Afrikinis kiaulių maras artėja

Lietuvoje jau nustatyti  20 šernų ir 6 kiaulių afrikinio kiaulių maro židiniai. Todėl griežtėja reikalavimai kiaulių augintojams. Spalio 31 d. įsigaliojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymas „Dėl afrikinio kiaulių maro stebėsenos ir kontrolės priemonių“ pakeitimo.

5 straipsnio nuotr.11-19

 

Vadovaujantis juo bei Europos Komisijos įgyvendinamu sprendimu „Dėl gyvūnų sveikatos kontrolės priemonių, susijusių su afrikiniu kiaulių maru tam tikrose valstybėse narėse“, kuriuo panaikinamas Įgyvendinimo sprendimas 2014/178/ ES, mūsų rajonas patenka į užkrėstą Lietuvos dalį ir bet koks kiaulių judėjimas iš kiaulių laikymo vietos draudžiamas (taip pat ir paršelių išvežimas iš laikymo vietos).

Pagal minėtą sprendimą yra taikomos išimtys, t. y. reikalavimai, kuriuos įvykdžius laikytojai galėtų išvežti kiaules į kitą laikymo vietą ar skerdyklą.

Visiems augintojams prieš kiaulių skerdimą savo reikmėms reikia kreiptis į įgaliotajį arba valstybinį veterinarijos gydytoją, kuris apžiūrės kiaules, skerdimo metu įvertins patologinius anatominius pakitimus ir paims mėginius afrikinio kiaulių maro tyrimams.

Apie susirgimus, kritimus kiaulių laikytojai nedelsiant raštu ar telefonu turi informuoti įgaliotajį veterinarijos gydytoją, VMVT teritorinį padalinį.

Primename, kad kiekvienas kiaulių augintojas turi griežtai laikytis biosaugos reikalavimų: laikymo patalpas aptverti, apsaugoti nuo laukinių bei bešeimininkių gyvūnų patekimo, neleisti pašalinių asmenų į savo ūkį, kiaulių priežiūrai naudoti atskirus drabužius, batus, nešerti kiaulių maisto atliekomis, naikinti graužikus, tinkamai tvarkyti gyvulių gaišenas, prie įėjimų į kiaulių laikymo patalpas įsirengti dezinfekcinius kilimėlius, dezo barjerus. Draudžiama kiaules laikyti lauke.

Dėl konsultacijų gyventojai gali kreiptis į Ukmergės valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, Sodų g. 15. Tel. (8 340) 63213, (8 340) 63528.

Algimantas KALESNYKAS

Vyriausiasis veterinarijos gydytojas–inspektorius

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *