Gri­po vak­ci­na su­lau­kė ne­re­gė­to po­pu­lia­ru­mo

No­rin­čiuo­sius ne­mo­ka­mai pa­si­skie­py­ti nuo gri­po Uk­mer­gės me­di­kai ra­gi­na su­skub­ti. Iš 1823 gau­tų gri­po vak­ci­nos do­zių be­li­ko apie 370. Vil­niaus svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro Uk­mer­gės sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Vi­ta­li­ja Mo­tie­jū­nie­nė sa­ko, kad uk­mer­giš­kiai šie­met la­bai ak­ty­vūs.

12-06-1 straipsnio nuotr

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gripas – klastinga liga, bauginanti rimtomis komplikacijomis.


 

Per mė­ne­sį ra­jo­no as­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gos su­nau­do­jo net 80 pro­cen­tų ra­jo­nui skir­tos ne­mo­ka­mos vak­ci­nos, fi­nan­suo­ja­mos iš Vy­riau­sy­bės biu­dže­to.

Per­nai iš Už­kre­čia­mų­jų li­gų ir AIDS cen­tro gau­ta 1870 do­zių gri­po vak­ci­nos, ta­čiau da­lis ne­su­nau­do­tos bu­vo grą­žin­ta. Dėl to šie­met mū­sų ra­jo­nui do­zių skai­čius šiek tiek su­ma­žin­tas.

V. Mo­tie­jū­nie­nė sa­ko, kad, re­mian­tis kas­me­ti­niais duo­me­ni­mis, gri­po at­ve­jų pa­dau­gė­ji­mo ar net epi­de­mi­jos lau­kia­ma sau­sio pa­bai­go­je ir va­sa­rio mė­ne­sį.

Tai­gi gruo­dis – tin­ka­miau­sias me­tas pa­si­skie­py­ti nuo šios sun­kios ir su­dė­tin­gas kom­pli­ka­ci­jas su­ke­lian­čios li­gos. Imu­ni­te­tas įgy­ja­mas per 2 sa­vai­tes.

Ka­dan­gi kas­met kei­čia­si gri­po vi­ru­sas ir kas­met ku­ria­ma nau­ja vak­ci­na nuo gri­po, skie­py­tis ne­tu­rė­tų pa­mirš­ti ir tie gy­ven­to­jai, ku­rie skie­pi­jo­si per­nai.

No­rin­tie­ji pa­si­skie­py­ti nuo gri­po tu­rė­tų kreip­tis į tą as­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gą, ku­rio­je yra pri­si­ra­šę – į sa­vo šei­mos gy­dy­to­ją. Jis ir skirs vak­ci­ną.

Pa­vo­jin­gų gri­po kom­pli­ka­ci­jų ri­zi­kos gru­pei pri­ski­ria­mi as­me­nys nuo gri­po skie­pi­ja­mi ne­mo­ka­mai. Į šį są­ra­šą įei­na vy­res­ni kaip 65 me­tų as­me­nys, nėš­čio­sios, jau­nes­ni kaip 65 me­tų ne­mo­ka­mai skie­pi­ja­mi, jei ser­ga įvai­rio­mis lė­ti­nė­mis li­go­mis. Ne­mo­ka­mai nuo gri­po skie­pi­ja­mi ir me­di­kai.

Tai, kad šie­met uk­mer­giš­kiai la­bai ak­ty­viai do­mi­si ne­mo­ka­mais skie­pais, pa­ste­bi ir Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro vy­riau­sio­ji gy­dy­to­ja Ja­ni­na Ga­liaus­kie­nė.

Pa­sak jos, ne­se­niai bu­vo iš­nau­do­ta pas­ku­ti­nė jų įstai­gai skir­ta ne­mo­ka­mos gri­po vak­ci­nos do­zė. PSPC ne­mo­ka­mai jau pa­si­skie­pi­jo 940 uk­mer­giš­kių. Ga­li kreip­tis ir dau­giau, mat vak­ci­nos pa­si­sko­lin­ta iš jos ne­iš­nau­do­ju­sių ko­le­gų, dir­ban­čių ki­to­je ra­jo­no gy­dy­mo įstai­go­je.

J. Ga­liaus­kie­nė ne­pa­me­na at­ve­jo, kad vak­ci­nos bū­tų te­kę sko­lin­tis.

Tie­sa, ji ra­mi­no: jei baig­sis ir ši vak­ci­na, bus už­sa­ky­ta dau­giau skie­pų – tie­sa, jau mo­ka­mų.

Gri­po vak­ci­nos kai­na – nuo 19 iki 23 li­tų, pri­klau­so­mai nuo ga­min­to­jo. Pa­cien­tai dar tu­ri su­si­mo­kė­ti įstai­gai už švirkš­tą ir pa­skie­pi­ji­mo pa­slau­gą.

Ta­čiau per me­tus pri­ima spren­di­mą pa­tys su­si­mo­kė­ti už skie­pus vos ke­lios de­šim­tys uk­mer­giš­kių.

Skie­pai – vie­na svar­biau­sių pro­fi­lak­ti­kos nuo gri­po prie­mo­nių. Pa­si­skie­pi­jus, jei ir su­ser­ga­ma gri­pu, tai per­ser­ga­ma daug leng­ves­ne li­gos for­ma. Be to, tai di­džiau­sia ti­ki­my­bė iš­veng­ti sun­kių kom­pli­ka­ci­jų.

Kol kas ūmių kvė­pa­vi­mo ta­kų in­fek­ci­jų ir gri­po at­ve­jų ra­jo­ne ne­dau­gė­ja. Pas­ta­rą­sias sa­vai­tes ro­dik­liai lai­ko­si pa­sto­vūs – apie 40 at­ve­jų 10 tūks­tan­čių gy­ven­to­jų. Lap­kri­čio mė­ne­sį re­gist­ruo­ti 2 gri­po at­ve­jai.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *