Surašymo duomenimis, trečdalis sodybų – tuščios

Gy­ven­to­jų ir būs­tų su­ra­šy­mas at­sklei­dė: kai ku­rio­se mū­sų ra­jo­no se­niū­ni­jo­se dau­giau kaip treč­da­lis so­dy­bų bei būs­tų iš­tuš­tė­ję. Sta­tis­ti­kos sky­riaus dar­buo­to­jai ma­no, kad ant du­rų ka­ban­čios spy­nos ga­lė­jo ge­ro­kai iš­kreip­ti su­ra­šy­mo duo­me­nis.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

06-17-1_straipsnio_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ant du­rų ka­ban­čio­mis spy­no­mis kai ku­rio­se se­niū­ni­jo­se su­ra­ši­nė­to­jus pa­si­ti­ko kas tre­čias būs­tas.

Pa­si­bai­gus vi­suo­ti­niam gy­ven­to­jų ir būs­tų su­ra­šy­mui sta­tis­ti­kos sky­rių dar­buo­to­jai ban­do at­si­lai­ky­ti nuo kal­ti­ni­mų ne­at­li­kus sa­vo dar­bo ko­ky­biš­kai. Mat ša­lies po­li­ti­kai su­abe­jo­jo, ar su­ra­ši­nė­to­jai „ne­pra­žiop­so­jo“ da­lies gy­ven­to­jų, taip dirb­ti­nai su­ma­žin­da­mi gy­ven­to­jų skai­čių.

Mū­sų ra­jo­ne su­ra­šy­me da­ly­va­vo apie 87 pro­cen­tus gy­ven­to­jų. Šis skai­čius ge­ro­kai ma­žes­nis už ben­drą ša­lies vi­dur­kį, ku­ris sie­kia 94 pro­cen­tus.

Re­gist­rų cen­tras dar me­tų pra­džio­je Uk­mer­gės ra­jo­no su­ra­šy­mo sky­riui pa­tei­kė duo­me­nis apie ra­jo­ne re­gist­ruo­tus as­me­nis. Pa­gal juos, mū­sų tu­rė­tų bū­ti 44 700. Iš vi­so su­ra­šy­ta 38 700 ra­jo­no gy­ven­to­jų.

Vil­niaus te­ri­to­ri­nės sta­tis­ti­kos val­dy­bos Uk­mer­gės ra­jo­no su­ra­šy­mo sky­riaus ve­dė­ja Mil­da Žen­te­lie­nė ma­no, kad kal­ti­ni­mai su­ra­šy­mo or­ga­ni­za­to­riams, ne­va ne iki ga­lo at­li­ku­siems sa­vo pa­rei­gą, ne­pel­ny­ti. „Ne­pri­si­me­nu, kad ka­da nors vy­ku­sia­me su­ra­šy­me da­ly­va­vu­sių­jų skai­čius siek­tų šim­tą pro­cen­tų. Juk na­tū­ra­lu, kad kaž­ko­kia pa­klai­da vi­suo­met bū­na“, – sa­ko ji.

Pa­ly­gin­ti su prieš de­šimt me­tų vyk­dy­tu, šio su­ra­šy­mo or­ga­ni­za­to­rių pa­jė­gos bu­vo ge­ro­kai su­ma­žė­ju­sios. 2001-ai­siais ra­jo­no gy­ven­to­jus lan­kė 226 su­ra­ši­nė­to­jai, o šie­met – per­pus ma­žiau. Ta­čiau ve­dė­ja įsi­ti­ki­nu­si, kad dar­bo ko­ky­bė nuo to ne­nu­ken­tė­jo. Ne­ra­dę na­muo­se gy­ven­to­jų, ne­nu­leis­da­vo ran­kų – ei­da­vo į tuos pa­čius būs­tus po ke­le­tą kar­tų. Ki­lus men­kiau­siam įta­ri­mui, kad būs­te gy­ve­na­ma, ta­čiau gy­ven­to­jų ras­ti ne­pa­vyks­ta, klau­si­nė­da­vo kai­my­nų, se­niū­ni­jų dar­buo­to­jų.

Su­ra­ši­nė­to­jai ap­lan­kė 16 297 būs­tus. Iš jų 3658 (18 proc.) už­fik­sa­vo kaip ne­gy­ve­na­mus.

Ne­gy­ve­na­mų pa­sta­tų skai­čiu­mi ypač iš­si­ski­ria kai­mo se­niū­ni­jos. Sie­si­kų se­niū­ni­jo­je apie 25 proc. so­dy­bų sto­vi tuš­čios. Pa­bais­ko bei Vep­rių se­niū­ni­jo­se nuo­la­ti­nių gy­ven­to­jų ne­tu­ri 30, o Pi­vo­ni­jos – net 33 proc. būs­tų.

Pa­sak ve­dė­jos, kai­mo vie­to­vė­je pri­si­re­gist­ra­vę as­me­nys ne­re­tai gy­ve­na ki­ta­me mies­te, o į so­dy­bą mū­sų ra­jo­ne te­at­va­žiuo­ja tik va­sa­ro­ti. Jei su­ra­šy­me jie da­ly­va­vo re­a­lio­je gy­ve­na­mo­jo­je vie­to­je, mū­sų ra­jo­no su­ra­ši­nė­to­jo są­ra­še li­ko tuš­čia ei­lu­tė.

Apie nuo­lat gy­ve­nan­čiuo­sius so­dų ben­dri­jo­se sta­tis­ti­kos sky­riui pra­ne­šė ben­dri­jų pir­mi­nin­kai. Su­maiš­ties ga­lė­jo su­kel­ti sa­vi­nin­kai, ku­rie re­gist­ruo­ti mies­te, ta­čiau va­sa­rą gy­ve­nan­tys so­dų na­me­liuo­se.

Pir­mą kar­tą vyk­dy­tą gy­ven­to­jų su­ra­šy­mą elek­tro­ni­niu bū­du dau­ge­lis ver­ti­na kaip di­de­lį pri­va­lu­mą. Anot M. Žen­te­lie­nės, ne­žiū­rint tei­gia­mų jo pu­sių, jis taip pat ga­lė­jo kyš­te­lė­ti ko­ją.

„Už­pil­dy­ti an­ke­tą ne taip pa­pras­ta, kaip ga­li at­ro­dy­ti. Su­ra­ši­nė­to­jams spe­cia­lius vi­są die­ną trun­kan­čius ap­mo­ky­mus ren­gė­me, o čia žmo­gus pats tu­rė­jo su­si­ra­šy­ti“, – sa­ko ve­dė­ja.

Ji tei­gia, kad ne­re­tai gy­ven­to­jai, už­pil­dę sa­vo an­ke­tą, pa­mirš­da­vo in­for­muo­ti apie ki­tus šei­mo­je dar ne­su­ra­šy­tus as­me­nis. Po elek­tro­ni­nio su­ra­šy­mo iš­aiš­kė­jo ne­ma­žai klai­dų, dėl ku­rių bu­vo „pra­ras­tas“ ne vie­nas gy­ven­to­jas.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *