Sniego pusnys varo neviltin ir vienija kaimynus

Su snie­go pus­ni­mis at­lin­ga­vę Nau­jie­ji me­tai vie­niems su­tei­kė daug džiaugs­mo ir pra­mo­gų, ki­tus su­pyk­dė. Mies­to se­niū­nas Sta­sys Jac­kū­nas ap­gai­les­tau­ja, kad pir­mą­ją šių me­tų dar­bo die­ną su­lau­kė dau­giau prie­kaiš­tų nei pa­svei­ki­ni­mų. Bu­vo net to­kių in­te­resan­tų, ku­rie prie­kaiš­ta­vo, ko­dėl snie­gas ne­bu­vo va­lo­mas nau­ja­me­ti­nę nak­tį.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

01-07-3_straipsnio_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Didžiulės pusnys Ukmergėje šiuo metu – įprastas vaizdas.

Sa­vai­tės pra­džio­je Uk­mer­gės gat­ves ir gat­ve­les ap­žiū­rė­jęs mies­to se­niū­nas įsi­ti­ki­no, kad snie­gas kai ku­riuos gy­ven­to­jus ne tik su­pyk­dė, bet ir su­vie­ni­jo ben­dram dar­bui.

Pats su kas­tu­vu apie sa­vo dau­gia­bu­tį daž­nai be­si­dar­buo­jan­tis se­niū­nas snie­go va­ly­mo tal­kas pa­ste­bė­jo ir prie ki­tų na­mų. Snie­gas ben­dram dar­bui su­vie­ni­jo Miš­kų gatvės 40, 36, 38, 42 na­mų, kai ku­riuos Jau­ni­mo gat­vės gy­ven­to­jus. Gra­žiai nu­va­ly­tų kie­mų ma­ty­ti ir Duks­ty­nos, Pra­mo­nės ra­jo­nuo­se.

„Aiš­ku, no­rė­tų­si, kad į tal­kas įsi­trauk­tų kuo dau­giau gy­ven­to­jų“, – svars­to se­niū­nas. Bet čia pat pa­si­tai­so, kad la­bai jau di­de­lė vie­ny­bė var­gu ar įma­no­ma. Vi­sa­da at­si­ras, kas mie­liau prie lan­go pa­sto­vės ir į dir­ban­čiuo­sius pa­žiū­rės. Ki­ta ver­tus, vy­res­niems žmo­nėms toks dar­bas ne­la­bai ir leng­vas.

Pir­mą šių me­tų dar­bo die­ną S. Jac­kū­nas skun­dus rin­ko ne tik iš dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jų. Skun­dė­si ir pri­va­čių na­mų sa­vi­nin­kai. Ne­re­tai dėl to, kad snie­go va­ly­tu­vai už­ver­čia įva­žia­vi­mus į jų kie­mus. Vil­niaus gat­vė­je ki­lo kon­flik­tas, nes ša­li­gat­vį va­lęs trak­to­riu­kas tie­siog ne­til­po pra­va­žiuo­ti ir pa­li­ko už­pus­ty­tą lo­pą. Vė­liau pats ša­li­gat­vio at­kar­pą ban­dęs va­ly­ti gy­ven­to­jas bu­vo įspė­tas už tai, kad, ne­tu­rė­da­mas kur mes­ti snie­go, jį ver­tė tie­siog ant gat­vės…

Ga­vus žmo­nių skun­dų te­ko im­tis gel­bė­ji­mo dar­bų va­duo­jant au­to­bu­sų sto­te­les Ve­te­ri­na­ri­jos, Drau­gys­tės gat­vė­se.

Nors grės­min­gai da­bar at­ro­do kai ku­rie so­dų ben­dri­jų ke­liai, se­niū­nas sa­ko iš so­dų ben­dri­jų SOS sig­na­lų ne­su­lau­kian­tis. Tik vie­nas gy­ven­to­jas klau­sė pa­ta­ri­mo, ką ge­riau pa­sam­dy­ti šiems dar­bams.

Tuo tar­pu pa­gal­bos se­niū­ni­jo­je šau­kė­si mies­tų įmo­nės.

Šiuo me­tu su snie­gu mies­te ko­vo­ja trys spe­cia­lią tech­ni­ką ir bū­rį sam­do­mų dar­buo­to­jų tu­rin­čios įmo­nės. Už mies­to ap­link­ke­lio, ša­lu­ti­nių gat­vių va­ly­mą at­sa­kin­ga UAB „Uk­mer­gės ver­smė“. Pa­grin­di­nes: Kau­no, Vy­tau­to, Vil­niaus, Ge­di­mi­no gat­ves nuo snie­gy­nų va­duo­ja ga­lin­ga VĮ Vil­niaus re­gio­no ke­liai tech­ni­ka. Mies­to ša­li­gat­viais bei aikš­tė­mis rū­pi­na­si trak­to­riu­kais ir kiem­sar­giais ap­si­gin­kla­vu­si UAB „Izo­ba­ra“.

Įmo­nių veiks­mus ban­dan­tis ko­or­di­nuo­ti mies­to se­niū­nas gruo­dį ben­dro po­kal­bio bu­vo su­kvie­tęs šių įmo­nių va­do­vus. Tuo­met kal­bė­ta apie tai, kad jų dar­buo­to­jai gerb­tų vie­ni ki­tų triū­są, o snie­go va­ly­tu­vai steng­tų­si ne­už­vers­ti įva­žia­vi­mų į kie­mus.

Ži­no­ma, ir po to­kių su­si­ti­ki­mų pa­si­tai­ko vis­ko… Ki­ta ver­tus, ir už ko­vą su snie­gu at­sa­kin­gos įmo­nės nė­ra vi­sa­ga­lės. An­tai „Izo­ba­ros“ va­do­vai skun­dė­si, kad su­sir­go ke­lios snie­go ka­sė­jos. Į jų vie­tą te­ko sta­ty­ti ki­tas pa­rei­gas ei­nan­čius įmo­nės dar­buo­to­jus. Be to, snie­go kai kur pri­ver­tė ir pri­pus­tė tiek daug, kad net ra­tuo­ta tech­ni­ka su juo nesu­si­tvar­ko, klimps­ta ir strin­ga. Di­džiu­lės pus­nys sa­vai­tės pra­džio­je klo­jo link „Ši­lo“ vi­du­ri­nės mo­kyk­los, pa­lei  Ge­di­mi­no gat­vę ei­nan­čius ša­li­gat­vius.

Pa­klaus­tas, ką ma­no apie did­mies­čiuo­se po­li­ti­kų ren­gia­mas snie­go va­ly­mo tal­kas, ku­rio­se da­ly­vau­ja net pa­tys mies­tų ir ra­jo­nų va­do­vai, se­niū­nas ma­no, kad to­kios bū­ti­ny­bės tik­rai nė­ra: ge­riau agi­tuo­ti gy­ven­to­jus im­ti į ran­kas kas­tu­vus, o ne lauk­ti, kol kas jų kie­mus iš­va­lys po­li­ti­kai.

O ar ne­ke­ti­na­ma pra­šy­ti dau­giau lė­šų snie­go iš mies­to iš­ve­ži­mui? Pa­sak se­niū­no, kol apie tai ne­svars­to­ma. Nuo kai ku­rių sto­te­lių snie­gas jau yra nu­kas­tas ir iš­ga­ben­tas, o prieš Sau­sio 13-osios mi­nė­ji­mą snie­go kal­ny­nai bus su­sem­ti ir iš­ga­ben­ti iš Kęs­tu­čio aikš­tės.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *