Nori valdiškos pastogės

Sens­tan­ti vi­suo­me­nė – di­džiu­lis gal­vo­sū­kis so­cia­li­nės sri­ties ins­ti­tu­ci­joms. Apie tai su­si­ti­ki­muo­se su ra­jo­no va­do­vais vi­sa­da pri­me­na ir kai­mo ben­druo­me­nių at­sto­vai. Jie no­rė­tų steig­ti se­ne­lių na­mus ir pra­šo fi­nan­sa­vi­mo. Ta­čiau ra­jo­no biu­dže­to fi­nan­si­nės ga­li­my­bės per men­kos, kad pa­ten­kin­tų to­kius pra­šy­mus.

04-26-3 straipsnio nuotr

 

 

Šiuo me­tu mū­sų ra­jo­ne vei­kia dve­ji pa­ra­pi­niai se­ne­lių na­mai. Del­tu­vo­je vei­kian­čiuo­se gy­ve­na per 40 žmo­nių, Žel­vo­je – 15.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­ja Val­do­nė Gi­nai­tie­nė pa­sa­ko­jo, kad no­rin­tie­ji ap­si­gy­ven­ti se­ne­lių na­muo­se re­gist­ruo­ja­mi jų įstai­go­je. Šiuo me­tu šia­me są­ra­še – ke­lios de­šim­tys gar­baus am­žiaus uk­mer­giš­kių. Iš vi­so per pra­ėju­sius me­tus už­re­gist­ruo­ti 35 gy­ven­to­jų pra­šy­mai dėl ap­gy­ven­di­ni­mo glo­bos įstai­go­se.

Tie­sa, re­a­liai ši ei­lė at­ro­dy­tų kiek trum­pes­nė, mat kai jau pa­siū­lo­ma žmo­gui vie­ta, jis ne vi­sa­da ir su­tin­ka – ban­do ieš­ko­ti ki­tos iš­ei­ties nei val­diš­ka pa­sto­gė.

„Ne tik Žel­vos ir Del­tu­vos, bet ir ki­tų se­niū­ni­jų ben­druo­me­nių at­sto­vai pa­gei­dau­ja stei­gia to­kią įstai­gą“, – pa­sa­ko­jo V. Gi­nai­tie­nė. Kai ku­rio­se iš kai­mo vie­to­vių stūk­so ir tuš­ti tam tin­kan­tys pa­sta­tai. Ta­čiau tai dar ne vis­kas – rei­ka­lin­gos lė­šos jiems įreng­ti, ki­tas fi­nan­sa­vi­mas…

Ki­ta ka­te­go­ri­ja žmo­nių, lau­kian­čių ei­lė­je prie val­diš­kos pa­sto­gės, – tu­rin­tie­ji psi­chi­kos su­tri­ki­mų ir ga­lin­tie­ji gy­ven­ti tik spe­cia­liuo­se – psi­cho­neu­ro­lo­gi­niuo­se glo­bos na­muo­se. Šiuo me­tu yra ke­lio­li­ka to­kių as­me­nų.

Te­oriš­kai jie tu­ri ga­li­my­bę ap­si­gy­ven­ti bet ku­rio­se Lie­tu­vo­je esan­čio­se jų po­rei­kius ati­tin­kan­čio­se įstai­go­se, ta­čiau pa­gei­dau­ja įsi­kur­ti sa­va­me kraš­te – Ja­siu­liš­kiuo­se esan­čiuo­se so­cia­li­nės glo­bos na­muo­se.

„Per­nai la­bai pa­dė­jo tai, kad at­si­ra­do ga­li­my­bė mū­sų žmo­nes ap­gy­ven­din­ti Šir­vin­tų ra­jo­ne esan­čiuo­se se­ne­lių na­muo­se“, – džiau­gia­si at­si­ra­du­sia ga­li­my­be pa­dė­ti V. Gi­nai­tie­nė.

Pri­me­na ir dar vie­ną val­diš­kos pa­sto­gės pa­gei­dau­jan­čių­jų gru­pę – žmo­nes, ku­rie gy­ve­ni­me la­bai ma­žai ar­ba vi­sai ne­dir­bo ir ne­mo­kė­jo so­cia­li­nių įmo­kų. Šie as­me­nys gau­na la­bai men­kas pa­šal­pas, tad glo­bos įstai­gos jų pri­im­ti ne­ga­li.

„Vi­si val­diš­ki glo­bos na­mai yra pa­si­tvir­ti­nę sa­vo įkai­nius, ku­rie sie­kia iki 2000 per mė­ne­sį“, – pri­me­na V. Gi­nai­tie­nė.

Ji ak­cen­ta­vo, kad se­ne­lių na­mų plėt­ra yra įtrauk­ta į ra­jo­no stra­te­gi­nį pla­ną. Ar pa­vyks šį pla­ną įgy­ven­din­ti, ne­ma­ža da­li­mi pri­klau­sys ir nuo ES struk­tū­ri­nių fon­dų pa­ra­mos.

Kal­bė­da­ma apie val­diš­kos pa­sto­gės po­rei­kį So­cia­li­nės pa­ra­mos skyriaus ve­dė­ja ak­cen­ta­vo dar ir   nak­vy­nės na­mų po­rei­kį. To­kių na­mų, skir­tų bent ke­lio­li­kai žmo­nių, nė­ra, tad iš­ki­lus po­rei­kiui, sky­riaus dar­buo­to­jams vi­sa­da ten­ka suk­ti gal­vą, kaip žmo­gui su­teik­ti lai­ki­ną pa­sto­gę.    

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *