Sprendžiamas knygyno likimas

Be­veik šimt­me­tį mies­to cen­tre gy­vuo­jan­čio Uk­mer­gės kny­gy­no grei­tai ga­li ir ne­be­lik­ti. Kny­gy­no pa­tal­pas, pri­klau­san­čias sa­vi­val­dy­bei, ke­ti­na­ma pri­va­ti­zuo­ti. Kny­gy­no dar­buo­to­jos dėl to skau­džiai iš­gy­ve­na ir ti­ki, kad pri­va­ti­za­vus pa­tal­pas ši veik­la grei­čiau­siai iš­nyks.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

06-26-1_straipsnio_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Kny­gy­ną ke­ti­na­ma pri­va­ti­zuo­ti.

Uk­mer­gės kny­gy­nas kaip ver­slo sub­jek­tas su sa­vo veik­la ir pa­tal­po­mis yra la­bai pai­nus ir ma­žai kam aiš­kiai su­pran­ta­mas.

O taip yra to­dėl, kad su šiuo var­du su­si­py­nu­sios dvi vi­siš­kai skir­tin­gos įmo­nės. Be to, dar dviem skir­tin­goms įmo­nėms va­do­vau­ja tas pats di­rek­to­rius.

Pa­ban­dy­ki­me vis­ką iš­si­aiš­kin­ti. UAB „Uk­mer­gės se­na­sis kny­gy­nas“ – tai ke­tu­rių mo­te­rų ko­lek­ty­vas, ku­rio pa­grin­di­nė veik­la – pre­ky­ba kny­go­mis. Ši įmo­nė įsteig­ta prieš 10 me­tų, jai va­do­vau­ja Ge­nė Pu­kie­nė. Ta­čiau sa­vo pa­tal­pų „Uk­mer­gės se­na­sis kny­gy­nas“ ne­tu­ri.  Jas nuo­mo­ja­si iš ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čios įmo­nės UAB „Uk­mer­gės kny­gy­nas“.

UAB „Uk­mer­gės kny­gy­nas“ va­do­vau­ja Jo­nas Rin­ke­vi­čius. Jis taip pat va­do­vau­ja ir ki­tai sa­vi­val­dy­bės įmo­nei – UAB Uk­mer­gės bu­tų ūkiui.

„Uk­mer­gės kny­gy­ne“ pa­gal do­ku­men­tus dir­ba vie­nin­te­lis žmo­gus, o pa­ti įmo­nė ver­čia­si ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to nu­oma ir nuo­mo­ja vie­nin­te­lį tu­ri­mą ne­kil­no­ja­mą­jį tur­tą – kny­gy­no pa­tal­pas.

Per­nai  už nu­omą „Uk­mer­gės se­no­jo kny­gy­no“ dar­buo­to­jos  „Uk­mer­gės kny­gy­nui“ su­mo­kė­jo 6 360 li­tų. Ta­čiau ofi­cia­liai skel­bia­ma, kad fi­nan­si­nės veik­los re­zul­ta­tas, įver­ti­nus už­pra­ei­tų me­tų 1 250 li­tų nuos­to­lį, bu­vo 164 li­tai pel­no.

Jo­kios ki­tos veik­los, iš­sky­rus ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to nu­omą, įmo­nė ne­vyk­do.

Per­žvel­gu­si šios sa­vi­val­dy­bės įmo­nės do­ku­men­tus, ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Jo­lan­ta Ka­na­pec­kie­nė pa­ti­ki­no, kad at­ly­gi­ni­mas mo­ka­mas tik įmo­nės bu­hal­te­rei.

Nors te­oriš­kai tai ir ne­la­bai su­de­ri­na­ma su  Dar­bo ko­dek­su – pa­sak pa­va­duo­to­jos, J. Rin­ke­vi­čius už va­do­va­vi­mą šiai sa­vi­val­dy­bės įmo­nei jo­kio at­ly­gio ne­gau­na…

Pa­pras­tam žmo­gui šio­je ma­ka­ly­nė­je ky­la daug klau­si­mų. Be­lie­ka ti­kė­tis, kad jie kils ir kny­gy­no li­ki­mą spren­džian­tiems ta­ry­bos na­riams.

 

In­ves­ta­vo 100 000

 

„Uk­mer­gės se­no­jo kny­gy­no“ dar­buo­to­jos su di­džiu­liu ne­ri­mu lau­kia per­mai­nų.

Joms skau­du, kad pri­ėmę spren­di­mą pri­va­ti­zuo­ti uni­ka­lią is­to­ri­ją tu­rin­tį pa­sta­tą, nie­kas iš ra­jo­no va­do­vų net ne­pa­si­tei­ra­vo, kaip mo­te­rims se­ka­si veik­la.

„Uk­mer­gės se­no­jo kny­gy­no“ di­rek­to­rė G. Pu­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad per de­šimt veik­los šio­se pa­tal­po­se me­tų į nuo­mo­ja­mų pa­tal­pų re­mon­tą, va­do­vau­jan­tis pa­si­ra­šy­tą­ja su­tar­ti­mi, jos in­ves­ta­vo 100 000 li­tų ir su­mo­kė­jo 50 000 li­tų nu­om­pi­ni­gių.

Mo­te­rys įsi­ti­ki­nu­sios – jei pa­tal­pos bus pri­va­ti­zuo­tos, nė­ra jo­kių šan­sų čia iš­lik­ti kny­gy­nui. Be­veik šim­to me­tų se­nu­mo to­je pa­čio­je vie­to­je vyk­dy­ta veik­la tuo­met nu­trūks, o jos pa­čios su sa­vo de­šim­ti­mis tūks­tan­čių kny­gų at­si­durs gat­vė­je.

 

Pa­tal­pos dar ne­įver­tin­tos

 

Pra­ėju­sia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je bu­vo ženg­tas pir­mas žings­nis link kny­gy­no pa­tal­pų pri­va­ti­za­vi­mo.

Ra­jo­no ta­ry­ba, kad ir ne­vien­bal­siai, vis dėl­to pri­ta­rė siū­ly­mui pa­reng­ti pro­jek­tą dėl kny­gy­no pa­tal­pų pri­va­ti­za­vi­mo.

Dvy­li­ka ta­ry­bos na­rių pa­si­sa­kė, kad jis bū­tų pri­va­ti­zuo­ja­mas, de­šimt su­si­lai­kė, vie­nas bu­vo prieš.

Ki­ta­me ta­ry­bos po­sė­dy­je tu­rė­tų bū­ti bal­suo­ja­ma dėl pa­ties pri­va­ti­za­vi­mo.

140 kvad­ra­ti­nių met­rų pa­tal­pos pa­čio­je mies­to šir­dy­je kol kas ne­įver­tin­tos ir vi­siš­kai ne­aiš­ku, ko­kią pi­ni­gų su­mą už jas gau­tų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė.

 

Pri­ta­ria pri­va­ti­za­vi­mui

 

Ra­jo­no ta­ry­bos Biu­dže­to ir eko­no­mi­nės plėt­ros ko­mi­te­to pir­mi­nin­kė Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė įsi­ti­ki­nu­si, kad pri­va­ti­zuo­ti pa­tal­pas – ra­cio­na­li min­tis. Juk už jų nu­omą gau­na­mos la­bai men­kos pa­ja­mos. Pa­tal­pas esą no­rė­ta pri­va­ti­zuo­ti ir se­niau, ta­čiau truk­dė su nuo­mi­nin­kė­mis pa­si­ra­šy­ta nuo­mos su­tar­tis. Šių me­tų lie­pą ji bai­gia­si, tad ga­li­ma be kliū­čių pra­dė­ti pri­va­ti­za­vi­mo pro­ce­są.

E. Mi­ri­na­vi­čie­nė pa­ti­ki­no, kad sklan­dan­čios kal­bos, esą kaž­kam pri­si­rei­kė pa­tal­pų, yra klai­di­nan­čios – jei bus pri­im­tas spen­di­mas pa­tal­pas pri­va­ti­zuo­ti, par­da­vi­mas vyks vals­ty­bės griež­tai nu­sta­ty­ta tvar­ka – auk­cio­ne. Ja­me, pa­sak jos, ga­lės da­ly­vau­ti ir pa­čios kny­gy­no dar­buo­to­jos.

E. Mi­ri­na­vi­či­nė pa­ti­ki­no, kad „Uk­mer­gės se­na­sis kny­gy­nas“ pa­gei­da­vo pats pri­va­ti­zuo­ti pa­tal­pas ir tęs­ti veik­lą. Ta­čiau toks pro­ce­sas yra ne­įma­no­mas.

 

Ma­no, kad knygynas tu­ri iš­lik­ti

 

Nie­kas ne­pa­neigs, kad pre­ky­ba kny­go­mis yra ver­slas, ta­čiau taip, kaip pa­čių kny­gų, žur­na­lų, laik­raš­čių lei­dy­ba, – tai kar­tu ir švie­tė­jiš­ka veik­la.

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pavaduotoja J. Ka­na­pec­kie­nė lai­ko­si po­zi­ci­jos, kad šimt­me­čio is­to­ri­ją tu­rin­tį kny­gy­ną sa­vi­val­dy­bė tu­ri iš­sau­go­ti.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *