Į muziejų – kepti duonos

Ukmergės kraštotyros muziejui priklausančiame Užugirio krašto muziejuje lankytojų laukia nauja edukacinė programa „Duonos kelias“. Jos metu galima iš arti susipažinti su senovine javų auginimo ir duonos kepimo istorija. Muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė pasakojo…

1 straipsnio 1 nuotr.10-16

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Muziejaus direktorę V. Sakolnikienę su edukacijų centro įkurtuvėmis pasveikino viešnios.


…kad Užugirio krašto muziejaus skyriuje norima sukurti senųjų amatų centrą. Tam buvo nutarta naujam gyvenimui prikelti Užugirio muziejaus pagalbinį pastatą – buvusią malkinę, atlikti remontą joje ir pritaikyti edukacijai „Duonos kelias“.

Muziejaus parengtas projektas buvo finansuotas pagal VVG programą. Jo metu pastatas atgimė naujam gyvenimui – čia vyks duonos, šakočio kepimo ir kitokios kulinarinės pamokos.

Muziejininkė Birutė Gudeliauskienė praėjusią savaitę pristatė pamoką, kurioje galėjo dalyvauti visi čia atvykusieji. Pamoka prasidėjo buvusios mokyklos, o dabar muziejaus pastate. Čia įkurta „Duonos kelio“ ekspozicija. Joje – arklas, akėčios, vežimo ratai, pakinktai, statinaitės, geldos, ližės ir įvairūs kitokie daiktai, kurie senovėje buvo vienaip ar kitaip susiję su ilgu duonelės keliu…Susirinkusieji galėjo pamatyti, kaip atrodė guba, ir net pamalti tikromis akmeninėmis girnomis.

Pasižvalgę po šią klasę toliau netradicinės pamokos dalyviai keliavo į nauja mediena kvepiantį gretimą pastatą, kuriame jau iškūrenta krosnis. Čia visi savo akimis pamatė, kaip kepama duona bei šakotis ir net galėjo šį darbą išmėginti.

Naująjį pastatą, o drauge ir naujos veiklos pradžią pašventino Lėno parapijos klebonas Vidmantas Kareckas.

Muziejaus direktorė V. Sakolnikienė pasidžiaugė, kad VVG finansavimo dėka muziejui iš griuvenos pavyko atstatyti medinį pastatą. Direktorė įsitikinusi, kad naujasis objektas gražiai įsilies į visą Užugirio dvaro kompleksą. Jame šiuo metu – renovuota prezidento A. Smetonos vasaros rezidencija, muziejumi tapusi buvusi mokykla, sodybvietė, kurioje kadais gimė būsimasis prezidentas, Lietuvos partizanų keliai.

Tikėjimą, kad projektas bus prasmingas, kad čia vyks veikla, išreiškė VVG pirmininkė Klavdija Stepanova ir rajono mero pavaduotojas Rolandas Janickas.

Su naujų darbų pradžia pasveikino savivaldybės Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė, Taujėnų seniūnė Elvyra Tulušienė, bendruomenės pirmininkas Vitalijus Želnys ir kiti svečiai. Renginyje koncertavo Rima Žudienė.

Šio projekto vertė apie 250 tūkst. litų, darbus atliko UAB „Transresta“, kurios vadovas Arūnas Kaselis.

Muziejininkė ekskursijų vadovė Daiva Misiukienė pasakojo, kad šis projektas tikrai pasiteisins – mokinių ekskursijų sulaukiama jau dabar. Vaikams patiems išsikepti duonos kepalėlį ar šakotį – labai didelė atrakcija ir pramoga. Mokinių grupių jau sulaukiama ir iš Ukmergės, ir iš kitų miestų.

Šiame muziejaus filiale šiuo metu galima dalyvauti keliose edukacinėse programose: „Duonos kelias“, „Lino kelias“. Dar vienas pasiūlymas – mokytis kepti šakotį. O ateityje šias programas ketinama papildyti: gaminti sūrius, kepti blynus, virti obuolienę, įsirengti daržą ir net ganyti karves…

„Čia turėtų atgyti krašto kulinarinis paveldas“, – sako V. Sakolnikienė. Jos pastebėjimu, edukacinės programos labai sparčiai populiarėja. Jomis domisi ne tik įvairaus amžiaus mokiniams ekskursijas rengiantys pedagogai. Tai – puiki pramoga bet kokio amžiaus lankytojų grupėms. Jos laukiamos iš visos Lietuvos, nes apie programas skelbiama internete. Tiesa, paslaugų kainos kol kas galutinai nepatvirtintos. Artimiausiu metu jos bus teikiamos rajono tarybos svarstymui.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

1 straipsnio 2 nuotr.10-16 1 straipsnio 3 nuotr.10-16 1 straipsnio 4 nuotr.10-16


 




Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *