Nepriklausomybės gimtadienis subūrė choristus

Kovo 11-oji Antano Smetonos gimnazijoje pasitikta gražiausiomis dainomis apie Tėvynę. Čia vyko respublikinė mokyklinių chorų šventė, skirta mūsų šalies Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui ir vasarą Klaipėdoje vyksiančiai moksleivių dainų šventei.

5 straipsnio nuotr.03-18

 

Antano Smetonos gimnazijos archyvo nuotr. 


 

Šiemet jame dalyvavo aštuoni kolektyvai, kai kurie – nebe pirmus metus. Tarp tokių – Biržų „Saulės“ gimnazijos choras „Solis ortus“, Prienų „Žiburio“ gimnazijos choristai.

Į šventę taip pat atvyko Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos, Kėdainių šviesiosios gimnazijos chorai. Dalyvavo ir jaunių chorai iš Ukmergės meno mokyklos, Dukstynos bei „Šilo“ pagrindinių mokyklų. Svečius sutiko šventės šeimininkai ir dalyviai – Antano Smetonos gimnazijos mišrus choras, kuriame šiuo metu – apie 90 gimnazistų.

Choro vadovė mokytoja Jūratė Martinkutė yra ir šios šventės sumanytoja. Renginy dalyvavę kolektyvai, pasak jos, Lietuvą sveikino ne tik savo dainomis, bet ir visi kartu atliko bendrus kūrinius. „Įspūdinga žiūrėti ir klausytis dainuojančių trijų šimtų moksleivių. Plėšė visi iš širdies gražiausias dainas apie Lietuvą“, – sako ji. Pedagogė dėkinga kolegei, mokytojai Dainai Kriaučiūnienei, akompanavusiai visiems šventėje pasirodžiusiems chorams.

Kolektyvai, vadovai apdovanoti savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus bei Antano Smetonos gimnazijos garbės raštais. Dalyvius sveikino rajono meras Vydas Paknys.

J. Martinkutė pasakojo, kad šventė – jau dešimtoji: „Prieš dešimt metų pradėjom nuo rajono chorų susibūrimo, o jau trečius metus tai – respublikinis renginys. Tokio tikslo ir siekėm.“ Pačios mokytojos sugalvotas ir šventės pavadinimas – „Dainuoju Lietuvą kaip džiaugsmą“.

„Jis gimė, galvojant apie Kovo 11-ąją, kad pajusti ją širdimi padėtų dainos. Ir iš tiesų – jaunimo patriotizmas šioje šventėje visuomet labai jaučiasi“, – džiaugiasi ji.

Turi šventė ir savo tradicijas: chorų pristatymus, dalyviams skirtas užduotis, bendrą visų choristų dainą, dovanas. O po jos vykstančios tradicinės mokinių vakaronės nebeįsivaizduojamos be tautinių šokių, dainų, kibinų, karaokės.

Renginys buvo skirtas ir Lietuvos vaikų ir jaunimo chorų festivaliui-konkursui „Mes – Lietuvos vaikai“. Į uostamiestį ruošiasi Antano Smetonos gimnazijos bei kitų rajono chorų atlikėjai. Šią savaitę gimnazijoje vyksta atranka, kurioje mūsų choristus ir molėtiškius vertins iš Vilniaus atvykusi komisija.

Šis konkursas, anot J. Martinkutės, ypatingas tuo, kad visi jame dalyvaujantys šalies vaikų ir jaunimo chorai įvertinami pagal meninį lygį ir suskirstomi į atitinkamas grupes.

„Atranka vyks ir mūsų mokykloje, nes Ukmergės rajoną apskritai galima laikyti išskirtiniu. Čia daug vaikų ir jaunimo chorų, kai kurie kiti rajonai turi po vieną. Mūsų kraštas labai dainingas“, – šypsosi pašnekovė.

Vaidotė ŠANTARIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *