Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo įmonė „Ukmergės duona“ turi gražią tradiciją kasmet paminėti Šv. Agotos – Duonos dieną. Tądien graži šventė surengiama įmonės parduotuvėje, o pirkėjams produkcija parduodama su ypatinga nuolaida.
Gedimino Nemunaičio nuotr. Duoną parduotuvėje pašventino R. Laniauskas.
Šiemet į trečiadienį vykusią šventę susirinkę žmonės parduotuvėje vos sutilpo. Susirinkusiuosius pasveikino UAB „Ukmergės duona“ direktorė Vitutė Šermukšnytė. Ji papasakojo apie šventės prasmę ir tradicijas.
Lopšelio-darželio „Saulutė“ auklėtiniai dainavo, minė mįsles, sakė patarles apie duoną. Čia pat buvo eksponuojama vaikučių piešinių paroda.
Parduotuvę, o vėliau ir kepyklos cechus pašventino kunigas Rimas Laniauskas. Visi buvo pavaišinti šventintos duonos kepalėliais.
UŽ inf.
***
Duona žmogaus mityboje užima labai svarbią vietą – tai vienas svarbiausių maisto produktų. Žmogus kasdien vidutiniškai suvalgo 150–500 g, o kartais, kai fizinis aktyvumas būna didesnis, – net 600–700 g duonos.
***
Duona kartu su kitais grūdiniais produktais ir vaisiais bei daržovėmis sudaro maisto pasirinkimo piramidės pagrindą, tai reiškia, kad šiuos produktus rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną.
***
Duona – vertingas vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Daugiausia yra B grupės vitaminų. Iš makroelementų joje nemažai kalio, natrio, chloro, fosforo.
***
Specialistai pataria: pirmenybę teikite visų grūdo dalių duonai, duonai iš rupių miltų ar duonai su grūdais.
Rekomenduojama duoną laikyti medinėje duoninėje ar hermetiškai uždaromame inde šaldytuve.
***
Gerai iškepta ir tinkamai atšaldyta duona, įpakuota į polimerinės medžiagos pakuotę, gali išsilaikyti apie 10 parų, tuo tarpu pjaustyta – iki 6 parų.