Parašų rinkimas užminė daug mįslių

UAB „Mies­to ener­gi­ja“ Uk­mer­gė­je su­ren­gė keis­tą „re­fe­ren­du­mą“. Žmo­nės ra­gi­na­mi at­ei­ti į šią įstai­gą ir pa­ra­šu pa­tvir­tin­ti sa­vo va­lią dėl „skai­tik­lio mo­kes­čio“. Ta­čiau toks pa­ra­šų rin­ki­mas dau­ge­liui už­da­vė ne­ma­žai klau­si­mų.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

01-18-1_straipsnio_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Gyventojai skuba atsikratyti įgrisusio mokesčio.

„Mies­to ener­gi­jos“ iš­pla­tin­ta­me pra­ne­ši­me dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai, šiuo me­tu gau­nan­tys va­di­na­mas skai­tik­lių mo­kes­čio są­skai­tas, kvie­čia­mi at­ei­ti į jų įmo­nę ir pa­si­ra­šy­ti ant spe­cia­lių la­pų. Su sa­vi­mi esą rei­kia tu­rė­ti ir as­mens do­ku­men­tą. Ža­da­ma – jei bus su­rink­ta 3500 pa­ra­šų, vi­si Uk­mer­gės gy­ven­to­jai nuo „skai­tik­lio mo­kes­čio“ bus at­leis­ti.

Pra­ne­ši­me pri­me­na­ma, kad šią „iš­skir­ti­nę“ ga­li­my­bę su­tei­kia ne ra­jo­no val­džia, o pa­ti „Mies­to ener­gi­ja“.

 

Džiaugs­mą kei­čia abe­jo­nės

 

Toks „re­fe­ren­du­mas“ su­kė­lė ne­ma­žą su­maiš­tį tarp gy­ven­to­jų, mat „skai­tik­lio mo­kes­čio“ klau­si­mas jau se­niai dau­ge­liui ne­duo­da ra­my­bės. Ne­žiū­rint to, kad UAB „Mies­to ener­gi­ja“ ši­lu­mos var­to­to­jams ne­tie­kia, są­skai­tas už esą pri­žiū­ri­mus skai­tik­lius uk­mer­giš­kiams siun­čia kas mė­ne­sį.

Ra­jo­no val­džia spau­do­je ir su­si­ti­ki­muo­se su gy­ven­to­jais ne kar­tą ti­ki­no – ši įmo­nė uk­mer­giš­kių ap­mo­kes­tin­ti tei­sės ne­tu­ri.

Aiš­ku, at­si­ra­dus pro­gai at­si­sa­ky­ti mo­kes­čio, šią sa­vai­tę į „Mies­to ener­gi­ją“ plūs­ta uk­mer­giš­kiai. Jie no­riai rai­to sa­vo pa­ra­šus už tai, kad skai­tik­lio mo­kes­čiui ne­pri­ta­ria.

Vis dėlto į re­dak­ci­ją skam­bi­no ne vie­nas uk­mer­giš­kis, šia­me pa­ra­šų rin­ki­me įžvel­gian­tis ne­ge­rų kės­lų. Juo­lab, kad UAB „Mies­to ener­gi­ja“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius Ar­tū­ras Stra­vins­kas yra už­si­re­gist­ra­vęs da­ly­vau­ti ko­vo 3 die­ną Uk­mer­gė­je vyk­sian­čiuo­se rin­ki­muo­se į Sei­mą. Pre­ten­den­tai į kan­di­da­tus iki sau­sio 22 die­nos tu­ri su­si­rink­ti 1000 juos pa­lai­kan­čių­jų pa­ra­šų.

 

Sa­vi­veik­la pra­si­len­kia su tei­se

 

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Tei­sės ir ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riaus ve­dė­jas Ri­mas Jur­gi­lai­tis sa­ko, kad ne­ty­la te­le­fo­nas ir sa­vi­val­dy­bė­je – žmo­nės no­ri iš­si­aiš­kin­ti, ar to­kie „Mies­to ener­gi­jos“ veiks­mai tei­sė­ti.

R. Jur­gi­lai­čio nuo­mo­ne, tei­si­niu po­žiū­riu to­kia ak­ci­ja yra nie­ki­nė. Jau be­veik tre­ji me­tai, kaip UAB „Mies­to ener­gi­ja“ nė­ra ši­lu­mos ir karš­to van­dens tie­kė­jas, to­dėl ne­tu­ri tei­sės rink­ti šio mo­kes­čio ir spręs­ti apie jo pa­nai­ki­ni­mą.

„Tai tuš­čias ir ne­gud­rus žmo­nių mul­ki­ni­mas. Nei jie ga­li mo­kes­čio pa­keis­ti, nei at­šauk­ti, nei pa­tvir­tin­ti“, – sa­ko ve­dė­jas. Jo nuo­mo­ne, pa­ra­šų rin­ki­mas ga­li bū­ti su­si­jęs su bū­si­mais Sei­mo rin­ki­mais.

 

Į Sei­mą ne­be­tai­ko?

 

UAB „Mies­to ener­gi­ja“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius A. Stra­vins­kas tei­gia, kad šia ak­ci­ja įmo­nė no­ri pa­ro­dy­ti, kad žmo­nės pa­tys ga­li iš­spręs­ti sa­vo pro­ble­mas. Per dvi die­nas esą su­rink­ta per 400 pa­ra­šų.

Ta­čiau aiš­ku, kad ir to­kiais tem­pais pa­si­ra­šy­da­mi uk­mer­giš­kiai per pen­kias dar­bo die­nas „nor­mos“ ne­įvyk­dys ir 3500 pa­ra­šų, kaip kad rei­ka­lau­ja­ma, su­rink­ta ne­bus.

„Jei ma­ty­si­me, kad uk­mer­giš­kių ak­ty­vu­mas ne­silps­ta ir trūks­ta lai­ko, ga­lė­si­me šį ter­mi­ną pra­tęs­ti“, – ža­da A. Stra­vins­kas.

Jis nei­gė są­ra­šų klas­to­ji­mo ga­li­my­bę ir pa­ti­ki­no, kad vi­si pa­si­ra­šan­tie­ji ma­to sa­vo ei­lės nu­me­rį. Be to, ne­pa­si­ti­kin­tie­siems dėl su­rink­to skai­čiaus pa­ra­šų pa­siū­lė at­ei­ti į įmo­nę ir pa­tik­rin­ti.

Į ko­kias ins­tan­ci­jas ke­liaus uk­mer­giš­kių pa­ra­šai, di­rek­to­rius ne­at­sklei­dė.

A. Stra­vins­kas ka­te­go­riš­kai nei­gė gan­dus, kad skai­tik­lio mo­kes­čio at­si­sa­ky­mo ak­ci­ja kaip nors su­si­ju­si su rin­ki­mais bei jo kaip pre­ten­den­to prie­vo­le su­rink­ti 1000 jį pa­lai­kan­čių­jų pa­ra­šų.

„Net la­pų pa­ra­šams rink­ti ne­su pa­si­ė­męs iš rin­ki­mų ko­mi­si­jos“, – tei­gė jis.

Tai, kad pre­ten­den­tas į kan­di­da­tus Sei­mo rin­ki­muo­se su pa­reiš­ki­niais do­ku­men­tais pas juos ne­pa­si­ro­dė ir pa­ra­šų rink­ti šią sa­vai­tę dar ne­pra­dė­jo, pa­tvir­ti­no ir Uk­mer­gės apy­gar­dos rin­ki­mų ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas Hu­ber­tas Ži­žys.

Ne­su­rin­kę rei­kia­mo kie­kio gy­ven­to­jų pa­ra­šų sa­va­ran­kiš­kai sa­ve iš­si­kė­lę pre­ten­den­tai rin­ki­muo­se da­ly­vau­ti ne­ga­li.

 

Ra­do tie­ses­nį ke­lią?

 

Ta­čiau ar­ti­miau­siu lai­ku tik­rai su­ži­no­si­me, ar A. Stra­vins­kas iš tie­sų ne­pa­si­rin­ko ki­to – tie­ses­nio – ke­lio kan­di­da­tuo­jant į Sei­mą. Tas ke­lias – kan­di­da­tuo­ti į Sei­mą per ku­rią nors par­ti­ją. Po­li­ti­nės par­ti­jos iš­kel­tam kan­di­da­tui gy­ven­to­jų pa­ra­šų rink­ti ne­rei­kia.

„Be­lie­ka spė­lio­ti – ar­ba ma­no, kad spės su­si­rink­ti pas­ku­ti­nėm die­nom, ar­ba kan­di­da­tuos per par­ti­ją“, – svars­to Vy­riau­sio­sios rin­ki­mų ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas Ze­no­nas Vai­gaus­kas.

Pir­mi­nin­kas ne­sle­pia, kad ste­bi­ma­si ir Vy­riau­sio­jo­je rin­ki­mų ko­mi­si­jo­je – kas nu­ti­ko, kad kam­pa­ni­jos pra­džio­je bu­vęs ener­gin­gas pre­ten­den­tas į kan­di­da­tus iki šiol net pa­ra­šų ne­ren­ka.

Sa­va­ran­kiš­kai į Sei­mą ban­dan­tiems pa­tek­ti kan­di­da­tams pa­ra­šus su­si­rink­ti rei­kia iki sau­sio 22 die­nos. Tuo tar­pu par­ti­jos lai­ko tu­ri dau­giau.

Apie tai, kad kels sa­vo kan­di­da­tus į Sei­mą Uk­mer­gės vien­man­da­tė­je apy­gar­do­je, šiuo me­tu yra pa­si­skel­bu­sios ke­lio­li­ka par­ti­jų. Vos trys iš jų jau nu­ro­dė kon­kre­čių kan­di­da­tų pa­var­des. Par­ti­jos sa­vo kan­di­da­tus pri­va­lo pa­skelb­ti iki va­sa­rio 1 die­nos.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *