Smurto aukoms pagalbą teikia telefonu

Asta KROGERTIENĖ

Po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to at­sto­vė spau­dai

 

11-06-6_straipsnio_nuotr

Vieš­nios pri­sta­tė pro­jek­tą „Spe­cia­li­zuo­tos pa­gal­bos cen­tro pa­slau­gos“.

Ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te pra­ėju­sią sa­vai­tę lan­kė­si pro­jek­to „Spe­cia­li­zuo­tos pa­gal­bos cen­tro pa­slau­gos“ va­do­vė Li­na Lei­gy­tė ir Kau­no ap­skri­ties mo­te­rų kri­zių cen­tro ir VšĮ „Mo­ters pa­gal­ba mo­te­riai“ psi­cho­lo­gė Vil­ma Du­dė­nie­nė.

Vieš­nios pri­sta­tė pro­jek­tą „Spe­cia­li­zuo­tos pa­gal­bos cen­tro pa­slau­gos“. Jį vyk­do „Mo­ters pa­gal­ba mo­te­riai“, Kau­no ap­skri­ties mo­te­rų kri­zių cen­tras ir Kau­no ap­skri­ties vy­rų kri­zių cen­tras. Pro­jek­tą, ku­ris įsi­bė­gė­jo šių me­tų rug­pjū­čio 29 d. ir tę­sis iki 2014 me­tų pa­bai­gos, fi­nan­suo­ja So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja. Vi­si trys pro­jek­to part­ne­riai ap­tar­nau­ja Kė­dai­nių, Jo­na­vos, Ra­sei­nių, Kai­šia­do­rių, Elek­trė­nų bei Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bes.

Pro­jek­to tiks­las – įgy­ven­din­ti Ap­sau­gos nuo smur­to ar­ti­mo­je ap­lin­ko­je įsta­ty­me nu­ma­ty­tas nuo­sta­tas bei teik­ti pa­gal­bą nu­ken­tė­ju­siems as­me­nims. „Pa­grin­di­nė mū­sų pa­slau­ga yra kon­sul­ta­vi­mas te­le­fo­nu. Jei­gu as­muo su­tin­ka pri­im­ti pa­gal­bą, su juo su­si­sie­kia­me te­le­fo­nu, iš­si­aiš­ki­na­me, ko­kios pa­gal­bos jam rei­kia, ir nu­krei­pia­me į ati­tin­ka­mą įstai­gą. Daž­niau­siai smur­to au­koms yra rei­ka­lin­ga tei­si­nė pa­gal­ba“, – pa­tir­ti­mi da­li­jo­si PSC at­sto­vės. Psi­cho­lo­gė Vil­ma Du­dė­nie­nė sa­kė, kad kar­tais pa­kan­ka pa­gal­bos te­le­fo­nu, ta­čiau ki­tais at­ve­jais su nu­ken­tė­ju­siais žmo­nė­mis ten­ka kal­bė­tis ne kar­tą, kol pa­de­da­ma su­ras­ti ke­lią iš su­si­klos­čiu­sios si­tu­a­ci­jos.

Iki­teis­mi­nius ty­ri­mus dėl smur­to ar­ti­mo­je ap­lin­ko­je at­lie­kan­tys ty­rė­jai vi­suo­met tei­rau­ja­si nu­ken­tė­ju­sių­jų, ar jiems rei­ka­lin­ga to­kia pa­gal­ba. Jei­gu at­sa­ky­mas bū­na tei­gia­mas, au­kos kon­tak­tai per­duo­da­mi PSC dar­buo­to­jams, ku­rie pa­tys su­si­sie­kia su pa­gal­bos pa­gei­da­vu­siu as­me­niu.

Pa­ste­bi­ma – daž­nai smur­tą pa­ti­rian­čios mo­te­rys pa­gal­bos at­si­sa­ko. Pa­pras­tai bi­jo­ma vie­šu­mo ar tie­siog ne­pa­si­ti­ki­ma.

Po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to va­do­vas Ro­lan­das Kiš­kis pa­brė­žė, kad bū­ti­na vie­šin­ti PSC pa­slau­gas bei tin­ka­mai iš­aiš­kin­ti mo­te­rims, ko­kią pa­gal­bą ga­li su­teik­ti šie dar­buo­to­jai. Kal­bė­ta ir apie at­lie­ka­mų iki­teis­mi­nių ty­ri­mų, ski­ria­mų po­vei­kio prie­mo­nių smur­tau­to­jui pro­ble­ma­ti­ką.

Pre­ven­ci­jos po­sky­rio vir­ši­nin­kas Vla­das But­kus in­for­ma­vo, kad nuo pra­ėju­sių me­tų gruo­džio 15 d., kuo­met įsi­tei­sė­jo Ap­sau­gos nuo smur­to ar­ti­mo­je ap­lin­ko­je įsta­ty­mas, iki lap­kri­čio 1 d. Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te bu­vo pra­dė­ti 106 iki­teis­mi­niai ty­ri­mai. Iš jų 91 – dėl fi­zi­nio skaus­mo su­kė­li­mo ar ne­žy­maus svei­ka­tos su­trik­dy­mo, 10 – dėl gra­si­ni­mo nu­žu­dy­ti ar sun­kiai su­trik­dy­ti žmo­gaus svei­ka­tą ar­ba žmo­gaus te­ro­ri­za­vi­mo bei 5 – dėl ne­sun­kaus svei­ka­tos su­trik­dy­mo. 95 as­me­nims bu­vo skir­tos po­vei­kio prie­mo­nės, iš ku­rių daž­niau­sia – pa­si­ža­dė­ji­mas ne­si­ar­tin­ti prie nu­ken­tė­ju­sio as­mens. 93 bau­džia­mo­sio­se by­lo­se yra pri­im­ti spren­di­mai, iš jų 34 bu­vo nu­trauk­tos.

Pa­na­šius su­si­rin­ki­mus nu­tar­ta or­ga­ni­zuo­ti ir at­ei­ty­je, o gruo­džio mė­ne­sį pla­nuo­ja­ma su­reng­ti se­mi­na­rą, ku­ria­me bus pa­kvies­ti da­ly­vau­ti ir ki­tų ins­ti­tu­ci­jų at­sto­vai.

„Mo­ters pa­gal­ba mo­te­riai“ pa­de­da įveik­ti kri­zę, pa­lai­ko emo­ciš­kai, in­for­muo­ja ir kon­sul­tuo­ja tel. 8 618 40044.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *