Bendrame katile – pirmosios biokatilinės šiluma

Pi­vo­ni­jos mik­ro­ra­jo­no gy­ven­to­jus jau šil­do bio­ka­ti­li­nė­je pa­ga­min­ta ši­lu­mos ener­gi­ja. Ją ga­mi­na ne­pri­klau­so­mas ši­lu­mos ga­min­to­jas UAB „Uk­mer­gės ka­ti­li­nė“. Ta­čiau su­tar­tis dėl ener­gi­jos par­da­vi­mo su sa­vi­val­dy­bės įmo­ne UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ dar ne­pa­si­ra­šy­ta. Dū­mai iš pir­mo­sios ne­pri­klau­so­mo ga­min­to­jo ka­ti­li­nės…

2015-01-16-4 straipsnio nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Už­upy­je ši­lu­mą ga­mi­na ir bio­ku­ro ka­ti­li­nė.


 

…mū­sų mies­te ka­mi­no rūks­ta dau­giau kaip mė­ne­sį. Ka­ti­li­nė yra Vil­niaus gat­vė­je, ne­to­li UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ RK3 ka­ti­li­nės.

UAB „Uk­mer­gės ka­ti­li­nė“ di­rek­to­rė In­gri­da Žu­kaus­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad jie yra pa­si­ren­gę pa­si­ra­šy­ti su­tar­tį su „Uk­mer­gės ši­lu­ma“. Anot pa­šne­ko­vės, jų įmo­nė su­si­du­ria „su vals­ty­bi­nių įstai­gų biu­rok­ra­ti­niais pro­ce­sais“. Dėl to ge­ru pus­me­čiu vė­la­vo ka­ti­li­nės sta­ty­bų dar­bai, da­bar del­sia­ma dėl su­tar­ties su­da­ry­mo. Kai­na „Uk­mer­gės ši­lu­mai“ esą pa­siū­ly­ta net ma­žes­nė nei nu­sta­ty­ta Ši­lu­mos iš ne­pri­klau­so­mų ši­lu­mos ga­min­to­jų tvar­kos ir są­ly­gų ap­ra­še.

„Tu­ri­me Vals­ty­bi­nės ener­ge­ti­kos ins­pek­ci­jos pa­si­ra­šy­tus do­ku­men­tus, kad įran­ga ati­tin­ka vi­sus rei­ka­la­vi­mus ir ga­li bū­ti pa­leis­ta. Apie tai in­for­ma­vo­me ir „Uk­mer­gės ši­lu­mą“, ta­čiau su­tar­tį su­da­ry­ti del­sia­ma“,– sa­ko di­rek­to­rė.

Pa­sak jos, jei ne­pa­vyks su­si­tar­ti, jie ap­skųs sa­vi­val­dy­bės įmo­nę Vals­ty­bi­nei kai­nų ir ener­ge­ti­kos kon­tro­lės ko­mi­si­jai. Ne­pa­vy­kus su­si­tar­ti tei­sę nu­sta­ty­ti ši­lu­mos kai­ną tu­ri Kai­nų ko­mi­si­ja. Pa­gal nu­sta­ty­tą tvar­ką „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ pri­va­lo pirk­ti iš ne­pri­klau­so­mo ga­min­to­jo iš at­si­nau­ji­nan­čių iš­tek­lių ga­mi­na­mą ši­lu­mą.

I. Žu­kaus­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad bio­ku­ro ka­ti­li­nė kū­re­na­ma me­die­nos skied­ro­mis. Jos per­ka­mos iš Lie­tu­vos įmo­nių.

Ka­ti­li­nė dar vei­kia ne vi­su pa­jė­gu­mu – šiuo me­tu at­lie­ka­mi įran­gos de­ri­ni­mo dar­bai. Pa­bai­gus juos pla­nuo­ja­mas 4 MW pa­jė­gu­mas.

Įmo­nė­je šiuo me­tu dir­ba še­ši dar­buo­to­jai – du ad­mi­nist­ra­ci­jo­je ir ke­tu­ri ope­ra­to­riai-trak­to­ri­nin­kai. Vi­si jie yra uk­mer­giš­kiai. Ar bus su­kur­ta dau­giau eta­tų, di­rek­to­rė ti­ki­no kol kas ne­ga­lin­ti at­sa­ky­ti – tai bus spren­džia­ma, kuo­met ka­ti­li­nė pra­dės ga­min­ti vi­są nu­ma­ty­tą kie­kį ši­lu­mos ener­gi­jos.

UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ di­rek­to­rius Rai­mon­das Ra­gaus­kas sa­kė, jog ši­lu­mos ener­gi­ją jie per­ka iš šios įmo­nės nuo gruo­džio vi­du­rio.

„Per­ka­me „Uk­mer­gės ka­ti­li­nės“ de­ri­ni­mo dar­bų me­tu pa­ga­min­tą ši­lu­mą. Ši ka­ti­li­nė dar ne­dir­ba vi­su pa­jė­gu­mu, ta­čiau tiek, kiek šiuo me­tu pa­ga­mi­na, pri­de­da­me prie sa­vo, pa­ga­min­tos ka­ti­li­nė­je, esan­čio­je Vil­niaus gat­vė­je, ir tie­kia­me Pi­vo­ni­jos mik­ro­ra­jo­no var­to­to­jams“, – pa­aiš­ki­no pa­šne­ko­vas. Anot jo, vi­sos jų ka­ti­li­nės RK3 po­rei­kis – apie 10 MWh ir ji pa­jė­gi ap­šil­dy­ti Pi­vo­ni­jos mik­ro­ra­jo­no dau­gia­bu­čius.

Nuo gruo­džio mė­ne­sio nu­pirk­ta apie 1000 MWh ne­pri­klau­so­mo ga­min­to­jo ka­ti­li­nė­je pa­ga­min­tos ši­lu­mos ener­gi­jos. Ko­kia kai­na ji su­per­ka­ma, R. Ra­gaus­kas ne­at­sklei­dė, ta­čiau pa­ti­ki­no, jog jų įmo­nei tai ap­si­mo­ka.

Pa­sak di­rek­to­riaus, su­tar­tis tarp įmo­nių dar ne­su­da­ry­ta nes kol kas ne­ran­da­ma ben­dro su­ta­ri­mo kai ku­riais klau­si­mais.

„Tai nau­ji da­ly­kai mums, nie­kuo­met ne­pir­ko­me ši­lu­mos, pa­ga­min­tos ne­pri­klau­so­mo ga­min­to­jo. Kol kas ky­la daug klau­si­mų – dau­giau nei at­sa­ky­mų į juos“, – sa­kė R. Ra­gaus­kas.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *