Kūrėjus viliojo Laumė ir Pinčiukas

Prie Sie­si­kų eže­ro su­reng­tas at­si­svei­ki­ni­mas su va­sa­ra gra­žiu pa­si­bu­vi­mu ta­po mū­sų ir to­li­mes­nių ra­jo­nų me­ni­nin­kams. „Lan­gas į šir­dį“ – taip pa­va­din­ta po­ezi­jos, mu­zi­kos ir me­no šven­te ji pa­ly­dė­ta To­liū­nų kai­me, Ku­lie­šių so­dy­bo­je.

3 straipsnio 1 nuotr.08-26

 

Autorės nuotr. Pe­da­go­gės iš Ro­kiš­kio Vi­li­ja Ur­bo­nie­nė (kai­rė­je) ir Ok­sa­na Sa­daus­kie­nė.


 

Eže­ro gai­vos už­liū­liuo­to­je pa­kran­tė­je vėl su­si­ti­ko bi­čiu­liai, se­niai ne­si­ma­tę ben­dra­min­čiai. Tarp šna­ran­čių me­džių skam­bė­jo ei­lės ir mu­zi­ka, kle­gė­jo kū­rė­jai. Jau­kiai smilks­tant lau­žo dū­mui, jie džiau­gė­si su­si­ti­ki­mu, da­li­jo­si su­ma­ny­mais, kal­bė­jo­si apie bū­si­mus ren­gi­nius.

Pas­ta­ro­jo da­ly­vius – li­te­ra­tus, tau­to­dai­li­nin­kus ir me­nui ne­abe­jin­gus sve­čius čia su­kvie­tė fo­to­gra­fas, po­etas Al­bi­nas Ku­lie­šis, ra­jo­no kul­tū­ros ta­ry­bos pir­mi­nin­kas. Ren­gi­nys vy­ko ne­kas­die­niš­kai pa­ruoš­to­je pa­e­že­rė­je. Šven­tei ver­bų ri­šė­jas Vi­das Sval­bo­nas iš ąžuo­lo la­pų pri­py­nė vai­ni­kų ir iš­puo­šė juos sau­lėg­rą­žo­mis. Me­džiai pa­da­bin­ti to­liū­niš­kio An­ta­no Juo­džio, Tau­to­dai­li­nin­kų są­jun­gos na­rio, iš­drož­to­mis me­di­nė­mis lėkš­tė­mis.

Ne­ši­ni gar­džio­mis lauk­tu­vė­mis, į gim­tą­ją A. Ku­lie­šio so­dy­bą rin­ko­si Ro­kiš­kio, Kė­dai­nių, Jo­na­vos, ki­tų kraš­tų me­ni­nin­kai. At­vy­ko po­etų iš Mo­lė­tų, aso­cia­ci­jos „Kau­no bran­du­ma“, Anykš­čių ra­jo­no li­te­ra­tų klu­bo „Mar­čiu­pys“. At­gai­vos dva­siai su­si­rin­ku­sie­ji sė­mė­si klau­sy­da­mie­si fo­to­me­ni­nin­ko Al­gio Jakš­to ei­lių. A. Jakš­tas – dau­gy­bės res­pub­li­ki­nių ir tarp­tau­ti­nių pa­ro­dų bei ap­do­va­no­ji­mų au­to­rius, ku­riam su­teik­tas Lie­tu­vos me­no kū­rė­jo var­das.  

Dai­nų al­bu­mą „Iki ta­vęs“ pri­sta­tė dau­ge­lio jų au­to­rė Ro­kiš­kio mu­zi­kos mo­kyk­los pe­da­go­gė Vi­li­ja Ur­bo­nie­nė. Jos ir ko­le­gės smui­ki­nin­kės Ok­sa­nos Sa­daus­kie­nės at­lie­ka­mus kū­ri­nius klau­sy­to­jai va­di­no mu­zi­ka sie­lai.  

Tarp sve­čius pri­ėmu­sių šei­mi­nin­kų – ir mū­sų kraš­to švie­suo­liai: Lie­tu­vos tau­to­dai­li­nin­kų są­jun­gos Uk­mer­gės sky­riaus va­do­vas Ri­man­tas Zin­ke­vi­čius, skulp­to­rius Va­len­tas But­kus, dai­li­nin­kas Vy­tau­tas Mac­ke­vi­čius, ra­šy­to­jas Liu­bo­mir Fran­kiv, ki­ti kū­rė­jai.

Pa­ben­drau­ti su šven­tės da­ly­viais pa­no­ro ir ne vie­nas To­liū­nų kai­mo gy­ven­to­jas. Vi­sus sve­tin­gai su­ti­ko so­dy­bo­je vie­šė­ję A. Ku­lie­šio ar­ti­mie­ji. Ypa­tin­ga už­duo­tis te­ku­si Al­bi­no pus­bro­liui Ge­dui Ka­šaus­kui ir ke­ra­mi­kui Vir­gi­ni­jui Barz­džiui. Jie ant lau­žo ke­pę bly­nus ir vi­sus vai­ši­nę pa­čių vir­ta žir­nių ko­še su kmy­nais.

„Lan­gas į šir­dį“ jau ta­po tra­di­ci­niu ren­gi­niu To­liū­nuo­se. „Prieš ket­ve­rius me­tus pir­mą kar­tą su bi­čiu­liais me­ni­nin­kais ši­taip su­si­bū­rė­me per Žo­li­nę. No­rė­jo­si pa­bū­ti kar­tu, kai gy­ve­ni­mas lau­žo ir sie­loj su­maiš­tis… – at­vi­rau­ja A. Ku­lie­šis. – Da­bar tai – su­bren­dęs ren­gi­nys, me­niš­kų sie­lų su­si­ė­ji­mas, ku­rio es­mė – su­kvies­ti kū­rė­jus.“ Džiau­gia­si su­lau­kęs jų net iš aš­tuo­nių ra­jo­nų.

Ren­gi­nio da­ly­viams taip pat su­reng­ta eks­kur­si­ja po le­gen­do­mis api­pin­tą Sie­si­kų pi­lį, apie ku­rios is­to­ri­ją pa­sa­ko­jo šių val­dų šei­mi­nin­kas Aud­rys Ma­tu­lai­tis. Bur­tais vi­si ke­rė­ti ir Sie­si­kų eže­rą ėmus skan­din­ti su­te­moms. Iš­vy­dę link kran­to ar­tė­jan­čią val­tį, jo­je pa­ma­tė Lau­mę ir Pin­čiu­ką. Šis vi­lio­jęs pa­si­plau­kio­ti mer­gi­nas ir mo­te­ris. O gry­bų tor­to siū­liu­si Ba­ra­vy­kų ka­ra­lie­nė kvie­tė at­spė­ti, kas dar sle­pia­si jos ke­pi­ny­je.      

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ 

3 straipsnio 2 nuotr.08-26

S. Budraičio nuotr. Sveikinimus Albinui ir jo artimiesiems perdavė anykštėnai.


 

3 straipsnio 3 nuotr.08-26

Prie ežero būrėsi poetai, tautodailininkai, fotomenininkai…

 

 

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *