Statybininkai neatgauna algų

Vilma NEMUNAITIENĖ

 

Į redakciją paskambino ne mūsų mieste registruotos, tačiau čia konkursą statybos darbams laimėjusios įmonės darbininkas. Savo ir visų bendradarbių vardu jis skundėsi negaunama alga. Esą suderėtos 1200 litų algos statybininkai neatgauna jau mėnesį.

Skaitytojas pasakojo, kad bėdų dėl algos buvo ir  praėjusį mėnesį. Tuomet vyrai savo atlygio išsireikalavo vieningu boikotu. Dabar mato – mėnuo seniausiai baigėsi, o apie pinigus nėra jokių kalbų.

Statybininkas pasakojo bandęs prisiskambinti į Valstybinę darbo inspekciją, bet to padaryti tiesiog neįmanoma: telefonai ten nuolat užimti.

Pasak pašnekovo, jo darbdaviai ne tik laiku neatsiskaito su darbuotojais – yra ir daugiau darbo sutarties pažeidimų.

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė pripažino, kad prisiskambinti jų įstaigos darbuotojams tikrai nelengva. Konsultacijų centre telefonas kasdien suskamba nuo 500 iki 2 000 kartų, o į skambučius atsakinėja vos 3–4 teisininkai.

Tačiau telefonas – ne vienintelis būdas gauti darbo inspektorių konsultacijas. „Klausimus užduoti galima ir siunčiant elektroninį paklausimą per mūsų svetainę www.vdi.lt. Pagal galiojančius įstatymus į tokius paklausimus ar skundus darbo inspektoriai privalo atsakyti per 20 darbo dienų. Žinoma, jei atvejis nėra labai sudėtingas, atsakoma ir greičiau“, – paaiškino skyriaus vedėja.

Pasak jos, pasikonsultuoti galima ir Inspekcijos profilyje socialiniame tinkle „Facebook“. Kadangi profilis sukurtas neseniai ir lankytojų dar nedaug, į paklausimus atsakoma per dieną.

Jei kalba eina apie pažeidimų išsamų tyrimą, prašymus reikia raštu pateikti Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriui. Prašymai gali būti pateikiami paštu, atvykus į VDI teritorinį skyrių pagal gyvenamąją vietą arba į konsultacijų centrą Vilniuje. Pateikiant prašymą būtina jį pasirašyti, VDI užtikrina pareiškėjų konfidencialumą.

Pasidomėjus, kada darbuotojams jau reikia susirūpinti dėl negaunamo atlyginimo, G. Banaitytė ragino ilgai nedelsti: jei šalių sutartais terminais alga nemokama, tai reiškia, kad nuo to momento prasideda darbo teisių pažeidimas.

Prieš kreipiantis į valstybinę instituciją, reikėtų su darbdaviu išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių nemokama alga (jei darbuotojai apie tokį vėlavimą nebuvo informuoti). „Bet kokiu atveju, į atlyginimo vėlavimą, kaip ir į bet kuriuos kitus darbo teisės ar darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimus, reikia reaguoti nedelsiant“, – paaiškino pašnekovė.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *