tar­tį, Vy­riau­sy­bės at­sto­vo ap­skri­ty­je pa­rei­gos, vals­ty­bės kon­tro­lie­riaus ir jo pa­va­duo­to­jo pa­rei­gos.

Taip pat ta­ry­bos na­riu ne­ga­li tap­ti biu­dže­ti­nės bei vie­šo­sios įstai­gos, ku­rios sa­vi­nin­kas ar vie­nas iš sa­vi­nin­kų yra sa­vi­val­dy­bė, va­do­vas ar sa­vi­val­dy­bės kon­tro­liuo­ja­mos ak­ci­nės ben­dro­vės va­do­vas.

Kaip ne­su­de­ri­na­mos su ta­ry­bos na­rio iš­var­din­tos ir la­bai aukš­tos – Pre­zi­den­to, Sei­mo na­rio, Eu­ro­pos Par­la­men­to na­rio – pa­rei­gos.

Jei­gu toks as­muo lai­mi rin­ki­mus, jis tu­ri at­si­sa­ky­ti ar­ba tų pa­rei­gų, ar­ba ta­ry­bos na­rio man­da­to.

Už­sta­tas ga­li ir „nu­plauk­ti“

Pa­si­bai­gus po­li­ti­nei kam­pa­ni­jai, VRK grą­ži­na rin­ki­mų už­sta­tus juos su­mo­kė­ju­siems rin­ki­mų ko­mi­te­tams, par­ti­joms ar iš­si­kė­lu­siems kan­di­da­tams į me­rus.

Už­sta­tas ne­grą­ži­na­mas, jei iš­rink­tas as­muo iki ta­ry­bos pir­mo­jo po­sė­džio ne­at­si­sa­kė ta­ry­bos na­rio man­da­to, nors jo ei­na­mos ir ta­ry­bos na­rio pa­rei­gos – ne­su­de­ri­na­mos.

Jei­gu iš ke­lių są­ra­še esan­čių kan­di­da­tų, ku­rių pa­rei­gos ne­su­de­ri­na­mos su ta­ry­bos na­rio sta­tu­su, po rin­ki­mų nors vie­nas at­si­sa­ko man­da­to, ne­grą­ži­na­ma vi­sa už kan­di­da­tų są­ra­šą su­mo­kė­ta už­sta­to su­ma.

No­rint at­gau­ti pi­ni­gus, bū­ti­na iš­pil­dy­ti ir ki­tas są­ly­gas. Vie­na iš jų – kan­di­da­tų są­ra­šas ar kan­di­da­tas į me­rus tu­ri bū­ti su­rin­kęs ne ma­žiau kaip 3 proc. rin­ki­muo­se da­ly­va­vu­sių rin­kė­jų bal­sų.

Už­sta­tas ne­grą­ži­na­mas, jei bu­vo nu­sta­ty­tas rin­kė­jų pa­pir­ki­nė­ji­mas, lai­ku ne­pa­teik­tos fi­nan­sa­vi­mo ata­skai­tos, pa­žeis­tas Po­li­ti­nių kam­pa­ni­jų fi­nan­sa­vi­mo ir fi­nan­sa­vi­mo kon­tro­lės įsta­ty­mas.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *