Policija įspėja: nesidalinkite elektroninės bankininkystės duomenimis

Uk­mer­gės po­li­ci­ja ra­gi­na gy­ven­to­jus ne­pra­ras­ti bud­ru­mo: vėl siau­čia „te­le­fo­ni­niai“ suk­čiai. Pas­ta­ro­sio­mis die­no­mis nuo jų nu­ken­tė­jo ke­tu­ri ra­jo­no gy­ven­to­jai.

 

01-11-2_straipsnio_nuotr

Pa­sak po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to at­sto­vės spau­dai As­tos Kro­ger­tie­nės, suk­čiai su­ak­ty­vė­jo sau­sio 6 die­ną. Tą­dien pa­si­py­lė gy­ven­to­jų skam­bu­čiai, in­for­muo­jan­tys, kad pa­skam­bi­nę ne­pa­žįs­ta­mi as­me­nys pri­sis­ta­to po­li­ci­jos dar­buo­to­jais ir pra­šo pa­dik­tuo­ti elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės duo­me­nis. Ne­tru­kus bu­vo už­re­gist­ruo­ti ir nu­ken­tė­ju­sių gy­ven­to­jų pa­reiš­ki­mai.

Re­čio­nių kai­me gy­ve­nan­ti 38 me­tų J. M. suk­čiaus skam­bu­čio su­lau­kė sau­sio 6 d. apie 11 val. Į lai­di­nį te­le­fo­ną skam­bi­nęs vy­riš­kis pri­sis­ta­tė Fi­nan­si­nių nu­si­kal­ti­mų ty­ri­mo tar­ny­bos (FNTT) vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­ju. Aiš­ki­no, kad per jos są­skai­tą ban­ke plau­na­mi pi­ni­gai. J. M. ap­si­me­tė­liui pa­dik­ta­vo sa­vo elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės slap­ta­žo­džius ir ko­dus. Ki­tą die­ną mo­te­ris su­ži­no­jo, kad jos var­du pa­im­tos dvi – 1500 ir 1000 li­tų pa­sko­los.

Tą pa­čią die­ną į uk­mer­giš­kio 21 me­tų D. G. šei­mos lai­di­nį bei mo­bi­lų­jį te­le­fo­nus skam­bi­nę vy­riš­kiai pri­sis­ta­tė Vil­niaus po­li­ci­jos pa­rei­gū­nais, ti­rian­čiais fi­nan­si­nius nu­si­kal­ti­mus. Su­kū­rę is­to­ri­ją, kad per jo są­skai­tas ban­ke plau­na­mi pi­ni­gai, ap­ga­vi­kai su­ži­no­jo D. G. as­mens pa­so duo­me­nis, elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės slap­ta­žo­džius ir ko­dus. Ki­tą dieną D. G. su­ži­no­jo, kad jo var­du pa­im­tos dvi pa­sko­los po 1000 li­tų.

Sau­sio 7 d. nu­ken­tė­jo Jur­gi­nų k. gy­ven­to­ja 45 me­tų J. G. ir Žel­vos mies­te­ly­je gy­ve­nan­ti J. I. Abiem at­ve­jais suk­čiai pri­sis­ta­tė FNTT pa­rei­gū­nais ir ap­gau­le su­ži­no­ję elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės slap­ta­žo­džius ir ko­dus, nu­ken­tė­ju­sių­jų var­du pa­ė­mė grei­tuo­sius kre­di­tus. J. I. pa­ty­rė 3800 li­tų nuos­to­lį, o J. G. pa­da­ry­ta ža­la tiks­li­na­ma.

Dėl suk­čia­vi­mo Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te at­lie­ka­mi iki­teis­mi­niai ty­ri­mai.

Po­li­ci­ja pri­me­na, kad sa­vo in­ter­ne­ti­nės ban­ki­nin­kys­tės duo­me­nų ne­va­lia nei sko­lin­ti, nei leis­ti pa­si­nau­do­ti, o juo la­biau dik­tuo­ti te­le­fo­nu ne­pa­žįs­ta­miems žmo­nėms. „Ne­bū­ki­te pa­tik­lūs, nė vie­nas pa­rei­gū­nas elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės ar as­mens duo­me­nų te­le­fo­nu ne­pra­šo. Jūs ga­li­te pa­dė­ti ra­ge­lį, pa­si­kal­bė­ki­te su ar­ti­mai­siais ar nu­trau­kę po­kal­bį pa­tys pa­skam­bin­ki­te į po­li­ci­ją“, – pa­ta­ria Uk­mer­gės r. po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­kas Ro­lan­das Kiš­kis.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *