Sodininkams – žinios apie ekologiją

Kiek­vie­nais me­tais pa­si­bai­gus ru­dens dar­bams į sma­gų pa­si­bu­vi­mą su­si­ren­ka ra­jo­no so­di­nin­kai. Ne­se­niai vy­ku­sia­me der­liaus pa­baig­tu­vių ren­gi­ny­je so­di­nin­kai ne tik links­mi­no­si, da­li­no­si iš ru­dens gė­ry­bių pa­ga­min­tais pa­tie­ka­lais, bet ir klau­sė pa­skai­tos.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

10-16-5_straipsnio_1_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Sodininkų šventėje.

Apie eko­lo­gi­ją su­si­rin­ku­sie­siems pa­sa­ko­jo Vil­niaus vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro Uk­mer­gės sky­riaus ve­dė­ja Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė. Į eko­lo­gi­nio ga­mi­nio žen­klu pa­žy­mė­tus ga­mi­nius ji kvie­tė žiū­rė­ti at­sar­giau, pla­čiau, kri­tiš­kiau, o so­di­nin­kus ra­gi­no sa­vo skly­pe­liuo­se nau­do­ti ma­žiau che­mi­nių trą­šų.

At­kreip­tas dė­me­sys ir į so­dų ben­dri­jo­se gy­ve­nan­čių­jų svei­ka­tą – grės­mę jai ke­lia šu­li­nių van­duo. Gy­dy­to­ja pri­mi­nė, kad dau­ge­ly­je so­duo­se esan­čių šu­li­nių ko­ky­bė yra pras­ta – jų van­de­ny­je ap­tin­ka­mas leis­ti­nas nor­mas vir­ši­jan­tis nit­ra­tų kie­kis.

 

10-16-5_straipsnio_2_nuotr

„Da­gi­lė­lio“ saviveiklininkai šokio kvietė renginio dalyvius.


Lek­to­rė su­tei­kė daug nau­din­gos in­for­ma­ci­jos ir apie ge­ne­tiš­kai mo­di­fi­kuo­tus pro­duk­tus. De­ja, tik po ke­lių de­šimt­me­čių pa­aiš­kės, ko­kią įta­ką at­ei­nan­čioms žmo­nių kar­toms tu­ri to­kio mais­to var­to­ji­mas. O var­to­ja­me jį be­veik vi­si, nes mo­di­fi­kuo­ti pro­duk­tai de­da­mi į dau­gu­mą pa­ša­rų. Juos ėda paukš­čiai ir gal­vi­jai, ku­rių mė­są, kiau­ši­nius, pie­ną var­to­ja­me.

Tie­sa, siū­lo­ma to­kių pa­ša­rų at­si­sa­ky­ti, bet kol kas to­kie pla­nai – tik svars­ty­mo sta­di­jo­je.

Gy­dy­to­ja siū­lė so­di­nin­kams ren­kan­tis mais­to pro­duk­tus va­do­vau­tis ke­liais eko­lo­giš­ku­mo prin­ci­pais: var­to­ti kuo dau­giau sa­vo ša­ly­je pa­ga­min­tos pro­duk­ci­jos, nes per­ve­ži­mui var­to­ja­mi ap­lin­ką ter­šian­tys de­ga­lai, pirk­ti kuo ma­žiau per­dirb­tą pro­duk­ci­ją, nes taip su­var­to­ja­mos mil­ži­niš­kos ener­gi­jos są­nau­dos, pirk­ti pro­duk­tus kuo di­des­nė­je ta­ro­je bei rū­pin­tis at­lie­kų tvar­ky­mu.

 

10-16-5_straipsnio_3_nuotr


Ren­gi­ny­je da­ly­va­vęs ra­jo­no vi­ce­me­ras Re­gi­man­tas Ba­ra­vy­kas pa­si­da­li­no min­ti­mis apie ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės pla­nus pa­reng­ti dvi­ra­čių ir pės­čių­jų ta­kų ga­li­my­bių stu­di­ją. Vi­ce­me­ras pa­lie­tė so­di­nin­kams ak­tu­a­lią su­si­sie­ki­mo su so­dų ben­dri­jo­mis vi­suo­me­ni­niu trans­por­tu te­mą – ža­dė­jo, kad au­to­bu­sas Nr. 2 va­žiuos iki Del­tu­vos. Pri­min­ta ir at­lie­kų rū­šia­vi­mo te­ma. Žo­dį ta­rė ir Sei­mo na­rys Ju­lius Ve­sel­ka.

Su­si­rin­ku­siems kon­cer­ta­vo Uk­mer­gės me­no mo­kyk­los vio­lon­če­lių kvin­te­to mu­zi­kan­tai, kul­tū­ros cen­tro sa­vi­veik­li­nin­kai, pa­gy­ve­nu­sių žmo­nių ko­lek­ty­vas „Ru­de­nė­lis“ ir Jū­ra­tės Mar­tin­ku­tės va­do­vau­ja­mas fol­klo­ri­nis an­sam­blis „Da­gi­lė­lis“. Ren­gi­nį vai­ni­ka­vo sma­gi va­ka­ro­nė.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *