Šilumos ūkio problema sudomino ir europarlamentarą

Tre­čia­die­nį Uk­mer­gė­je lan­kė­si ir su gy­ven­to­jais su­si­ti­ko Eu­ro­pos Par­la­men­to na­rys Zig­man­tas Bal­čy­tis. Pri­sta­ty­da­mas sve­čią ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas pa­si­džiau­gė, kad jam va­do­vau­jant Fi­nan­sų mi­nis­te­ri­jai Uk­mer­gė­je bu­vo įgy­ven­din­ta be­ne dau­giau­siai in­ves­ti­ci­nių pro­jek­tų.

 Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 09-17-3_straipsnio_1_nuotr

Au­to­rės nuotr. Bal­čy­tis – iš pir­mų lū­pų apie Eu­ro­pos Par­la­men­tą.

„Per šiuos sa­vo dar­bo me­tus 84 kar­tus pa­ki­lau ir nu­si­lei­dau“, – apie spe­ci­fi­nį dar­bą, gy­ve­ni­mą su­skal­džiu­sį tarp Lie­tu­vos ir Briu­se­lio, pa­sa­ko­jo Z. Bal­čy­tis. Sa­vo da­bar­ti­nę veik­lą jis va­di­no la­bai įdo­mia ir pra­smin­ga, nors ir ne­nei­gė, kad nuo­la­ti­niai skry­džiai ir la­bai įtemp­ta dar­bot­var­kė tik­rai ne­stip­ri­na svei­ka­tos.

Net ke­tu­rio­se ES par­la­men­to ko­mi­te­tuo­se dir­ban­tis sve­čias ti­ki­no, kad pas­ta­rai­siais me­tais bu­vo pri­im­ta daug Lie­tu­vai pa­lan­kių spren­di­mų. Vie­nas iš jų su­si­jęs su ES struk­tū­ri­ne pa­ra­ma.

Sve­čias var­di­no glo­ba­lias eu­ro­pie­čiams ir vi­siems pla­ne­toms gy­ven­to­jams pro­ble­mas, to­kias kaip vi­suo­ti­nis kli­ma­to at­ši­li­mas, la­bai už­terš­ta Bal­ti­jos jū­ra, ato­mi­nės ener­ge­ti­kos sau­gu­mas. „Lie­tu­va ne­gy­ve­na at­ski­ro­je už­da­ro­je erd­vė­je ir ne­ga­li rū­pin­tis tik sa­vo pro­ble­mo­mis“,  – sa­ko eu­ro­par­la­men­ta­ras.

Su­si­ti­ki­mo me­tu jam bu­vo už­duo­ta daug klau­si­mų.

Be­si­do­min­čius, ar pa­si­bai­gus 2007-2013 me­tų ES pa­ra­mos eta­pui, Lie­tu­va ir to­liau ga­lės ti­kė­tis ES struk­tū­ri­nių lė­šų, sve­čias ra­mi­no, kad taip tik­rai bus. Su­tei­kė vil­tį ir tiems, ku­rie ti­ki­si, kad at­ei­ty­je pro­jek­tų ren­gė­jams teks įveik­ti ma­žiau biu­rok­ra­ti­nių kliū­čių. Tie­sa, pa­brė­žė, kad biu­rok­ra­ti­nes kliū­tis ten­ka įveik­ti ir ki­tų ša­lių ES struk­tū­ri­nės pa­ra­mos pro­jek­tų ren­gė­jams, o Lie­tu­va pro­jek­ti­nes lė­šas įsi­sa­vi­na daug efek­ty­viau, nei ki­tos ša­lys.

 

09-17-3_straipsnio_2_nuotr

Z. Bal­čy­tį Uk­mer­gė­je pa­si­ti­ko ra­jo­no va­do­vas A. Ko­pūs­tas, ben­dra­par­tie­čiai – so­cial­de­mok­ra­tai bei Eu­ro­pos Par­la­men­to veik­la be­si­do­min­tys uk­mer­giš­kiai.


Uk­mer­giš­kiai taip pat la­bai no­rė­jo iš­girs­ti, ar Briu­se­ly­je mū­sų ša­lies eu­ro­par­la­men­ta­rai tar­pu­sa­vy­je ben­drau­ja ir ar jų kel­iami klau­si­mai „ne­si­ker­ta“ su mū­sų ša­lies Sei­mo spren­di­mais. Z. Bal­čy­tis sa­kė, kad jis su mū­sų ša­lies ko­le­go­mis kar­tais su­si­tin­ka tik oro uos­te. Eu­ro­par­la­men­te dau­gu­ma lie­tu­vių dar­buo­ja­si skir­tin­guo­se ko­mi­te­tuo­se, pri­klau­so skir­tin­goms par­ti­joms. Vis dėlto sve­čias  pri­ta­rė min­čiai, kad at­ei­ty­je par­la­men­ta­rų tar­pu­sa­vio ben­dra­dar­bia­vi­mas tu­rė­tų bū­ti glaus­tes­nis bei kiek įma­no­ma iš­gy­ven­din­tas par­ti­nis su­si­skal­dy­mas.

Sve­čias taip pat iš­sa­kė sa­vo po­zi­ci­jas įvai­riais mū­sų ša­lies gy­ve­ni­mo klau­si­mais: kol kas be­vil­tiš­ku dau­gia­bu­čių na­mų re­no­va­vi­mu, miš­kų ūkio at­ei­ties per­spek­ty­vo­mis, PVM leng­va­tų pa­nai­ki­ni­mo ir ki­tais.

Taip pat jis do­mė­jo­si dau­ge­lio uk­mer­giš­kių gal­vos skaus­mu – ši­lu­mos ūkio pro­ble­ma ir pa­ža­dė­jo Vy­riau­sy­bei pa­teik­ti ofi­cia­lų už­klau­si­mą apie si­tu­a­ci­ją mū­sų mies­te ir bū­ti­ny­bę kuo sku­biau­siai ją spręs­ti.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *