Naujajam takui – išbandymas pavasariniu potvyniu

Stai­ga at­ši­lus orams, lau­kuo­se, miš­kuo­se tirps­tan­tis snie­gas šniokš­da­mas grio­viais ir upe­liais pa­si­lei­do į di­dži­ą­sias upes. Iš kran­tų iš­ėjus Šven­ta­jai, dau­ge­lis su­abe­jo­jo, ar pir­mą­jį po­tvy­nį at­lai­kys nau­ja­sis pės­čių­jų-dvi­ra­čių ta­kas.

 

04-16 4 straipsnio 1 nuotr.1

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Nuo pės­čių­jų-dvi­ra­čių ta­ko at­si­vė­rė iš­si­lie­ju­sios Šven­to­sios pa­no­ra­ma.


 

Pir­ma­die­nio ry­tą van­duo Šven­to­sios upė­je bu­vo pa­ki­lęs 2,9 met­ro ir grės­min­gai pri­ar­tė­jęs prie nau­jai įreng­to pės­čių­jų-dvi­ra­čių ta­ko. Upės van­dens ly­gis yra ma­tuo­ja­mas spe­cia­lia apa­ra­tū­ra ir už­fik­suo­ja­mas au­to­ma­tiš­kai.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ap­lin­ko­sau­gos ir vie­šo­sios tvar­kos sky­riaus vy­res­ny­sis spe­cia­lis­tas Val­das Ra­ba­zaus­kas sa­ko, kad pra­si­dė­jus pa­va­sa­ri­niam po­lai­džiui ir iš­ki­lus po­tvy­nio grės­mei si­tu­a­ci­ją ko­mi­si­ja ste­bi ir ver­ti­na. Re­a­lus pa­vo­jus pau­py­je gy­ve­nan­čių uk­mer­giš­kių skly­pams ir gy­ve­na­mie­siems na­mams kil­tų, jei van­duo Šven­to­jo­je pa­kil­tų 3,9 met­ro.

Sa­vi­val­dy­bės eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­ja tu­ri pa­tvir­ti­nu­si pla­ną, ko rei­kė­tų grieb­tis iš­ti­kus po­tvy­niui ir kaip ša­lin­ti jo pa­sek­mes. Su pla­nu su­pa­žin­din­ti vi­sų se­niū­ni­jų se­niū­nai.

„Dėl to, ar po­tvy­nį at­lai­kys pės­čių­jų-dvi­ra­čių ta­kas, abe­jo­nės ne­tu­rė­tų kil­ti. Jį pro­jek­ta­vo spe­cia­lis­tai, ma­nau, kad jie vis­ką ap­skai­čia­vo, į vi­sas grės­mes dė­me­sį at­krei­pė“, – ra­mi­na pa­šne­ko­vas.

04-16 4 straipsnio 2 nuotr.2

Algirdo Markevičiaus nuotr. Algirdas Markevičius penktadienio vakarą užfiksavo štai tokį Vilkmergėlės šėlsmą.


 

Penk­ta­die­nio po­pie­tę sa­vi­val­dy­bę ir priešgaisrinę gelbėjimo tar­ny­bą pa­sie­kė sig­na­las apie van­dens se­mia­mą ke­lią Vep­riai–Pa­ge­le­žiai. Po­lai­džio van­de­niui ne­spė­jus nu­bėg­ti per įreng­tą lie­taus ka­na­li­za­ci­jos pra­lai­dą, bu­vo be­pra­de­da­ma sem­ti ir pa­ke­lė­je esan­ti so­dy­ba.

V. Ra­ba­zaus­kas sa­ko, kad so­dy­bos gy­ven­to­jai pa­tys pra­ka­sė grio­ve­lį, nu­krei­pė van­dens sro­vę ir taip iš­ven­gė ne­lai­mės.

Anot spe­cia­lis­to, šeš­ta­die­nį van­duo nuo va­žiuo­ja­mo­sios ke­lio da­lies jau bu­vo at­si­trau­kęs: „Nie­ko da­ry­ti ir ne­rei­kė­jo – van­duo pats su­si­gė­rė į grun­tą.“

Pir­ma­die­nio ry­tą dau­giau pra­ne­ši­mų iš gy­ven­to­jų apie se­mia­mus ob­jek­tus mūsų ra­jo­ne ne­gau­ta.

Ta­čiau pa­tvi­nus ki­toms Lie­tu­vos upėms gy­ven­to­jai skun­džia­si dėl ap­sem­tų so­dy­bų ir gy­ven­vie­čių.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *