Rugsėjo 1-oji kelia ginčus

Rug­sė­jo 1-ąją mi­ni­ma Moks­lo ir ži­nių die­na šie­met – šeš­ta­die­nį. Ga­li­my­bė mo­kyk­loms pa­čioms pa­si­rink­ti, ka­da – tą­dien ar rug­sė­jo 3-iąją, pir­ma­die­nį, – švęs­ti, ša­ly­je su­kė­lė ne­ma­žai dis­ku­si­jų. Pa­ra­dok­sa­lia lai­ko­ma ir si­tu­a­ci­ja dėl al­ko­ho­lio drau­di­mo įsta­ty­mo, kai pir­mą­ją moks­lo me­tų die­ną svai­ga­lų par­da­vi­nė­ti ne­ga­li­ma.

 

08-31-2_straipsnio_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Į mo­kyk­las vėl kvie­čia rug­sė­jis…

Dar pa­va­sa­rį Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­jo­je bu­vo svars­to­ma, jog Rug­sė­jo 1-osios šven­tė ir tu­ri bū­ti rug­sė­jo pir­mą­ją. Ta­čiau vė­liau nu­spręs­ta leis­ti mo­kyk­loms pa­čioms pa­si­rink­ti, ka­da joms pa­lan­kiau or­ga­ni­zuo­ti šven­ti­nius ren­gi­nius.

Pa­sak sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­jos Da­lės Ste­po­na­vi­čie­nės, jie dau­gu­mo­je mū­sų ra­jo­no mo­kyk­lų nu­ma­ty­ti šeš­ta­die­nio ry­tą. Tik kai ku­rio­se kai­mo mo­kyk­lo­se šven­tė ren­gia­ma pir­ma­die­nį, ir po jų vai­kams iš kar­to pra­si­dės pa­mo­kos.

Tuo, kad Moks­lo ir ži­nių die­nos šven­tė vyks bū­tent šeš­ta­die­nį, ypač pa­ten­kin­ti ma­žuo­sius mo­ki­nu­kus į mo­kyk­las ly­dė­sian­tys tė­ve­liai. „Ta die­na pa­lan­ki, nes ne­rei­kia į dar­bą, jie taip pat ga­lės da­ly­vau­ti ren­gi­niuo­se, o tai ypač ak­tu­a­lu pir­mo­kė­lių tė­vams. Vai­kams tė­vai ga­lės skir­ti vi­są lai­ką“, – sa­ko D. Ste­po­na­vi­čie­nė.

Šeš­ta­die­nį Rug­sė­jo 1-osios šven­tė šur­mu­liuos Jo­no Ba­sa­na­vi­čiaus ir An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jo­se, Už­upio, „Ši­lo“ mo­kyk­lo­se. Moks­lei­viai tą­dien rink­sis į Sie­si­kų, Tau­jė­nų, Vep­rių, Žel­vos, vi­du­ri­nes, Se­na­mies­čio, Duks­ty­nos, Del­tu­vos, Vi­diš­kių, Pa­ši­lės pa­grin­di­nes mo­kyk­las, Jau­ni­mo mo­kyk­lą, ki­tas ug­dy­mo įstai­gas.

Pir­ma­die­nį moks­lo me­tų pra­džiai pa­mi­nė­ti pa­si­rin­ko Me­no mo­kyk­la, Spor­to cen­tras, „Ry­to“ spe­cia­lio­ji mo­kyk­la.

Pe­da­go­gams, dirb­sian­tiems šeš­ta­die­nį, tu­rės bū­ti ap­mo­ka­ma kaip už dar­bą po­il­sio die­ną.

Pre­ky­bos cen­truo­se, par­duo­tu­vė­se rug­sė­jo pir­mą­ją ne­bus ga­li­ma įsi­gy­ti al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų. Ta­čiau pir­ma­die­nį, į ku­rį kai kur per­kel­ta ofi­cia­li Moks­lo ir ži­nių die­na, šis drau­di­mas ne­be­ga­lios. Tai­gi kliū­čių jau­ni­mo links­my­bėms, dėl ku­rių ban­do ko­vo­ti ša­lies val­džia, ne­be­liks.

Mi­nis­te­ri­jos lei­di­mas mo­kyk­loms nu­kel­ti šven­tę į pir­ma­die­nį bu­vo su­kri­ti­kuo­tas Sei­mo Svei­ka­tos rei­ka­lų ko­mi­te­te. Be to, kai ku­riuo­se ra­jo­nuo­se pa­si­gir­do kal­bų apie jų va­do­vų siū­ly­mus pre­ky­bi­nin­kams so­li­da­ri­zuo­tis bei svai­ga­lų ne­par­da­vi­nė­ti ir pir­ma­die­nį.

Al­ko­ho­lio drau­di­mo įsta­ty­mas, už­ker­tan­tis ke­lią pir­mą rug­sė­jo die­ną įsi­gy­ti svai­gių­jų gė­ri­mų, bu­vo įves­tas 2007 me­tais. Taip ti­kė­ta­si žlug­dy­ti jau­nuo­lių tra­di­ci­jas moks­lo me­tus pa­si­tik­ti šven­čiant ne­tin­ka­mais bū­dais.

Tuo me­tu nuo 2009-ųjų, at­si­ra­dus įsta­ty­mo pa­tai­soms, drau­di­mas ne­be­tai­ko­mas mai­ti­ni­mo pa­slau­gas tei­kian­čioms įmo­nėms.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *