Se­na­mies­tį re­a­ni­muos iš­pla­na­vi­mo pro­jek­tas

Ket­vir­ta­die­nį įvy­ku­sia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je bu­vo pri­sta­ty­ta ga­li­my­bė su­da­ry­ti Uk­mer­gės se­na­mies­čio iš­pla­na­vi­mo pro­jek­tą.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Pro­jek­tą ta­ry­bai pri­sta­tęs Vil­niaus Ge­di­mi­no tech­ni­kos uni­ver­si­te­to Ur­ba­nis­ti­kos ka­ted­ros ar­chi­tek­tas Kęs­tu­tis Sa­ba­liaus­kas pa­aiš­ki­no jo rei­ka­lin­gu­mą: „Vie­nos lė­šos at­ei­na ke­liams, ki­tos pa­sta­tams, ki­tiems ob­jek­tams. Rei­kė­tų su­da­ry­ti ben­drą vi­so mies­to su­tvar­ky­mo pla­ną.“ Anot jo, Ben­dra­sis mies­to pla­nas ne­nu­sa­ko spe­ci­fi­nių da­ly­kų, for­muo­jan­čių mies­to įvaiz­dį, ku­rian­čių ben­drą vi­su­mą.







Iš­pla­na­vi­mo pro­jek­to pa­grin­du ga­li­ma reng­ti tech­ni­nius pro­jek­tus, su­skai­čiuo­ti, kiek rei­kia pi­ni­gų vie­nam ar ki­tam kon­kre­čiam su­ma­ny­mui. Se­na­mies­ty­je daug ne­iš­nau­do­tų erd­vių, čia įsi­kū­ru­sios įstai­gos, ku­rioms bai­gus dar­bą, va­ka­rais mies­to šir­dy­je tam­pa tuš­čia ir ny­ku. Ar­chi­tek­tas pa­brė­žė, kad di­de­lių ga­li­my­bių, ku­riant iš­skir­ti­nį mies­to įvaiz­dį, su­tei­kia Šven­to­ji. Pa­sak ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo Ro­lan­do Ja­nic­ko, ki­tų me­tų pra­džio­je ad­mi­nist­ra­ci­ja pa­si­ren­gu­si skelb­ti kon­kur­są „Uk­mer­gės mies­to (se­na­mies­čio) pro­jek­to“ pa­ren­gi­mui.

Są­ma­ta ne­pa­ti­kė­jo

Daug dis­ku­si­jų su­kė­lęs klau­si­mas dėl Smul­kaus ir vi­du­ti­nio ver­slo rė­mi­mo fon­do ad­mi­nist­ra­vi­mui ski­ria­mų iš­lai­dų są­ma­tos pa­tvir­ti­ni­mo li­ko ne­pa­tvir­tin­tas. Ta­ry­bos na­riai jį pa­ren­gu­siai Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tro di­rek­to­rei Vi­dai Me­liūkš­tie­nei pa­siū­lė klau­si­mą tin­ka­mai pa­ruoš­ti ir pa­teik­ti svars­ty­mui ki­ta­me po­sė­dy­je.

„Są­ma­ta ne­pa­grįs­ta. Nuim­ti iš ver­slo ir ati­duo­ti ad­mi­nist­ra­vi­mui – la­bai at­sa­kin­gas mo­men­tas“, – kal­bė­jo li­be­ral­cen­tris­tas Re­gi­man­tas Ba­ra­vy­kas.

Smul­kaus ir vi­du­ti­nio ver­slo rė­mi­mo fon­do ad­mi­nist­ra­vi­mo iš­lai­dų są­ma­to­je nu­ro­dy­ta su­ma – 11 250 li­tų – den­gia­ma iš fon­do lė­šų. Šie­met smul­kiam ir vi­du­ti­niam ver­slui pa­rem­ti skir­ta 75 000 li­tų. Jau iš­da­lin­ta di­džio­ji da­lis pi­ni­gų.

Pa­den­gus fon­do lė­šo­mis ad­mi­nist­ra­vi­mo iš­lai­das, fon­de be­lik­tų tik apie 18 000 li­tų. Į juos pre­ten­duo­tų 44 ra­jo­no ver­sli­nin­kai.

Į ta­ry­bą ne­se­niai krei­pė­si įmo­nės sa­vi­nin­kė Ge­no­vai­tė Ka­po­čie­nė. Ji pra­šė su­ma­žin­ti ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­tį dėl su­si­da­riu­sios sun­kios fi­nan­si­nės pa­dė­ties. Jos pra­šy­mas li­ko ne­pa­ten­kin­tas, ta­čiau ta­ry­bos na­riai siū­lo įmo­nės sa­vi­nin­kei teik­ti pa­raiš­ką Smul­kaus ir vi­du­ti­nio ver­slo rė­mi­mo fon­dui.

Są­var­ty­ną pa­keis dvo­kian­tis dum­blas

Ta­ry­ba pa­tvir­ti­no Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės at­lie­kų tvar­ky­mo pla­ną 2009-2018 me­tams. Pa­grin­di­nis jo tiks­las – nu­sta­ty­ti ko­mu­na­li­nių at­lie­kų tvar­ky­mo sis­te­mų or­ga­ni­za­vi­mo prie­mo­nes, už­tik­ri­nan­čias ap­lin­ko­sau­gos, tech­ni­nius-eko­no­mi­nius ir hi­gie­nos rei­ka­la­vi­mus.

Nuo va­sa­ros nu­trau­kus at­lie­kų ve­ži­mą į Ber­žu­tės są­var­ty­ną, į pla­ną įtrauk­tas punk­tas apie jo re­kul­ti­va­ci­ją. De­ja, už­da­ri są­var­ty­no var­tai ne­su­stab­do kai ku­rių gy­ven­to­jų – at­lie­kos čia vis dar ve­ža­mos ne­le­ga­liai.

So­cial­de­mok­ra­tas Ka­zys Gry­baus­kas siū­lo, kol dar ne­pra­dė­ti dar­bai, ap­si­gal­vo­ti dėl dum­blo kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­lės įren­gi­mo Ko­pūs­tė­liuo­se: „Kol nu­veš tą dvo­kian­tį dum­blą iš va­ly­mo įren­gi­nių, kva­pas po vi­są Uk­mer­gę pa­sklis. Be to, dėl vy­rau­jan­čių vė­jų dum­blo smar­vę bus pri­vers­ti uos­ty­ti ko­kių dvy­li­ka ap­lin­kui esan­čių kai­mų.“

Ve­žė­ją ga­lės pa­si­rink­ti

Bu­vo pa­tvir­tin­tas Mo­ki­nių ve­žio­ji­mo į ben­dro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­las or­ga­ni­za­vi­mo tvar­kos ap­ra­šas. Vie­nuo­li­ka ra­jo­no mo­kyk­lų tu­ri gel­to­nuo­sius au­to­bu­sė­lius, trys iš sa­vi­val­dy­bės skir­tų lė­šų įsi­gi­jo mik­ro­au­to­bu­sus. Mo­kyk­li­niu trans­por­tu ve­žio­ja­mi moks­lei­viai, gy­ve­nan­tys to­liau nei trys ki­lo­met­rai nuo mo­kyk­los ne mies­to te­ri­to­ri­jo­je.

Mo­ki­niams, va­žiuo­jan­tiems į švie­ti­mo įstai­gas ir at­gal ne UAB Uk­mer­gės au­to­bu­sų par­ko trans­por­tu, ke­lio­nės iš­lai­das kom­pen­suo­ja švie­ti­mo įstai­ga pa­gal pa­teik­tus va­žia­vi­mo bi­lie­tus.

Ta­ry­bos pa­tvir­tin­ta­me ap­ra­še nu­ma­to­mi ir ki­ti moks­lei­vių ve­žio­ji­mo bū­dai. Ne­sant ga­li­my­bės už­tik­rin­ti mo­ki­nių ve­žio­ji­mą UAB Uk­mer­gės au­to­bu­sų par­ko ar ki­tų ra­jo­nų marš­ru­ti­niais au­to­bu­sais, mo­kyk­lų trans­por­tu, mo­kyk­la ga­li pa­rink­ti ki­tą ve­žė­ją.

„Tuo­met mo­kyk­la skel­bia vie­šuo­sius pir­ki­mus ir sa­vo nuo­žiū­ra at­ren­ka ge­riau­siai tin­kan­tį ve­žė­ją. Tai ga­li bū­ti ir Au­to­bu­sų par­kas, bet tuo­met au­to­bu­sas va­žiuos pa­gal mo­kyk­los su­da­ry­tą marš­ru­tą. Vie­šuo­siuo­se pir­ki­muo­se ga­li da­ly­vau­ti ir moks­lei­vių tė­ve­liai“, – sa­ko ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Da­lė Ste­po­na­vi­čie­nė.

Pri­ėmė į Eti­kos ko­mi­si­ją

Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mas nu­ma­to, kad ta­ry­bos Eti­kos ko­mi­si­jo­je gy­ve­na­mų­jų vie­to­vių ben­druo­me­nių at­sto­vai tu­ri su­da­ry­ti ne ma­žiau kaip treč­da­lį na­rių.

Ra­jo­no se­niū­nams pa­de­da dar­buo­tis 32 se­niū­nai­čiai. Se­niū­nai­čius siū­lo­ma įtrauk­ti į Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos Eti­kos ir pro­ce­dū­rų ko­mi­si­ją.

Ta­ry­bos na­riai bal­sa­vo už Krikš­tė­nų se­niū­nai­ti­jos se­niū­nai­tę Da­lią Ba­ni­šaus­kai­tę ir Pi­lio­nių se­niū­nai­ti­jos se­niū­nai­tę Jo­lan­tą Luk­šie­nę. Šias kan­di­da­tes re­ko­men­da­vo se­niū­ni­jų dar­buo­to­jai.

Be­dar­bių dau­gės

Ta­ry­ba pa­tvir­ti­no ra­jo­no te­ri­to­ri­jo­je ki­tais me­tais nu­ma­to­mų at­lik­ti vie­šų­jų dar­bų są­ra­šą bei jų or­ga­ni­za­vi­mo pro­gra­mą. Pa­gal ją bus įdar­bin­ta 550 be­dar­bių.

Po­sė­dy­je da­ly­va­vu­si ra­jo­no dar­bo bir­žos di­rek­to­rė Ra­min­ta Kau­ši­kie­nė in­for­ma­vo apie si­tu­a­ci­ją ra­jo­ne. Šie­met dar­bo bir­žos slenks­tį my­nė 5100 be­dar­bių. Tai tris kar­tus dau­giau nei per­nai. Ne­dar­bo ly­gis sie­kia 12,6 proc. Ša­lies ne­dar­bo ly­gis – 11,7 proc. Prog­no­zuo­ja­ma, kad ki­tais me­tais dar­bo bir­žo­je bus įre­gist­ruo­ta apie 5700 be­dar­bių.

Pa­slau­gas teiks anykš­tė­nams

Po­sė­dy­je pa­tvir­tin­ta Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vi­suo­me­nės svei­ka­tos ste­bė­se­nos 2009-2012 me­tų pro­gra­ma bei jos prie­mo­nių pla­nas, ku­rį pa­ren­gė Vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ras, va­do­vau­ja­mas Vai­dos Puo­džiū­nie­nės.

Ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas įpa­rei­go­tas pa­si­ra­šy­ti ben­dra­dar­bia­vi­mo su­tar­tį su Anykš­čių ra­jo­no sa­vi­val­dy­be, ku­rios te­ri­to­ri­jo­je Uk­mer­gės vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ras vie­ne­rius me­tus vyk­dys vi­suo­me­nės svei­ka­tos ste­bė­se­nos ir svei­ka­tos stip­ri­ni­mo funk­ci­jas. Anykš­čiai svei­ka­tos biu­ro ne­įkū­rė ir yra pa­si­ren­gę mo­kė­ti už šias pa­slau­gas.

Pa­si­ge­do vie­šu­mo

Tė­vy­nės Są­jun­gos – Lie­tu­vos krikš­čio­nių de­mok­ra­tų Uk­mer­gės sky­riaus var­du kal­bė­jęs Eval­das Čir­ba prie­kaiš­ta­vo ad­mi­nist­ra­ci­jai dėl vie­šu­mo sty­giaus, vyk­dant kai ku­riuos pro­jek­tus. Anot jo, sklan­do įvai­rūs gan­dai apie Vie­nuo­ly­no bei Kau­no gat­vė­se ras­tą ak­me­ni­nį grin­di­nį, ku­ris „iš­vež­tas ne­ži­no­ma kryp­ti­mi“.

Kon­ser­va­to­riai bu­vo nu­ra­min­ti, kad vi­si klau­si­mai svars­to­mi vie­šai, pro­jek­tai pri­sta­to­mi vi­suo­me­nei ir vis­kas čia Uk­mer­gė­je yra skaid­ru…

Kaip at­sa­ky­ti gy­ven­to­jams

Ta­ry­bos na­riai nuo­lat gau­na iš gy­ven­to­jų pa­reiš­ki­mų vie­nu ar ki­tu klau­si­mu. Po­sė­dy­je svars­ty­ta, kaip elg­tis su ta­ry­bai ad­re­suo­tu pa­reiš­ki­mu – svars­ty­ti po­sė­džiuo­se ar per­duo­ti ad­mi­nist­ra­ci­jos spe­cia­lis­tams ir įga­lio­ti ra­jo­no me­rą at­sa­ky­ti į klau­si­mus.

Po dis­ku­si­jų žo­dį ta­rė sa­vi­val­dy­bės ju­ris­tas Ri­mas Jur­gi­lai­tis: „Pa­gal ga­lio­jan­tį įsta­ty­mą gy­ven­to­jams tu­ri bū­ti at­sa­ky­ta per dvi­de­šimt die­nų. Jei ins­ti­tu­ci­ja yra ne­kom­pe­ten­tin­ga iš­nag­ri­nė­ti klau­si­mą, tu­ri per­siųs­ti spe­cia­lis­tams.“

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *