Lai­kas skie­py­tis nuo gri­po

Šią sa­vai­tę į skie­pų ka­bi­ne­tą at­ke­liaus mo­ka­ma vak­ci­na nuo gri­po. Vi­du­ti­niš­kai ji kai­nuos iki 30 li­tų. Pra­ėju­siais me­tais mo­ka­ma vak­ci­na­ci­ja pa­si­nau­do­jo per du šim­tai ra­jo­no gy­ven­to­jų. Pa­si­skie­pi­jo ir vi­si me­di­ci­nos dar­buo­to­jai. Skie­pų ka­bi­ne­te pro­fi­lak­tiš­kai skie­pi­ja­mi su­au­gu­sie­ji ir vai­kai, o vyks­tan­tys į už­sie­nio ša­lis skie­pi­ja­mi ir kon­sul­tuo­ja­mi apie to­se ša­ly­se plin­tan­čias už­kre­čia­mą­sias li­gas.
Jo­li­ta ŽURAUSKIENĖ
Ga­li­ma pa­si­skie­py­ti ir nuo He­pa­ti­to B, ku­rio vie­na do­zė kai­nuo­ja dau­giau nei 60 li­tų. Re­ko­men­duo­ti­nos 3 He­pa­ti­to B skie­pų do­zės. Skie­pi­ja­ma ir nuo vė­ja­rau­pių, er­ki­nio en­ce­fa­li­to, Žmo­gaus pa­pi­lo­mos vi­ru­so ir kt.

„Pa­cien­tai, ku­riuos var­gi­na kvė­pa­vi­mo ta­kų su­sir­gi­mai, plau­čių, au­sų už­de­gi­mai, no­riai skie­pi­ja­si vak­ci­na "Pneu­mo­vax 23". Ji veiks­min­ga 5 me­tus ir kai­nuo­ja 60 li­tų. Vai­ku­čiams iki pu­sės me­tų am­žiaus re­ko­men­duo­ja­ma "Ro­ta­rix" ge­ria­mo­ji vak­ci­na, ku­ri pa­de­da ap­sau­go­ti vai­ką nuo vi­du­ria­vi­mo ir vė­mi­mo, ku­rį su­ke­lia ro­ta­vi­ru­so in­fek­ci­ja. Ro­ta­vi­ru­so in­fek­ci­ja yra daž­niau­sia kū­di­kių ir ma­žų vai­kų sun­kaus vi­du­ria­vi­mo prie­žas­tis. Šios vak­ci­nos do­zė kai­nuo­ja 224 li­tus“, – pa­sa­ko­jo Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro skie­pi­ji­mų do­ku­men­ta­ci­jos ka­bi­ne­to ben­dro­sios prak­ti­kos slau­gy­to­ja Je­ro­ni­ma Pa­li­daus­kie­nė.
Tam tik­rų gru­pių gy­ven­to­jų vak­ci­na­vi­mas nuo gri­po bus at­lie­ka­mas ne­mo­ka­mai. Pa­sak Vil­niaus vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro Uk­mer­gės sky­riaus vy­riau­sio­sios spe­cia­lis­tės Vi­ta­li­jos Mo­tie­jū­nie­nės, ne­mo­ka­mai skie­py­ti bus pra­dė­ta spa­lio pa­bai­go­je. Im­tis to­kio eks­pe­ri­men­to – ne­mo­ka­mos vak­ci­na­ci­jos – pa­ska­ti­no sta­tis­ti­ka, by­lo­jan­ti, kad šia in­fek­ci­ja Lie­tu­vo­je kas­met už­si­kre­čia iki šim­to tūks­tan­čių žmo­nių. Gri­pas su­trik­do dar­bin­gu­mą, o jo kom­pli­ka­ci­jos net ga­li baig­tis mir­ti­mi. Pa­sak Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro skie­pi­ji­mų do­ku­men­ta­ci­jos ka­bi­ne­to ben­dro­sios prak­ti­kos slau­gy­to­jos Je­ro­ni­mos Pa­li­daus­kie­nės, ne­mo­ka­mai skie­py­tis nuo gri­po kvie­čia­mi į ri­zi­kos gru­pes pa­ten­kan­tys žmo­nės. Pa­žei­džia­miau­siais lai­ko­mi vy­res­ni nei 65-erių me­tų as­me­nys, taip pat ser­gan­tie­ji lė­ti­nė­mis šir­dies, plau­čių, inks­tų li­go­mis, bron­chi­ne ast­ma, nėš­čios mo­te­rys, glo­bos ir slau­gos įstai­gų pa­cien­tai, svei­ka­tos su­tri­ki­mų tu­rin­tys vai­kai nuo 6 mė­ne­sių.
Šie­met bus skie­pi­ja­ma 2008/2009 me­tų skie­pi­ji­mo se­zo­nui skir­ta vak­ci­na, ku­rios su­dė­ty­je yra tri­jų gri­po vi­ru­sų pa­der­mių an­ti­ge­nai: A(H3N1), A(H1N1) ir B. A ti­po gri­po vi­ru­sas pa­pras­tai su­ke­lia se­zo­ni­nius gri­po ser­ga­mu­mo pa­ki­li­mus, o B ti­po gri­po vi­ru­sas yra pa­grin­di­nė pro­trū­kių ar­ba ser­ga­mu­mo pa­ki­li­mo prie­žas­tis. Ta­čiau pa­sak spe­cia­lis­tų, vie­no se­zo­no me­tu cir­ku­liuo­ja ir su­sir­gi­mus su­ke­lia ke­li gri­po vi­ru­sai. Gri­pas ypač pa­vo­jin­gas dėl su­ke­lia­mų kom­pli­ka­ci­jų. Sun­kiau­siai to­kias kom­pli­ka­ci­jas iš­tve­ria lė­ti­nė­mis li­go­mis ser­gan­tys ir vy­res­nio am­žiaus žmo­nės. Me­di­kai per­spė­ja, kad kar­tu su gri­po vi­ru­sais ru­dens – žie­mos mė­ne­siais plin­ta ir dau­gy­bė ki­tų vi­ru­sų, ku­rie su­ke­lia ūmias vir­šu­ti­nių kvė­pa­vi­mo ta­kų in­fek­ci­jas ir ku­rių simp­to­mai ga­li bū­ti pa­na­šūs į gri­po. Ser­ga­mu­mas gri­pu ypač iš­au­ga sau­sį. Po skie­pi­ji­mo­si imu­ni­te­tas or­ga­niz­me su­si­for­muo­ja tik pra­ėjus dviem sa­vai­tėms, to­dėl pa­tar­ti­na jau da­bar pa­si­rū­pin­ti skie­pais.
Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *