Priešrinkiminė karuselė įsibėgėja

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Nr. 53 rin­ki­mų ko­mi­si­jos dar­bas įsi­bė­gė­ja. Ši rin­ki­mus sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jo­je or­ga­ni­zuo­jan­ti ko­mi­si­ja jau su­ren­gė ke­tu­ris su­si­rin­ki­mus. Jų me­tu ap­ta­rė svar­biau­sius su rin­ki­mais su­si­ju­sius klau­si­mus.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

01-21-2_straipsnio_nuotr

Gedimino Nemunaičio nuotr.

Rin­ki­mų ko­mi­si­jos sek­re­to­rė Zi­na Kur­me­lie­nė pa­sa­ko­jo, kad šie­met jų ko­mi­si­jo­je dar­buo­ja­si 11 na­rių, ku­riems va­do­vau­ja Hu­ber­tas Ži­žys.

Ko­mi­si­jos su­dė­ty­je – par­ti­jų de­le­guo­ti as­me­nys, sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos ir tei­si­nin­kų drau­gi­jos at­sto­vai. H. Ži­žys rin­ki­mų ko­mi­si­jai va­do­vau­ja tre­čią kar­tą, o Z. Kur­me­lie­nė jo­je dar­buo­ja­si nuo pat 1990-ųjų me­tų.

Ke­tu­ris kar­tus jau po­sė­džia­vu­si ko­mi­si­ja pa­tvir­ti­no rin­ki­mų apy­lin­kes. Mū­sų ra­jo­ne, kaip ir per anks­tes­niuo­sius rin­ki­mus, jų bus 40. Nu­sta­ty­tas ir Apy­lin­kių rin­ki­mų ko­mi­si­jų na­rių skai­čius.

Po vie­ną kan­di­da­tą į apy­lin­kių rin­ki­mų ko­mi­si­jas tu­rė­jo tei­sę siū­ly­ti 9 par­ti­jos. Di­des­nės par­ti­jos su šia už­duo­ti­mi su­si­tvar­kė, ta­čiau  kai ku­rios sau pa­lan­kių šį dar­bą ga­lin­čių at­lik­ti žmo­nių ne­su­ra­do, tad kiek­vie­no­je apy­lin­kių ko­mi­si­jo­je dar­buo­sis nuo 6 iki 9 na­rių. Pa­tvir­tin­ti šių ko­mi­si­jų pir­mi­nin­kai.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės rin­ki­mų ko­mi­si­ja pri­ėmė do­ku­men­tus ir iš dvie­jų sa­vi­val­dos rin­ki­muo­se sa­va­ran­kiš­kai da­ly­vau­jan­čių pre­ten­den­tų į kan­di­da­tus. Jiems bu­vo įteik­ti pa­ra­šų rin­ki­mų la­pai. Pre­ten­den­tai tu­rė­jo su­rink­ti po 150 juos pa­lai­kan­čių uk­mer­giš­kių pa­ra­šų ir iki sau­sio 18-osios tu­rė­jo pa­teik­ti šiuos la­pus. Jie už­duo­tį įvyk­dė, pa­lai­kan­čių­jų pa­ra­šų su­rin­ko dau­giau nei rei­ka­lau­ta, tad yra pa­siū­ly­ti tap­ti kan­di­da­tais į sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rius.

Z. Kur­me­lie­nė pri­me­na la­bai svar­bią da­tą rin­ki­mų da­ly­viams – po­li­ti­nių par­ti­jų na­riams. Iki sau­sio  24 die­nos 17 val. jie pri­va­lo Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės rin­ki­mų ko­mi­si­jai pa­teik­ti par­ti­jų są­ra­šus su vi­sais pa­reiš­ki­mi­niais do­ku­men­tais.

Taip pat iki šios da­tos pri­va­lu pa­teik­ti ir par­ti­jų pro­gra­mas. Jos bus pa­skelb­tos vi­sas par­ti­jas ir ne­pri­klau­so­mus kan­di­da­tus pri­sta­tan­čia­me lei­di­nu­ke.

Vie­na iš sa­vi­val­dy­bės rin­ki­mų ko­mi­si­jos už­duo­čių – fik­suo­ti pa­žei­di­mus. Ko­mi­si­ja yra su­da­riu­si po­li­ti­nės re­kla­mos ste­bė­se­nos gru­pę. Jos na­riai do­mė­sis re­kla­ma spau­do­je, in­ter­ne­te bei iš­ka­bin­ta vie­šo­sio­se mies­to erd­vė­se.

Su­da­ry­ta ir dar vie­na – pa­pir­ki­mų fak­tų ty­ri­mo gru­pė. Bal­sų pa­pir­ki­mo fak­tų Uk­mer­gė­je per iki šiol vy­ku­sius rin­ki­mus nu­sta­ty­ta ne­bu­vo. Z. Kur­me­lie­nė ti­ki­si, kad pa­na­šių ne­ma­lo­nių fak­tų bus iš­veng­ta ir šie­met.

Pa­si­do­mė­jus, ko­kios nau­jo­vės lau­kia per ar­tė­jan­čius sa­vi­val­dos rin­ki­mus, Z. Kur­me­lie­nė sa­kė, kad  šių me­tų nau­jo­vė – rin­kė­jo kor­te­lė. Ji ne­bė­ra to­kia svar­bi, kaip anks­čiau bu­vęs do­ku­men­tas – rin­kė­jo pa­žy­mė­ji­mas, be ku­rio ne­bu­vo ga­li­ma bal­suo­ti. Be rin­kė­jo kor­te­lės į rin­ki­mus ga­lė­si­me ke­liau­ti drą­siai. Svar­biau­sias do­ku­men­tas per rin­ki­mus – as­mens pa­sas ar­ba as­mens ta­pa­ty­bės kor­te­lė.

Kaip ir vi­sa­da, li­kus 3–4 die­noms iki rin­ki­mų, sa­vi­val­dy­bė­je vyks iš­anks­ti­nis bal­sa­vi­mas.

Rin­ki­mai į sa­vi­val­dy­bių ta­ry­bas vyks va­sa­rio 27 die­ną.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Nr. 53 rin­ki­mų ko­mi­si­ja, kaip ir kas­met, įsi­kū­ru­si ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės pa­sta­te, o tei­rau­tis rū­pi­mais klau­si­mais ga­li­ma tel. 60357, 60304.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *