Kovo 11-ąją Ukmergė pasitiks perkusijų muzika

Uk­mer­gė pa­va­sa­rį kas­met pa­si­tin­ka per­ku­si­jų gar­sais. Šie­met žiū­ro­vų lau­kia ma­lo­ni staig­me­na – vi­si fes­ti­va­lio kon­cer­tai ne­mo­ka­mi.

2015-02-27-4 straipsnio nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Pra­ėju­sių me­tų fes­ti­va­ly­je.


Tarp­tau­ti­nis per­ku­si­nės mu­zi­kos fes­ti­va­lis „Per­cus­sion Uk­mer­gė 2015“ Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tre pra­si­dės ko­vo 8-ąją. Kon­cer­te „Mes gro­ja­me Jums, Mo­te­rys!“ gros sve­čias iš Uk­rai­nos An­drei Pus­hka­rev ir „Xy­lem trio“ iš Lat­vi­jos.

A. Pus­hka­rev gro­ja nuo pen­ke­rių, o nuo 14 me­tų – mu­ša­mai­siais in­stru­men­tais. Pir­mą pri­zą už so­lo vib­ra­fo­nu jis pel­nė 1995 me­tais. Jo kom­pak­ti­nis dis­kas „Af­ter Mo­zart“ 2001 me­tais JAV ga­vo „Gram­my“ ap­do­va­no­ji­mą. Per­ku­si­nin­kas daug ke­liau­ja ir kon­cer­tuo­ja pres­ti­ži­niuo­se pa­sau­lio fes­ti­va­liuo­se bei kon­cer­tuo­se, ren­gia mu­ša­mų­jų in­stru­men­tų meist­riš­ku­mo kur­sus vi­sa­me pa­sau­ly­je.

Lat­vių gru­pė „Xy­lem Trio“ įkur­ta 2006 me­tais. Jos na­riai pia­ni­nu, sak­so­fo­nu ir ma­rim­ba ar mu­ša­mai­siais at­lie­ka įvai­rias kom­po­zi­ci­jas – nuo šiuo­lai­ki­nės iki kla­si­ki­nės mu­zi­kos. Mu­zi­kan­tai taip pat ku­ria aran­žuo­tes liau­dies dai­noms, džia­zui ar ki­no fil­mų mu­zi­kai. Du šios gru­pės na­riai Ri­hards Za­lu­pe ir Rai­monds Pet­raus­kis Uk­mer­gė­je lau­kia­mi an­trą kar­tą.

Ko­vo 9-ąją kon­cer­tuos sve­čiai iš Nor­ve­gi­jos „SISU Per­cus­sion En­sem­ble“. 1993 me­tais įsi­kū­ręs an­sam­blis yra vie­nas ži­no­miau­sių Skan­di­na­vi­jos šiuo­lai­ki­nės mu­zi­kos an­sam­blių, pri­pa­žįs­ta­mas už uni­ka­lią mu­zi­ki­nę es­te­ti­ką. SISU da­ly­va­vo vi­suo­se pa­grin­di­niuo­se fes­ti­va­liuo­se Nor­ve­gi­jo­je, bu­vo pa­kvies­tas į šiuo­lai­ki­nės mu­zi­kos fes­ti­va­lį Pie­tų Af­ri­ko­je.

Ko­vo 11-ąją vi­dur­die­nį fes­ti­va­lio da­ly­viai pa­si­ro­dys Kęs­tu­čio aikš­tė­je, prie Lais­vės pa­min­klo. Mi­nint 25-ąsias Lie­tu­vos lais­vės at­kū­ri­mo me­ti­nes mies­to cen­tre bus su­reng­tas im­pro­vi­zuo­tas per­ku­si­jų kon­cer­tas. Va­ka­re kon­cer­tuos uk­mer­giš­kiams jau gir­dė­ti at­li­kė­jai. Lud­wig Al­bert iš Bel­gi­jos ne tik iš­lei­do daug mu­zi­ki­nių al­bu­mų, bet ir kaip žiu­ri na­rys da­ly­vau­ja tarp­tau­ti­niuo­se kon­kur­suo­se, gast­ro­liuo­ja po vi­są pa­sau­lį, yra pel­nęs daug tarp­tau­ti­nių ir na­cio­na­li­nių ap­do­va­no­ji­mų. Ki­tas to va­ka­ro mu­zi­kan­tas – Ching Cheng Lin – ma­rim­bi­nin­kas, kom­po­zi­to­rius ir pe­da­go­gas iš Tai­va­nio. Jis pel­nęs daug ap­do­va­no­ji­mų įvai­riuo­se fes­ti­va­liuo­se bei kon­kur­suo­se.

Fes­ti­va­lį už­baigs uk­mer­giš­kiams jau ge­rai ži­no­mo Pa­vel Giun­ter ir Lie­tu­vos ka­me­ri­nio or­kest­ro, di­ri­guo­ja­mo Mo­des­to Pit­rė­no, pa­si­ro­dy­mas.

Vi­sus kon­cer­tus ves mu­zi­ko­lo­gas Da­rius Už­ku­rai­tis. Fes­ti­va­lio glo­bė­jas – Uk­mer­gės ra­jo­no Gar­bės pi­lie­tis, di­plo­ma­tas Vy­gau­das Ušac­kas.

Vi­si fes­ti­va­lio kon­cer­tai ne­mo­ka­mi, or­ga­ni­za­to­riai kvie­ti­mus pra­šo pa­si­im­ti Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro bi­lie­tų ka­so­je ar­ba re­zer­vuo­ti tel. 8 646 90230.

Ko­vo 8–10 die­no­mis vyks fes­ti­va­lio meist­riš­ku­mo kur­sai.

Klau­sy­to­jų ir da­ly­vių į juos lau­kia­ma at­vyks­tant iš vi­sos ša­lies mu­zi­kos bei me­no mo­kyk­lų.

Tris die­nas vyks ir Tarp­tau­ti­nis jau­nų­jų ta­len­tų mu­ša­mai­siais in­stru­men­tais kon­kur­sas. Į jį kvie­čia­mi 18–26 me­tų jau­nuo­liai, gro­jan­tys mu­ša­mai­siais. Kon­kur­so lau­re­a­tų ap­do­va­no­ji­mai vyks ko­vo 10-ąją Tau­jė­nų dva­re. Šio va­ka­ro pro­gra­mo­je – kon­kur­so lau­re­a­tų ir ver­ti­ni­mo ko­mi­si­jos na­rių kon­cer­tas.

Vi­są fes­ti­va­lio pro­gra­mą ra­si­te sve­tai­nė­je www.per­cus­sio­nuk­mer­ge.lt.

UŽ inf.

2015-02-27-4 straipsnio perkusijos logo


 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *