Gydymo įstaigų vadovai viliasi, kad įstatymas bus pakeistas

Per­nai įsi­ga­lio­ju­sios Svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gų įsta­ty­mo pa­tai­sos kli­bi­na Uk­mer­gės li­go­ni­nės ir Pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro va­do­vų kė­des. Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je ke­ti­na­ma skelb­ti kon­kur­są šioms pa­rei­goms už­im­ti. Tuo tar­pu da­bar­ti­niai mi­nė­tų įstai­gų va­do­vai ma­no, kad iki va­sa­ros įsta­ty­mas dar bus pa­keis­tas.

04-19-1 straipsnio nuotr

 

Autorės nuotr. Janina Galiauskienė ir Algimantas Velička gydymo įstaigoms vadovauja daugiau nei dešimtmetį.


 

 

Svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gų įsta­ty­mo pa­kei­ti­mai įsi­ga­lio­jo per­nai lie­pos 1 die­ną. Ja­me nu­ma­ty­ta, kad vals­ty­bės ir sa­vi­val­dy­bių biu­dže­ti­nių ir vie­šų­jų įstai­gų va­do­vai į dar­bą pri­ima­mi vie­šo kon­kur­so bū­du pen­ke­riems me­tams. Lig šiol to­kio ter­mi­no ne­bu­vo.

Kon­kur­są or­ga­ni­zuo­ja ir jo nuo­sta­tus tvir­ti­na įstai­gos stei­gė­jas. Uk­mer­gė­je tai – ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė.

Ta­čiau svar­biau­sia įsta­ty­mo pa­tai­sa ta, jog įstai­gų va­do­vai, ku­rie šias pa­rei­gas ei­na de­šimt ar dau­giau me­tų, to­liau va­do­vau­ti tu­ri tei­sę tik me­tus – tai yra iki šių me­tų lie­pos 1 die­nos.

Per­nai, kuo­met bu­vo pri­im­tas mi­nė­tas įsta­ty­mas, mo­ty­vuo­ta, kad to­kiu bū­du bus ska­ti­na­ma įstai­gos va­do­vų ro­ta­ci­ja ir sa­vo vie­to­se jie taip il­gai ne­už­si­sė­dės.

Mi­nė­to­sios pa­tai­sos Uk­mer­gė­je lie­čia abie­jų gy­dy­mo įstai­gų, ku­rių stei­gė­jas yra sa­vi­val­dy­bė, va­do­vus. VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­sia­sis gy­dy­to­jas Al­gi­man­tas Ve­lič­ka li­go­ni­nei va­do­vau­ja 21 me­tus. Į šias pa­rei­gas jis bu­vo pa­skir­tas 1992 m. ge­gu­žės 26 d.

Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro vy­riau­sio­ji gy­dy­to­ja Ja­ni­na Ga­liaus­kie­nė pa­rei­gas ei­na be­veik 16 me­tų – nuo 1997 m. rug­sė­jo 25 d.

Abu il­ga­me­čiai va­do­vai šias pa­rei­gas ra­miai te­ga­li ei­ti iki lie­pos. Iki to lai­ko sa­vi­val­dy­bė­je bus pa­skelb­tas kon­kur­sas joms už­im­ti.

Ra­jo­no ta­ry­bai ki­tą sa­vai­tę tu­rė­tų bū­ti tei­kia­mas spren­di­mo dėl vie­šų kon­kur­sų Uk­mer­gės ra­jo­no pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro ir VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­sių­jų gy­dy­to­jų pa­rei­goms or­ga­ni­za­vi­mo ir vie­šų kon­kur­sų nuo­sta­tų pa­tvir­ti­ni­mo pro­jek­tas.

Jei ta­ry­ba jam pri­tars, A. Ve­lič­ka ir J. Ga­liaus­kie­nė bus įspė­ti dėl dar­bo su­tar­čių nu­trau­ki­mo.

Pa­sak So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­jo Vy­tau­to Mo­tie­jū­no, da­bar­ti­niams mi­nė­tų įstai­gų va­do­vams ne­at­ima­ma tei­sė da­ly­vau­ti kon­kur­se. Jei jie taip nu­spręs ir kon­kur­są lai­mės, ga­lės sėk­min­gai tęs­ti dar­bą dar pen­ke­rius me­tus.

Įsta­ty­mas ga­li bū­ti pa­keis­tas

Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­sia­sis gy­dy­to­jas A. Ve­lič­ka ir Pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro va­do­vė J. Ga­liaus­kie­nė ti­ki­si, kad Svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gų įsta­ty­mas bus pa­keis­tas, nes straips­nis, su­si­jęs su įstai­gų va­do­vų at­lei­di­mu iš dar­bo, ga­li­mai ker­ta­si su ša­lies kon­sti­tu­ci­ja.

Sei­me kaip tik šią sa­vai­tę dis­ku­tuo­ja­ma dar kar­tą per­žiū­rė­ti mi­nė­tą įsta­ty­mą ir ko­re­guo­ti jo pa­kei­ti­mus.

„Šiuo me­tu įsta­ty­mas vei­kia ir sa­vi­val­dy­bė tu­ri ruoš­tis kon­kur­sui. Ta­čiau yra ir ki­tas da­ly­kas – klau­si­mas, ar 15 jo straips­nis ne­si­ker­ta su įsta­ty­mu“, – svars­tė PSPC ve­dė­ja J. Ga­liaus­kie­nė.

Pa­sak jos, tei­si­nin­kai įstai­gų va­do­vams yra iš­aiš­ki­nę, kad jei pa­si­ra­šy­ta ne­ter­mi­nuo­ta dar­bo su­tar­tis, sa­vi­val­dy­bei vie­na­ša­liš­kai ją nu­trau­kus bū­tų pa­žeis­tos tei­sės ir to­kias by­las va­do­vai be var­go lai­mė­tų teis­muo­se.

J. Ga­liaus­kie­nė pa­ti­ki­no, kad jei vis dėlto įsta­ty­mas ne­bus pa­keis­tas, kon­kur­se va­do­vo vie­tai už­im­ti ji da­ly­vau­tų.

A. Ve­lič­ka sa­kė dar nė­ra ap­si­spren­dęs, ar da­ly­vau­tų kon­kur­se li­go­ni­nės va­do­vo vie­tai už­im­ti. Jis ma­no, kad Sei­mas tik­rai grįš prie įsta­ty­mo svars­ty­mo.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *