Šeimininkės slėpinio ieškojo sėkloje

Autorius Ukmergės žinios

Lap­kri­čio 8-ąją mi­nė­tos Eu­ro­pos svei­kos mi­ty­bos die­nos pro­ga Uk­mer­gė­je su­reng­ta mais­to šven­tė. De­šimt ko­man­dų at­si­lie­pė į kvie­ti­mą pa­de­monst­ruo­ti sa­vo ku­li­na­ri­nius su­ge­bė­ji­mus ga­mi­nant svei­kuo­liš­kus pa­tie­ka­lus.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

11-13-1_straipsnio_1_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotrPagrindinį prizą laimėjo bibliotekos komanda.

 

 

Tra­di­ci­nes svei­ko mais­to šven­tes jau ket­vir­tus me­tus ren­gia Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ras. Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja iš da­lies fi­nan­suo­ja šį ren­gi­nį, ski­ria­mą Eu­ro­pos svei­kos mi­ty­bos die­nai pa­žy­mė­ti.

Šių­me­ti­nę šven­tę or­ga­ni­za­to­riai pa­va­di­no „Slė­pi­nys sėk­lo­je“. „Juk vis­kas že­mė­je pra­si­de­da iš sėk­los“, – aiš­ki­na­mas toks te­mos pa­si­rin­ki­mas.

 

11-13-1_straipsnio_2_nuotr

Samariečių stalas buvo labai puošnus.


 

Sa­vo sta­lus iš­ra­din­gai pa­den­gė pa­gy­ve­nu­sius žmo­nes, svei­kuo­lius, sa­ma­rie­čius vie­ni­jan­čios or­ga­ni­za­ci­jos.

Nors apie svei­ka­tą pa­pras­tai su­si­mąs­to­ma bran­džia­me am­žiu­je, ne­li­ko šiai te­mai abe­jin­gi ir ra­jo­no moks­lei­viai. Sa­vo „mo­liū­gi­nį“ sta­lą pa­den­gė ir pa­tys šven­tės or­ga­ni­za­to­riai.

Iš vi­so bu­vo pa­deng­ta 10 įspū­din­gai pa­puoš­tų sta­lų. Vi­si da­ly­viai pa­tie­ka­lams sten­gė­si nau­do­ti grū­di­nes kul­tū­ras, dar­žo­ves, vai­sius. Sa­vo svei­kuo­liš­kas idė­jas šven­tės da­ly­viai pri­sta­tė šo­kiais, dai­no­mis, ei­lė­mis.

 

11-13-1_straipsnio_3_nuotr

Komisija ragauja Sližių bendruomenės patiekalus.


 

Ren­gi­nį ve­dė Vil­ma Sa­ba­liaus­kie­nė, o pa­tie­ka­lus ver­ti­no žiu­ri ko­mi­si­jos na­rės: sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Jo­lan­ta Ka­na­pec­kie­nė, VšĮ Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tro di­rek­to­rė Jus­ti­na Sta­lio­nė, gy­dy­to­ja Da­lia Va­liu­ke­vi­čie­nė, An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jos mo­ky­to­ja El­vy­ra Kriau­čiū­nie­nė ir ren­gi­nį or­ga­ni­za­vu­sio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro di­rek­to­rė Vai­da Puo­džiū­nie­nė.

Ypa­tin­gą dė­me­sį ko­mi­si­jos na­rės sky­rė sta­lų puo­ši­mui, iš­ra­din­gu­mui ga­mi­nant pa­tie­ka­lus ir te­mos ati­ti­ki­mui. Kad da­ly­viai ne­mė­gin­tų kon­ku­ruo­ti pa­tie­ka­lų gau­sa, nu­tar­ta, kad ant sta­lo tu­ri bū­ti pa­dė­ti sep­ty­ni pa­ga­min­ti pa­tie­ka­lai. Tie­sa, ne vi­si į šį rei­ka­la­vi­mą at­si­žvel­gė…

 

11-13-1_straipsnio_4_nuotr


 

Įver­ti­nu­si da­ly­vių triū­są, ko­mi­si­ja nu­ta­rė pa­grin­di­niu pri­zu „Už di­džiau­sią pa­slap­tį sėk­lo­je“ ap­do­va­no­ti šios šven­tės de­biu­tan­tes – Ra­sos Griš­ke­vi­čie­nės va­do­vau­ja­mos Vla­do Šlai­to viešosios bib­lio­te­kos mo­te­ris. Sa­vo sta­lą bib­lio­te­ki­nin­kės pa­va­di­no „Kol jau­nas, o bro­li, sėk pa­sė­lio grū­dą…“

 

11-13-1_straipsnio_5_nuotr


 

Puoš­niau­siu pri­pa­žin­tas Lie­tu­vos sa­ma­rie­čių ben­dri­jos Uk­mer­gės sky­riaus, o iš­ra­din­giau­siu – Sli­žių kai­mo ben­druo­me­nės sta­las.

Be ap­do­va­no­ji­mų na­mo ne­grį­žo ir ki­ti ren­gi­nio da­ly­viai: Se­na­mies­čio pa­grin­di­nės mo­kyk­los, Svei­kuo­lių klu­bo, An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jos, „Tri­jų drau­gų“ ko­man­dos bei ūki­nin­kė Lo­re­ta Bu­ro­kie­nė. Už sta­lo gau­są ir iš­ra­din­gu­mą ap­do­va­no­ti vy­riau­si kon­kur­so da­ly­viai – Uk­mer­gės „Bo­čiai“.

 

11-13-1_straipsnio_6_nuotr


 

Pa­grin­di­nės svei­kos mi­ty­bos tai­syk­lės:

 

• val­gy­ti mais­tin­gą, įvai­rų, daž­niau au­ga­li­nį nei gy­vū­ni­nės kil­mės mais­tą;

• ke­lis kar­tus per die­ną val­gy­ti grū­di­nių pro­duk­tų;

• ke­lis kar­tus per die­ną val­gy­ti įvai­rių, daž­niau švie­žių dar­žo­vių ir vai­sių (nors 400 g per die­ną);

• iš­lai­ky­ti nor­ma­lų kū­no svo­rį (kū­no ma­sės in­dek­sas: 18,5–25);

• ma­žin­ti rie­ba­lų var­to­ji­mą; gy­vu­li­nius rie­ba­lus, ku­riuo­se yra daug so­čių­jų rie­ba­lų rūgš­čių, keis­ti au­ga­li­niais alie­jais;

• rie­bią mė­są ir mė­sos pro­duk­tus pa­keis­ti ankš­ti­nė­mis dar­žo­vė­mis, žu­vi­mi, paukš­tie­na ar lie­sa mė­sa;

• var­to­ti lie­są pie­ną, lie­sus pie­no pro­duk­tus;

• rink­tis mais­to pro­duk­tus, tu­rin­čius ma­žai cuk­raus, re­čiau var­to­ti sal­džius gė­ri­mus, sal­du­my­nus;

• val­gy­ti ne­sū­rų mais­tą; ben­dras drus­kos kie­kis mais­te, įskai­tant gau­na­mą su rū­ky­tais, sū­dy­tais, kon­ser­vuo­tais pro­duk­tais, duo­na, ne­tu­ri bū­ti di­des­nis kaip vie­nas ar­ba­ti­nis šaukš­te­lis (5 g); var­to­ti jo­duo­tą drus­ką;

• ri­bo­ti al­ko­ho­lio var­to­ji­mą;

• ska­tin­ti iš­im­ti­nį žin­dy­mą iki 6 mėn. ir žin­dy­mą iki 2 m. ir il­giau, už­tik­ri­nant tin­ka­mą ir sau­gų pa­pil­do­mą kū­di­kių ir ma­žų vai­kų mai­ti­ni­mą;

• val­gy­ti re­gu­lia­riai;

• ger­ti pa­kan­ka­mai skys­čių, ypač van­dens;

• taip pat re­ko­men­duo­ja­ma kas­dien ak­ty­viai ju­dė­ti.

 

11-13-1_straipsnio_7_nuotr


 

11-13-1_straipsnio_8_nuotr


 

11-13-1_straipsnio_9_nuotr

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *