Ape­lia­ci­jos iš­gel­bė­jo ne vi­sus

Na­cio­na­li­nis eg­za­mi­nų cen­tras pa­skel­bė pas­ku­ti­nius pa­grin­di­nės ir pa­kar­to­ti­nės se­si­jų vals­ty­bi­nių bran­dos eg­za­mi­nų ape­lia­ci­jų re­zul­ta­tus. Iš sep­ty­nių ape­lia­ci­jų, pa­teik­tų mū­sų ra­jo­no abi­tu­rien­tų, pa­ten­kin­ta tik vie­na – įver­ti­ni­mas bu­vo pa­di­din­tas.

2014-07-29-6 straipsnio nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.


 

Vi­sos sep­ty­nios ape­lia­ci­jos – dėl vals­ty­bi­nio lie­tu­vių kal­bos ir li­te­ra­tū­ros eg­za­mi­no re­zul­ta­tų. Juos skun­dė še­ši An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jos mo­ki­niai bei vie­na Sie­si­kų gim­na­zi­jos abi­tu­rien­tė. Jos eg­za­mi­no įver­ti­ni­mas, pa­sak sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­jos Da­lės Ste­po­na­vi­čie­nės, bu­vo pa­keis­tas. Re­zul­ta­tas nuo 39 ba­lų pa­ki­lo li­gi 71. Tai, anot ve­dė­jos, – ge­ro­kas šuo­lis, ga­lin­tis lem­ti stu­di­jų pa­si­rin­ki­mo ga­li­my­bes.

Tuo me­tu li­ku­sių gim­na­zis­tų įver­ti­ni­mai ne­bu­vo pa­keis­ti.

D. Ste­po­na­vi­čie­nė pa­sa­ko­jo, jog ke­tu­ri iš jų vals­ty­bi­nio lie­tu­vių kal­bos ir li­te­ra­tū­ros eg­za­mi­no bu­vo ne­iš­lai­kę, o du pa­kar­to­ti­nio ver­ti­ni­mo pa­gei­da­vo dėl di­des­nio ba­lo.

Šie­met ša­lies abi­tu­rien­tai iš vi­so pa­tei­kė 1007 ape­lia­ci­jas. Iš­nag­ri­nė­jus dar­bus pa­gal Bran­dos eg­za­mi­nų or­ga­ni­za­vi­mo ir vyk­dy­mo tvar­ko­je api­brėž­tas pro­ce­dū­ras, pa­keis­ti 23 įver­ti­ni­mai. Tai – vos per 2 proc. pa­ten­kin­tų ape­lia­ci­jų. Vi­si įver­ti­ni­mai bu­vo pa­di­din­ti.

Vie­no di­džiau­sių at­gar­sių ša­ly­je su­lau­kė pa­ne­vė­žie­tės, J. Bal­či­ko­nio gim­na­zi­jos abi­tu­rien­tės, at­ve­jis. Jos lai­ky­to vals­ty­bi­nio in­for­ma­ci­nių tech­no­lo­gi­jų eg­za­mi­no 29 ba­lų įver­ti­ni­mas po ape­lia­ci­jos pa­ki­lo li­gi 92. Kaip pa­aiš­kė­jo, iš pra­džių da­lis dar­bo net­gi ne­bu­vo tik­ri­na­ma, kaip tei­gia­ma, dėl pa­čių eg­za­mi­no ver­tin­to­jų kal­tės. Esą kom­piu­te­ry­je ne­su­ge­bė­ta ati­da­ry­ti fai­lo, ir už tą da­lį mo­ki­nei jie pa­ra­šė nu­lį.

Pa­na­šių in­ci­den­tų, su­si­ju­sių su mū­sų ra­jo­no abi­tu­rien­tų dar­bais, pa­sak D. Ste­po­na­vi­čie­nės, ne­bū­ta. Ji sa­ko ne­pa­me­nan­ti ir iš­skir­ti­nių ape­lia­ci­jų re­zul­ta­tų, kad eg­za­mi­no įver­ti­ni­mas po pa­kar­to­ti­nio pa­tik­ri­ni­mo žy­miai skir­tų­si.

Na­cio­na­li­nis eg­za­mi­nų cen­tras skel­bia, jog ape­lia­ci­jų, ly­gi­nant su per­nai, su­ma­žė­jo. 2013 m. bu­vo pa­teik­tos 1339 ape­lia­ci­jos.

Ypač su­ma­žė­jo lie­tu­vių kal­bos ir li­te­ra­tū­ros vals­ty­bi­nio bran­dos eg­za­mi­no ape­lia­ci­jų skai­čius (2013 m. bu­vo 1080, šie­met – 716). Vie­na iš prie­žas­čių yra tai, kad šiais me­tais Na­cio­na­li­nis eg­za­mi­nų cen­tras elek­tro­ni­nė­je re­zul­ta­tų skel­bi­mo sis­te­mo­je pir­mą kar­tą pa­skel­bė ne tik eg­za­mi­no re­zul­ta­tus, bet ir kan­di­da­to ne­ver­tin­to dar­bo elek­tro­ni­nę ko­pi­ją.

Ga­li­my­bė su­si­pa­žin­ti su sa­vo dar­bo ko­pi­ja su­da­ry­ta ir ki­tus eg­za­mi­nus lai­kiu­siems kan­di­da­tams.

Šie­met taip pat pir­mą kar­tą mo­ki­niams su­da­ry­ta ga­li­my­bė ra­šant pra­šy­mus dėl ape­lia­ci­jų nag­ri­nė­ji­mo nu­ro­dy­ti jų tei­ki­mo ar­gu­men­tus. To­kia tei­se pa­si­nau­do­jo 7 ša­lies abi­tu­rien­tai.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *