Iš užmaršties prikelta sveikatingumo trasa

Pivonijos miške esančiame sveikatingumo take dygsta nauji mediniai įrenginiai. Prieš porą metų Ukmergės miškų urėdijai įrengus takus, pavėsines ir suolus, dabar statomi sportui skirti treniruokliai. Viena mėgstamiausių ukmergiškių laisvalaikio praleidimo vietų – Pivonijos miškas. Būtent dėl to užsimota atgaivinti senąją turistinę-poilsinę trasą…

4 straipsnio 1 nuotr.04-15

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Pivonijos šile nuo šiol galima ir pasportuoti.


 

…su takais, pavėsinėmis, lauko baldais, treniruokliais. Šis urėdijos projektas pradėtas įgyvendinti prieš dvejus metus.

Ukmergės miškų urėdijos urėdas Vigantas Kraujalis sako sumanymu nenusivylęs. Tačiau neslepia, kad pradžioje girdėjęs ir skeptiškų nuomonių.

„Kai kas nepasitikėjo ukmergiškių sąmoningumu ir prognozavo, kad įrenginiai bus vienadieniai. Laimė, taip nenutiko ir jie visi tebestovi“, – pasidžiaugė V. Kraujalis. Tiesa, neneigia, kad ant kai kurių pavėsinių bei suolų prirašinėta – kažkam kyla noras taip „įsiamžinti“.

Bene didžiausia problema, su kuria tenka kovoti miškininkams, – šiukšlės. Į pavėsines užkandžių bei gėrimų atsinešę gyventojai pakuotes išsineša tikrai ne visuomet.

Anot V. Kraujalio, specialiai teko įsteigti pusę etato – darbuotojas kartas nuo karto surenka poilsiautojų paliktas šiukšles. Urėdas mano, kad šios vietos tvarkymu turėtų būti suinteresuota savivaldybė, miesto seniūnija. Galėtų prisidėti tvarkai palaikyti skirdama pagal viešųjų darbų programą dirbančius žmones.

Kai kuriose miško aikštelėse matyti perspėjantys užrašai, kad teritorija stebima vaizdo kameromis. Pasirodo, urėdija turi keliolika mobilių stebėjimo kamerų ir sprendžia, kur ir kada jas tikslingiausia iškabinti. Taigi, pažeidėjai negali būti ramūs, kad nėra filmuojami.  

Trasoje yra ką veikti

Užpernai šile buvo nutiesti du sveikatingumo tako žiedai. Vieno ilgis  1,6, kito – 1,8 kilometro. Pasak urėdo,  „miškas mėgsta tik natūralias medžiagas“ – jam panaudotas grunto sluoksnis, žvyras, viršutinis sluoksnis užbertas smulkia akmens skalda.

Sveikatingumo tako projektą atliko UAB „Archmita“. Pagal jį pastatyta 11 suolų, 5 pavėsinės, keletas informacinių stendų, nukreipiamieji ženklai.

Aktyviam poilsiui įrengiamos lygiagretės, stacionarūs, besisukiojantys ir svyruojantys buomai, gimnastikos sienutės, skersiniai, kopėčios, kliūčių ruožas. Pagal projektą jų iš viso numatyta pastatyti 11.

Visiems įrenginiams urėdija naudoja savo medžiagas – tam paskyrė 30 kubinių metrų medienos. Visus poilsiui ir sportavimui skirtus įrenginius gamina ukmergiškių įmonė UAB „Kelresta“.

Pavėsinių karkasai bei stogai pagaminti iš spygliuočių medienos. Baldams, sporto įrenginiams pasirinkta patvaresnė – ąžuolinė.

V. Kraujalis įsitikinęs, kad natūraliai šios iš kokybiškos medienos pastatytos priemonės turėtų tarnauti dešimtmetį ar ilgiau. Kai kurios yra po stogu – taip labiau apsaugoma nuo aplinkos poveikio.

Projekto įgyvendinimas urėdijai kainuos apie 150 tūkst. eurų. Finansavimų „iš šalies“ miškininkai negavo – visos lėšos bus panaudotos iš savo biudžeto.

Užtvarus apvažiuoja

Visus numatytus įrenginius planuojama pabaigti šį pavasarį.

Kadangi Pivonijos miškas priklauso miesto miško kategorijai, jame negali būti vykdoma ūkinė veikla. Medžiai čia kertami tik sanitariniais tikslais – nudžiūvę arba kritinės būklės, ligoti.

V. Kraujalis pasakojo, kad valstybinius miškus prižiūrinti urėdija pagal įsipareigojimus turi atlikti rekreacinius darbus, tad buvo pasirinktas šis variantas – įrengti turistinį-poilsinį taką.

Beveik prieš dešimtmetį Ukmergės miškų urėdija įrengė panašios paskirties taką Kernavėje.

Ligita JUODVALKIENĖ

 4 straipsnio 2 nuotr.04-15


 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *