Šalies vadovė į Užulėnį atnešė viltį

Užu­lė­ny­je esan­čia­me Pre­zi­den­to An­ta­no Sme­to­nos dva­re šią sa­vai­tę – di­de­lis su­ju­di­mas. Tre­čia­die­nio ry­tą čia su­tik­ta ša­lies Pre­zi­den­tė Da­lia Gry­baus­kai­tė. Ji su­tei­kė vil­tį, kad šio dva­ro re­no­va­vi­mo pro­jek­tas ga­li bū­ti fi­nan­suo­tas.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

06-25-1_straipsnio_1_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Prezidentė Dalia Grybauskaitė sutikta su duona ir lauko gėlėmis.

Pre­zi­den­tė D. Gry­baus­kai­tė į An­ta­no Sme­to­nos dva­rą už­su­ko sa­vo vi­zi­to po Aukš­tai­ti­ją me­tu. Vi­zi­tas skir­tas kul­tū­ri­nio tu­riz­mo plėt­ros ga­li­my­bėms ap­tar­ti.

Užu­lė­ny­je ša­lies va­do­vę šil­tai su­ti­ko vie­tos ben­druo­me­nė, ra­jo­no va­do­vai. Su­si­rin­ku­sius lie­tu­je per­mir­ku­sius vai­kus D. Gry­baus­kai­tė vai­ši­no sal­dai­niais, o pra­šan­tiesiems da­li­jo au­to­gra­fus.

Pre­zi­den­tę su duo­na su­ti­kęs ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas kal­bė­jo, kad dva­ras lai­ko­si tik vie­ti­nių žmo­nių ini­cia­ty­va. Nuo 1992 me­tų, kuo­met iš čia iš­si­kraus­tė li­go­ni­nė, pa­sta­tas sto­vi tuš­čias.

Dva­ro is­to­ri­ją ša­lies va­do­vei pa­pa­sa­ko­jo mo­ky­to­ja Ve­ro­ni­ka Mei­lū­nie­nė. Aukš­čiau­sio ly­gio de­le­ga­ci­ja ap­žiū­rė­jo ne tik pa­sta­tą, bet ir  dva­ro te­ri­to­ri­ją, alė­ją, nu­ė­jo prie eže­ro, vaikš­čio­jo liep­tu.

Pre­zi­den­tės tei­gi­mu, uni­ka­lus mū­sų ša­lies kul­tū­ros  ir is­to­ri­jos pa­vel­das bei kraš­to­vaiz­dis  ga­li ir tu­ri bū­ti  pri­tai­ky­tas ir pa­nau­do­tas at­vyks­ta­mo­jo ir vie­tos tu­riz­mo plėt­rai.

06-25-1_straipsnio_2_nuotr

Ša­lies va­do­vė pa­si­ra­šė dva­ro sve­čių kny­go­je.


„Uni­ka­lus is­to­ri­nis ir kul­tū­ros pa­vel­das ga­li ne tik  gar­sin­ti Lie­tu­vą, bet  ir  su­kur­ti  nau­jų dar­bo vie­tų bei duo­ti eko­no­mi­nę nau­dą. Dva­rai ir pi­lys – vie­nos gra­žiau­sių mū­sų kul­tū­ri­nio pa­vel­do da­lių. Pri­kel­ti nau­jam gy­ve­ni­mui jie vėl ga­li tap­ti kul­tū­ros ži­di­niais, tu­riz­mo trau­kos cen­trais, pa­dė­ti iš­ra­din­giems ir veik­liems kraš­to žmo­nėms plė­to­ti tu­riz­mo ir lais­va­lai­kio pra­mo­gų ver­slą“, – tei­gia Pre­zi­den­tė. 

Tą pa­čią die­ną D. Gry­baus­kai­tė lan­kė­si Bir­žų bei Pa­ne­vė­žio ra­jo­nuose. Bir­žuo­se do­mė­jo­si pa­vel­do pri­tai­ky­mo tu­riz­mui ga­li­my­bė­mis. Ša­lies va­do­vė bu­vo pa­kvies­ta da­ly­vau­ti Jo­ni­nių šven­tė­je Pa­ne­vėžio ra­jo­ne, ke­lia­vo siau­ruo­ju Aukš­tai­ti­jos ge­le­žin­ke­liu šven­ti­niu „Jo­nų trau­ki­niu“.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros sky­riaus ve­dė­jas Ju­lius Za­rec­kas sa­kė, kad to­kio aukš­to ran­go as­mens su­ti­ki­mui bu­vo ruo­šia­ma­si ke­le­tą die­nų. „Pa­sta­tas juk ne­gy­ve­na­mas – rei­kė­jo ir dul­kes nu­šluos­ty­ti jo vi­du­je, ir žo­lę ap­link dva­rą nu­šie­nau­ti“, – pa­sa­ko­jo jis.

An­ta­no Sme­to­nos dva­ras jau spė­jo pa­gar­sė­ti liūd­nai be­si­klos­tan­čiu li­ki­mu. Prieš dve­jus me­tus Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė pa­ren­gė ir Ūkio mi­nis­te­ri­jai pa­tei­kė 23 mln. li­tų ver­tės pro­jek­tą „Užu­gi­rio (A. Sme­to­nos) dva­ro pri­tai­ky­mas tu­riz­mo reik­mėms“. Jam bu­vo pri­tar­ta ir pro­jek­tas įtrauk­tas į ES struk­tū­ri­nių fon­dų lė­šo­mis fi­nan­suo­ti­nų pro­jek­tų są­ra­šą.

Per­nai pro­jek­tui skir­ta su­ma su­ma­žin­ta iki 6 mln. li­tų. Šie­met sa­vi­val­dy­bės pa­stan­gos pri­kel­ti dva­rą ant­ram gy­ve­ni­mui pa­si­ro­dė be­vai­sės – VšĮ Lie­tu­vos ver­slo pa­ra­mos agen­tū­ra in­for­ma­vo, kad pa­raiš­ka at­me­ta­ma. Ob­jek­te ne­įžvelg­ta vals­ty­bi­nės svar­bos, jis api­bū­din­tas kaip vie­ti­nės reikš­mės tu­ris­ti­nis ob­jek­tas.

Svar­biau­sia ži­nia, ku­rios lau­kė uk­mer­giš­kiai iš ša­lies va­do­vės, – pa­ža­das pa­lai­ky­ti mū­sų pro­jek­tą ir siek­ti, kad jis bū­tų fi­nan­suo­ja­mas. „Pa­ža­dų ne­da­li­nu, bet sten­giuo­si juos įvyk­dy­ti“, – sa­kė prezidentė.

06-25-1_straipsnio_3_nuotr

06-25-1_straipsnio_4_nuotr

06-25-1_straipsnio_5_nuotr

06-25-1_straipsnio_6_nuotr

06-25-1_straipsnio_7_nuotr

06-25-1_straipsnio_11_nuotr

06-25-1_straipsnio_8_nuotr

06-25-1_straipsnio_9_nuotr

06-25-1_straipsnio_10_nuotr

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *