Prasideda akcija „Lydeka-2014“

Autorius Ukmergės žinios

Šalyje prasideda akcija „Lydeka-2014“. Jos tikslas – užtikrinti besirengiančių neršti ir neršiančių lydekų apsaugą, pagausinti šių žuvų išteklius. Aplinkosaugininkai organizuos reidus, nuolat stebės vandens telkinius, ypač svarbiausias lydekų nerštavietes.

2 straipsnio nuotr.03-17

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Jeigu lydeka bus sugauta draudžiamais žvejybos įrankiais ar draudžiamu būdu, teks susimokėti 1000 Lt baudą.


 

 

Pareigūnams talkins neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, policijos pareigūnai.

Tikimasi ir žvejybos plotų naudotojų, žvejų mėgėjų, visuomenės pagalbos. Apie pastebėtus brakonieriavimo atvejus reikia pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Mokslinių tyrimų duomenimis, daugumoje Lietuvos vandens telkinių plėšriųjų žuvų yra per mažai. Pagal žvejybos taisykles lydekas draudžiama gaudyti nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. Pernai dėl vėlavusio pavasario šis draudimas buvo pratęstas iki balandžio 30 dienos.

Lydekos neršti traukia į upelius, melioracijos griovius, užlietas pievas. Deja, vis dar pasitaiko grubių brakonieriavimo atvejų, kai šios žuvys badomos žeberklais, gaudomos bučiais ar kitais draudžiamais įrankiais.

Aplinkos ministerija primena, kad iki gegužės 15 d. draudžiama žvejoti kiršlius ir salačius, iki gegužės 20 d. – sterkus. Jeigu užkibo žuvis, kurią tuo metu draudžiama gaudyti, ją reikia paleisti.

Draudžiamos gaudyti žuvys, suleistos į tinklelį sugautam laimikiui laikyti, nesvarbu, ar jos gyvybingos, ar ne, laikomos laimikiu ir už jas privalu atlyginti gamtos ištekliams padarytą žalą. Už kiekvieną draudžiamu laiku sugautą lydeką teks sumokėti po 545,5 Lt. Jeigu ji bus sugauta draustinyje ar rezervate, suma išaugs trigubai – reikės mokėti 1636,5 Lt.

Už šį pažeidimą gresia ir administracinė atsakomybė – gali būti skirta iki 200 Lt bauda. Jeigu lydeka bus sugauta draudžiamais žvejybos įrankiais ar draudžiamu būdu, teks susimokėti 1000 Lt baudą. Taip pat bus konfiskuoti pažeidimo padarymo įrankiai.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *