Liepė plauti konteinerius

Neseniai į „Ukmergės žinių“ redakciją užsukęs Algis pasakojo gaunantis socialinę pašalpą ir už ją atidirbantis visuomenei naudingus darbus. Tačiau vyrą stebina, kad jam bei kitiems į Ukmergės miesto seniūniją atidirbti atėjusiems žmonėms darbuotis tenka ne savivaldybės labui, o privačioje įmonėje.

5 straipsnio nuotr.10-15

 

Algis pasakojo, kad tokių kaip jis, atidirbančiųjų už pašalpas, paslaugomis naudojasi UAB „Ekonovus“. Seniūnija siunčia į šią įmonę rūšiuoti atliekų, plauti konteinerių. „Tai juk privati įmonė, ar tai normalu?“ – svarstė ukmergiškis.

Apie tai pasiteiravus Ukmergės miesto seniūnės Zitos Pečiulienės, ji neneigė, kad atidirbinėjantieji už socialines pašalpas siunčiami į UAB „Ekonovus“. Tačiau tai vienintelė įmonė, į kurią seniūnija siunčia žmones.

„Atliekų tvarkymas – bendras savivaldybės, „Ekonovus“ ir visų gyventojų reikalas. Jos turi būti rūšiuojamos. Kadangi ukmergiškiai dar taip ir neišmoko rūšiuoti atliekų, tenka atidirbinėjančius žmones siųsti į talką įmonei. „Ekonovus“ turi teisę nevežti neišrūšiuotų atliekų, konteinerių, kuriuose kartu su buitinėmis atliekomis primaišyta „žalienų“, statybinių medžiagų, stambių gabaritų atliekų“, – sako seniūnė.

Ne visuomet žmonėms toks sprendimas atrodo teisingas. Tačiau, pasak Z. Pečiulienės, kadangi seniūnija atsakinga už miesto tvarką, tenka ieškoti būdų, kaip išsisukti iš padėties, kad miestas neskendėtų šiukšlėse.

Pastebima, kad gyventojai bendruose buitinių atliekų konteineriuose bei spalvotuose varpeliuose primeta kuo įvairiausių atliekų net nesistengdami laikytis nustatytų rūšiavimo taisyklių.

Į konteinerius sumesta statybinio laužo, kompostavimui tinkamų žaliųjų atliekų, kurių nepriima sąvartynas. Jau ne kartą atliekas tvarkančio operatoriaus mašinoms teko grįžti nuo sąvartyno vartų. Dėl daugelio rūšiuoti pareigos nejaučiančių ukmergiškių nesąmoningumo bei aplaidumo didinami atliekų tvarkymo kaštai.

Pasak seniūnės, sprendimas, siųsti atidirbančiuosius už atliekas talkininkauti „Ekonovus“, buvo aptartas ir su rajono vadovais.

Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Rolandas Janickas sako, kad savivaldybė turi užtikrinti atliekų tvarkymą. Privaloma laikytis ir taisyklių, kad statybinės medžiagos, žaliosios atliekos būtų atskirtos nuo kitų buitinių atliekų.

Anot vicemero, kol nėra atliekų rūšiavimo aikštelės, tenka pasitelkti už socialines pašalpas atidirbančius žmones.

Tačiau, jo nuomone, seniūnijos atsiųsti darbininkai įmonėje neturėtų būti priskiriami plauti konteinerių: „To tikrai neturėtų būti.“

UAB „Ekonovus“ sutartį su savivaldybe dėl atliekų tvarkymo sudarė 2013 metų kovą. Įmonė įsipareigojo įrengti atliekų rūšiavimo aikštelę. Per metus nuo sutarties sudarymo savivaldybė buvo įsipareigojusi sutvarkyti sklypo, esančio prie dumblo kompostavimo aikštelės, dokumentus. Tačiau šis procesas vėluoja apie pusmetį – aikštelės įrengimas dar dokumentų tvarkymo stadijoje.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *