Ant turgaus prekystalių – vasaros gėrybės

Autorius Ukmergės žinios

Va­sa­ra – pui­kus me­tas už­si­dirb­ti pa­pil­do­mą li­tą. Šią ga­li­my­bę iš­nau­do­ja tur­gaus pre­kei­viai, siū­lan­tys uk­mer­giš­kiams miš­ko, so­do ir dar­žo gė­ry­bių.

07-12-5 straipsnio nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Turguje šiuo metu „karaliauja“ daržovės, vaisiai ir uogos.


 

Ant pre­kys­ta­lių – ne tik dar­žo­vės bei uo­gos, bet ir vais­ta­žo­lių ry­šu­lė­liai, agur­kų rau­gi­ni­mui skir­tos ža­lu­my­nų „puokš­tės“, gry­bai.

Mė­ly­nių lit­ras Uk­mer­gės tur­ga­vie­tė­je kai­nuo­ja 10 li­tų. Už to­kį pa­tį kie­kį avie­čių pra­šo 10–12 li­tų. Pre­kei­viai ti­ki­na, kad tai ne so­do, o la­biau ver­ti­na­mos miš­ko avie­tės. O šias ne tik pri­rink­ti sun­kiau – jo­se ir nau­din­gų me­džia­gų, vi­ta­mi­nų gau­siau.

Uo­gų kai­nų re­kor­di­nin­kės – že­muo­gės. Ne­di­de­lė stik­li­nai­tė kai­nuo­ja 6 li­tus.

Mė­ly­nė­mis ir miš­ko avie­tė­mis pre­kiau­jan­ti Al­vi­da pa­sa­ko­jo ne­tu­rin­ti nuo­la­ti­nio dar­bo. Kiek­vie­ną va­sa­rą ji ne­pra­lei­džia pro­gos už­si­dirb­ti uo­gau­da­ma ir par­duo­da­ma pri­rink­tas gė­ry­bes.

Mo­te­ris džiau­gia­si, kad uo­gų se­zo­nas tę­sia­si vi­są va­sa­rą – be­si­bai­gian­čias že­muo­ges ir mė­ly­nes kei­čia avie­tės. Kiek vė­liau su­noks­ta bruk­nės, joms įkan­din – span­guo­lės.

Pre­kei­viai ti­ki­na, kad mė­ly­nių, avie­čių der­lius šie­met men­kas, ir kal­ti­na dėl to saus­rą. Uo­gau­to­jai sa­ko, kad der­liaus ne­be­iš­gel­bė­tų nė lie­tus. Ta­čiau miš­ke ap­si­žiū­rė­ję jau nu­spren­dė, kad ga­lės „at­si­grieb­ti“ rink­da­mi bruk­nes – jų ke­kės nors dar ža­lios, bet svy­ra nuo uo­gų.

So­do uo­gos – pi­ges­nės. Ki­log­ra­mas juo­dų­jų ser­ben­tų kai­nuo­ja 5–6, ag­ras­tų – 3 li­tus.

Pra­plium­pant lie­tu­čio la­bai lau­kia ir gry­bau­to­jai. Nes to­kio­je ši­lu­mo­je tik jo be­trūks­ta, kad miš­kuo­se pa­si­pil­tų gry­bai.

Gry­bų tre­čia­die­nį par­duo­ti tu­rė­jo tik Na­ta­li­ja. Už lit­rą vo­ve­rai­čių pra­šė 12 li­tų. Mo­te­ris pa­sa­ko­jo jų pri­sig­ry­ba­vu­si La­ba­no­ro gi­rio­je, vie­šė­da­ma pas ten gy­ve­nan­čią ma­mą.

Ji pa­ta­rė – krep­šiais ir pei­liais „ap­si­gin­kla­vus“ į miš­ką trauk­ti dar ne lai­kas. Net vie­tas ži­nant per dvi die­nas pa­vy­ko pri­rink­ti ne­di­de­lį ki­bi­rė­lį. Tai, anot jos, la­bai men­kas vo­ve­rai­čių lai­mi­kis. Ra­do ir ke­le­tą nuo saus­ros ap­džiūvu­sių kaz­lė­kų. Ki­to­kių gry­bų dar ne­ma­ty­ti.

Per­nai ne­ma­žai gry­bų mo­te­ris pri­da­vė į Mo­lė­tų ra­jo­ne esan­čius su­pir­ki­mo punk­tus, ta­čiau šie­met su­pir­kė­jai ge­ro­kai „nu­mu­šė“ kai­nas. Jei per­nai už pir­mų­jų vo­ve­rai­čių ki­log­ra­mą mo­kė­jo po 17 li­tų, šie­met te­siū­lo tik 12.

Nors pats va­sa­ros vi­du­rys, po­mi­do­rai ne­pin­ga. Ki­log­ra­mo kai­na svy­ruo­ja nuo 6 iki 3 li­tų. Pi­ges­ni – at­vež­ti­niai ir ge­ro­kai kiuž­te­lė­ję.

Iš­rū­šiuo­tų pa­gal dy­dį švie­žių bul­vių kai­nos – taip pat įvai­raus sto­rio ki­še­nėms. Put­pe­lės kiau­ši­nio dy­džio nė li­to ne­kai­nuo­ja, di­džiau­sios – iki 3 li­tų už ki­log­ra­mą.

Bul­ves au­gi­nan­ti ir tur­gu­je par­duo­dan­ti Re­gi­na įsi­ti­ki­nu­si, kad joms lie­taus rei­kia ne ką ma­žiau nei gry­bams. Sau­so­je dir­vo­je jos ne­au­ga, vys­ta, raukš­lė­ja­si.

Agur­kų au­gin­to­jams ten­ka pri­si­tai­ky­ti prie rin­kos kai­nų ir jas ma­žin­ti. Ki­log­ra­mas šių dar­žo­vių kai­nuo­ja nuo 1 iki 2 li­tų. Ne­re­tai ša­lia agur­kų ga­li­ma ap­tik­ti ir prie­dų, skir­tų jų rau­gi­ni­mui. Iš kra­pų, krie­nų la­pų bei vyš­nios ir ser­ben­to ša­ke­lių su­kom­po­nuo­tos „puokš­tės“ kai­na – 1 li­tas.

Už 1 li­tą ga­li­ma nu­si­pirk­ti 4–5 mor­kų ar­ba tiek pat ne­di­de­lių svo­gū­nų gal­vu­čių ry­še­lį. Svo­gū­nų laiš­kų ry­šu­lė­lis – 2 li­tai. Špa­ra­gi­nės pu­pe­lės – be­ne bran­giau­sios dar­žo­vės. Jų ki­log­ra­mas kai­nuo­ja 10 li­tų.

Nors pats vi­dur­va­sa­ris, vais­ta­žo­lė­mis pre­kia­vo vie­nin­te­lė par­da­vė­ja. Šluo­te­lė­mis su­riš­ti džio­vin­ti asiūk­liai, rau­do­nie­ji do­bi­lai, me­li­sos, mė­tos, rau­do­nė­liai, jo­na­žo­lės, šei­va­me­džio žie­dy­nai. Kiek­vie­nam be­si­do­min­čia­jam par­da­vė­ja pa­ta­ri­nė­jo, nuo ko­kių li­gų vie­nu ar ki­tu žo­ly­nu gin­tis de­rė­tų.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *