Sa­vi­val­dy­bė svars­to apie eta­tų ma­ži­ni­mą

 

Tau­py­mo su­me­ti­mais sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jams pa­siū­ly­tos ne­mo­ka­mos atos­to­gos biu­dže­to ne­iš­gel­bė­jo. Pra­ėju­sią sa­vai­tę vy­ku­sia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je už­si­min­ta apie eta­tų ma­ži­ni­mą sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jo­je.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Ta­ry­bos po­sė­dy­je da­ly­va­vo dvi­de­šimt ke­tu­ri na­riai. Ne­po­sė­džia­vo tik šiuo me­tu atos­to­gau­jan­tis me­ro pa­va­duo­to­jas Gri­go­ri­jus Mal­ča­no­vas.

 

 

Emo­ci­jos vi­rė svars­tant Pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro li­ki­mą.
Au­to­rės nuotr.







Biu­dže­tas vis trau­kia­si

Svar­būs ra­jo­no rei­ka­lai atos­to­gų, de­ja, ne­iš­ei­na. Į ta­ry­bos po­sė­dį su­si­rin­kę jos na­riai spren­dė per dvi­de­šimt „karš­tų“ klau­si­mų. Jie iš­klau­sė bib­lio­te­kos bei mu­zie­jaus va­do­vų pa­reng­tas me­ti­nes ata­skai­tas, ke­le­to ta­ry­bos na­rių pa­reiš­ki­mus.

Nuo rug­pjū­čio 1 die­nos įsi­ga­lio­ję Lie­tu­vos Res­pub­li­kos vals­ty­bės po­li­ti­kų ir vals­ty­bės pa­rei­gū­nų dar­bo įsta­ty­mo pa­kei­ti­mai įsi­su­ko ir į mū­sų ra­jo­no me­ro Al­gir­do Ko­pūs­to bei jo pa­va­duo­to­jo Gri­go­ri­jaus Mal­ča­no­vo pi­ni­gi­nes. Ta­ry­ba pa­tvir­ti­no me­ro bei me­ro pa­va­duo­to­jo pa­rei­gi­nės al­gos ko­e­fi­cien­tus. Pa­gal juos, su­ma­žė­jus ba­zi­nės al­gos dy­džiui, bu­vęs 5139 li­tų me­ro at­ly­gi­ni­mas su­ma­žė­jo iki 4377, o pa­va­duo­to­jo – nuo 4807 iki 4099 li­tų.

Links­mo­mis gai­do­mis ne­skam­bė­jo ir Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Fi­nan­sų sky­riaus ve­dė­jos Vi­dos But­ke­vi­čie­nės pra­ne­ši­mas apie šių me­tų biu­dže­to pa­tiks­li­ni­mą. Me­tų pra­džio­je tu­rė­tas 105,5 mi­li­jo­no li­tų ra­jo­no biu­dže­tas jau anks­čiau bu­vo nu­rėž­tas iki 97,1 mi­li­jo­no. Bet ir tai dar ne pa­bai­ga – lie­pos mė­ne­sį Sei­mui su­ma­ži­nus sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tus, iš Uk­mer­gės ra­jo­no pi­ni­gi­nės iš­kri­to dar be­veik 1,7 mi­li­jo­no li­tų. „Kol kas tik per­dė­lio­ja­mos ei­lu­tės. Ki­ta­me ta­ry­bos po­sė­dy­je vėl pa­teik­si­me biu­dže­to tiks­li­ni­mus. Juo­se pa­gal Sei­mo nu­ro­dy­mus 806 tūks­tan­čiais li­tų su­ma­žės mo­ki­nio krep­še­lis, 791 tūks­tan­tis iš­si­brauks iš sa­va­ran­kiš­koms sa­vi­val­dy­bės funk­ci­joms skir­tos ei­lu­tės, o 85 tūks­tan­čių ne­teks ki­tos vals­ty­bės de­le­guo­tos funk­ci­jos“, – ji pra­ne­šė, kad per­spek­ty­vo­je – dar vie­nas iš­lai­dų ma­ži­ni­mas. Pa­sak V. But­ke­vi­čie­nės, gruo­džio mė­ne­sį ga­li vė­luo­ti sa­vi­val­dy­bės bei biu­dže­ti­nių įstai­gų dar­buo­to­jų at­ly­gi­ni­mai. Dar ne­ži­nia, ar bus su­rink­ta į biu­dže­tą pi­ni­gų at­ly­gi­ni­mams už lap­kri­tį su­mo­kė­ti.

Eta­tų, at­ro­do, ma­žės

Kad ir kaip sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja sten­gė­si iš­veng­ti eta­tų ma­ži­ni­mo, pa­na­šu, kad to pa­da­ry­ti ne­pa­vyks. Po­sė­dy­je jau pu­se lū­pų už­si­min­ta apie nau­ją sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos struk­tū­rą. Į ta­ry­bos na­rio Juo­zo Ar­ma­na­vi­čiaus re­pli­ką, kad rei­kė­tų pa­gal­vo­ti apie kai ku­rių dar­bo vie­tų ma­ži­ni­mą, A. Ko­pūs­tas at­sa­kė, kad šia te­ma jau kal­ba­ma: „Dar kol kas ty­liai, bet svars­to­ma.“

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Juo­zas Varž­ga­lys sa­ko, kad ne­mo­ka­mos atos­to­gos, ku­rios tau­py­mo su­me­ti­mu nuo pa­va­sa­rio bu­vo pa­siū­ly­tos sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jams, pa­dė­ties ne­iš­gel­bė­jo. „Gy­ve­ni­mas ver­čia im­tis kraš­tu­ti­nių prie­mo­nių. Ant­ra­die­nį šį klau­si­mą ap­svars­ty­si­me su se­niū­nais ir sky­rių ve­dė­jais“, – tei­gė jis. Ko­kiuo­se sky­riuo­se bei se­niū­ni­jo­se jau­čia­mas eta­tų per­tek­lius ar ga­li­my­bė iš­si­vers­ti su ma­žiau spe­cia­lis­tų, di­rek­to­rius kol kas ne­at­sa­kė: „Apie tai ir kal­bė­si­mės su sky­rių ve­dė­jais. Vie­nuo­se – gal per daug, ki­tuo­se – per ma­žai.“ Di­rek­to­rius už­si­mi­nė, kad tik­riau­siai bus pra­de­da­ma nuo pen­si­nio am­žiaus dar­buo­to­jų.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos struk­tū­ro­je su vi­sų se­niū­ni­jų dar­buo­to­jais – 202 eta­tai. Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jo­je su­kur­ta 113,5 eta­to. Daug tai ar ma­žai, ge­riau­sia spręs­ti ly­gi­nant. Pa­vyz­džiui, sa­vo dy­džiu pa­na­šios Ute­nos sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos struk­tū­ro­je su se­niū­ni­jo­mis – 167 eta­tai. Kė­dai­niuo­se – apie 150.

Re­struk­tū­ri­za­ci­ja pa­lai­min­ta

Dau­giau­siai emo­ci­jų tarp ta­ry­bos na­rių su­kė­lė svars­to­mas klau­si­mas dėl VšĮ Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro (PSPC) nau­jos struk­tū­ros pa­tvir­ti­ni­mo. Ki­taip, ma­tyt, ir bū­ti ne­ga­lė­jo, nes nu­ma­to­ma re­struk­tū­ri­za­ci­ja dar la­biau už­ašt­ri­no PSPC vy­riau­sio­sios gy­dy­to­jos ir vai­kų po­li­kli­ni­kos ve­dė­jo, ta­ry­bos na­rio bei Svei­ka­tos bei so­cia­li­nių rei­ka­lų ko­mi­te­to pir­mi­nin­ko Arū­no Ja­sai­čio kon­flik­tą, ku­ris iš­ėjo į vie­šu­mą. Apie tai jau ra­šė­me „Uk­mer­gės ži­nių“ rug­pjū­čio 14 die­nos nu­me­ry­je.

Vy­riau­sio­sios gy­dy­to­jos pa­teik­tais duo­me­ni­mis, po­ky­čiai įstai­go­je duos pu­sės mi­li­jo­no li­tų eko­no­mi­nį efek­tą. Daug dis­ku­si­jų tarp PSPC dar­buo­to­jų su­kė­lęs su­au­gu­sių­jų, vai­kų po­li­kli­ni­kų ir mo­te­rų kon­sul­ta­ci­jos su­jun­gi­mas at­neš­tų be­veik 38 tūks­tan­čių li­tų nau­dą.

J. Ga­liaus­kie­nės pra­ne­ši­mą apie įstai­gos re­struk­tū­ri­za­ci­ją en­tu­zias­tin­gai pa­lai­kė di­džio­ji dau­gu­ma ta­ry­bos na­rių. Taip pat di­džio­ji dau­gu­ma šį PSPC va­do­vės ir ve­dė­jo kon­flik­tą lai­ko as­me­ni­niu ir pa­ta­ria pa­ga­liau už­kas­ti ka­ro kir­vį. Me­ro nuo­mo­ne, pats lai­kas už­baig­ti šį „vie­šą marš­ki­nių skal­bi­mą ra­jo­no aki­vaiz­do­je“.

Klau­si­mo svars­ty­me, no­rė­da­mas iš­veng­ti vie­šų­jų ir pri­va­čių­jų in­te­re­sų kon­flik­to, ne­da­ly­va­vo ta­ry­bos na­rys Juo­zas Ga­liau­skas. A. Ja­sai­tis, pa­reiš­kęs, kad svars­ty­me taip pat ne­da­ly­vaus, ne­ap­si­ken­tęs iš­ėjo iš sa­lės.

Pas­ku­ti­nis kar­tas

Jau ne vie­nus me­tus nuo vals­ty­bi­nės že­mės mo­kes­čių at­lei­džia­mą so­dų ben­dri­jų su­si­vie­ni­ji­mą „So­dai“ ta­ry­ba nuo mo­kes­čio at­lei­do „pas­ku­ti­nį kar­tą“. Ta­ry­bos na­riai siū­lo pa­teik­ti duo­me­nis apie vals­ty­bi­nę že­mę Že­mėt­var­kos sky­riui bei įtei­sin­ti vals­ty­bi­nės že­mės skly­pus Ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to re­gist­re. Pa­si­gir­do ir abe­jo­nių, ar tai įma­no­ma at­lik­ti prak­tiš­kai…

Ta­ry­bos po­sė­džio re­zul­ta­tais ga­li pa­si­džiaug­ti ir Liau­šių gy­ven­to­jai. Ne­se­niai sa­vi­val­dy­bė ga­vo 72 gy­ven­to­jų pra­šy­mą re­no­vuo­ti Liau­šiuo­se esan­tį ar­te­zi­nį ge­ria­mo­jo van­dens šu­li­nį. Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ūkio sky­riaus ve­dė­jo Kęs­tu­čio Jur­ke­vi­čiaus tei­gi­mu, jo būk­lė yra to­kia blo­ga, kad gy­ven­to­jai bet ku­rią aki­mir­ką ga­li lik­ti be ge­ria­mo­jo van­dens. Po ne­trum­pų dis­ku­si­jų apie tai, kam po re­no­va­ci­jos pri­klau­sys grę­ži­nys – sa­vi­val­dy­bei ar UAB „Uk­mer­gės van­de­nys“, nu­spręs­ta, kad van­dens gy­ven­vie­tei rei­kia da­bar. Tei­si­nius rei­ka­lus su­tar­ta tvar­ky­ti dar­bų ei­go­je. Gi­liau­sio Uk­mer­gė­je ar­te­zi­nio grę­ži­nio, sie­kian­čio 140 met­rų, re­no­va­ci­ja kai­nuos apie 30 tūks­tan­čių li­tų.

Pa­tvir­tin­tas Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės van­dens tie­ki­mo ir nuo­te­kų tvar­ky­mo in­fra­struk­tū­ros plėt­ros spe­cia­lu­sis pla­nas. Jį pa­ren­gė UAB „Sta­ty­bos stra­te­gi­ja“.

Svars­tant Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos 2009 me­tų II pus­me­čio dar­bo pla­ną, at­si­žvelg­ta į Re­gi­man­to Ba­ra­vy­ko pa­siū­ly­mą kiek­vie­na­me ko­mi­te­te iš­ana­li­zuo­ti pa­si­ruo­ši­mą šil­dy­mo se­zo­nui.

Du vie­na­me. Taip ga­li­ma pa­va­din­ti Ba­le­lių pa­grin­di­nės mo­kyk­los di­rek­to­rės Ra­mu­tės Liu­bo­mirs­kie­nės at­lei­di­mą iš mo­kyk­los di­rek­to­rės pa­rei­gų. Ta­me pa­čia­me po­sė­dy­je ji skir­ta į Uk­mer­gės ra­jo­no Ba­le­lių uni­ver­sa­laus dau­gia­funk­ci­nio cen­tro di­rek­to­rės pa­rei­gas, įsteig­to mo­kyk­los pa­tal­po­se. At­ro­do, kad toks dau­gia­funk­ci­nis cen­tras – pir­mas ne tik mū­sų ra­jo­ne, bet ir pir­mo­ji kregž­dė res­pub­li­ko­je. Jo ini­cia­to­rius Ba­le­lių kai­mo ben­druo­me­nės pir­mi­nin­kas Ro­mas Pi­vo­ras tvir­ti­na ne­gir­dė­jęs, kad ša­ly­je bū­tų ofi­cia­liai re­gist­ruo­ta dau­giau to­kių cen­trų.

A. Ko­pūs­tas in­for­ma­vo ta­ry­bos na­rius apie gau­tą par­ti­jos „Tvar­ka ir tei­sin­gu­mas“ Uk­mer­gės ra­jo­no sky­riaus pa­reiš­ki­mą. Pa­reiš­ki­mą pa­si­ra­šė par­ti­jos sky­riaus pir­mi­nin­kė ta­ry­bos na­rė Re­gi­na Kau­pie­nė. Jis ad­re­suo­tas sa­vi­val­dy­bės me­rui, ra­jo­no ta­ry­bai, Vals­tie­čių liau­di­nin­kų są­jun­gos, So­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos, Dar­bo par­ti­jos ir Nau­jo­sios są­jun­gos bei Vals­tie­čių liau­di­nin­kų frak­ci­jai. Ja­me in­for­muo­ja­ma, kad nuo rug­pjū­čio 18 die­nos par­ti­jos „Tvar­ka ir tei­sin­gu­mas“ Uk­mer­gės sky­rius nu­trau­kia sa­vo veik­lą ko­a­li­ci­jo­je, frak­ci­jo­je ir at­si­sa­ko frak­ci­jos se­niū­no pa­rei­gų.

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *