Ligoninės likimą sprendžia… sterilizatorius

Šie­met bai­gia­si Uk­mer­gės li­go­ni­nei iš­duo­to hi­gie­nos pa­so ga­lio­ji­mas. Po vi­suo­me­nės svei­ka­tos spe­cia­lis­tų pa­tik­ri­ni­mo pa­aiš­kė­jo, kad no­rint gau­ti nau­ją pa­są, teks pirk­ti treč­da­lį mi­li­jo­no li­tų kai­nuo­jan­čią įran­gą. Mat li­go­ni­nės ste­ri­li­za­to­riai ne­ati­tin­ka stan­dar­tų.

VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­sia­sis gy­dy­to­jas Rim­vy­das Ci­vil­ka sa­ko, kad įstai­gai šiuo me­tu tai gy­vy­biš­kai svar­biau­sias pir­ki­nys.

Ne­įsi­gi­jus nau­jo me­di­ci­nos prie­tai­sų ste­ri­li­za­ci­jai nau­do­ja­mo ste­ri­li­za­to­riaus, hi­gie­nos pa­so li­go­ni­nė ne­gaus. Jo ne­tu­rė­da­ma ne­tu­rės tei­sės vyk­dy­ti veik­los.

 

Ši įstai­gai ne­links­ma nau­jie­na pa­aiš­kė­jo po Vil­niaus vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro Uk­mer­gės sky­riaus spe­cia­lis­tų at­li­kto pa­tik­ri­ni­mo. Jie pa­aiš­ki­no, kad li­go­ni­nė pri­va­lo nau­do­ti ste­ri­li­za­to­rius, ati­tin­kan­čius Lie­tu­vos Res­pub­li­kos tei­sės ak­tų rei­ka­la­vi­mus.

Li­go­ni­nės va­do­vai per­spė­ti: ne­pa­ša­li­nus pa­žei­di­mų, ga­li bū­ti pri­im­tas spren­di­mas su­stab­dy­ti lei­di­mų-hi­gie­nos pa­sų ga­lio­ji­mą.

„Iki šiol nau­do­ja­mės ru­sų ga­my­bos ste­ri­li­za­to­riais. Ta­čiau nuo ge­gu­žės mė­ne­sio su­griež­tė­jus hi­gie­nos nor­mų rei­ka­la­vi­mams, ši mū­sų tu­ri­ma įran­ga ne­be­ati­tin­ka tei­sės ak­tų“, – sa­ko R. Ci­vil­ka.

Pa­sak va­do­vo, eu­ro­pi­nius ir ša­lies hi­gie­nos stan­dar­tus ati­tin­kan­tis ste­ri­li­za­to­rius kai­nuo­ja apie 300 tūks­tan­čių li­tų. Pa­gal li­go­ni­nės dar­bo ap­im­tis rei­kė­tų dvie­jų ste­ri­li­za­to­rių, ta­čiau kol kas dėl lė­šų sty­giaus bus ver­čia­ma­si su vie­nu.

Ka­dan­gi li­go­ni­nė pa­ti įsi­gy­ti bran­gios įran­gos ne­ga­li, dar va­sa­rą bu­vo kreip­ta­si į įstai­gos stei­gė­ją – Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę.

Ta­čiau sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tui to­kia su­ma taip pat pa­si­ro­dė ne­įkan­da­mas rie­šu­tė­lis. Įstai­gos va­do­vas lė­šų pra­šė ir Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos, bet ir iš čia at­ėjo nei­gia­mas at­sa­ky­mas.

Kad įstai­ga ga­lė­tų tęs­ti veik­lą, nu­spręs­ta im­ti pa­sko­lą.

Uk­mer­gės li­go­ni­nė krei­pė­si į ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę su pra­šy­mu su­teik­ti iki 300 tūks­tan­čių li­tų ga­ran­ti­ją ste­ri­li­za­to­riaus įsi­gi­ji­mui.

„Tu­rė­da­ma sa­vi­val­dy­bės ga­ran­ti­ją li­go­ni­nė mo­kė­tų ma­žes­nes pa­lū­ka­nas. Dėl to ir pra­šo­me. Prieš tai dar svars­tė­me ga­li­my­bę nuo­mo­tis šią įran­gą, bet nu­spren­dė­me, kad įstai­gai dar la­biau ne­ap­si­mo­ka – per mė­ne­sį už nu­omą tek­tų su­mo­kė­ti 30 tūks­tan­čių li­tų“, – pa­aiš­ki­no R. Ci­vil­ka.

Su­teik­ti ar ne li­go­ni­nei treč­da­lio mi­li­jo­no li­tų ga­ran­ti­ją, ket­vir­ta­die­nį bus spren­džia­ma ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je.

R. Ci­vil­ka sa­ko, kad, jei ta­ry­ba nu­spręs ne­su­teik­ti ga­ran­ti­jos, li­go­ni­nė vis tiek bus pri­vers­ta sko­lin­tis pi­ni­gų ste­ri­li­za­to­riaus pir­ki­mui. Ka­dan­gi toks va­rian­tas bū­tų ne­nau­din­ges­nis, va­do­vas įsi­ti­ki­nęs, kad ir stei­gė­jas tu­rė­tų bū­ti su­in­te­re­suo­tas ieš­ko­ti op­ti­ma­les­nio spren­di­mo.

Šiuo me­tu Uk­mer­gės li­go­ni­nės sko­los – apie 4,3 mi­li­jo­no li­tų. Iš jų 1,5 mi­li­jo­no li­tų – il­ga­lai­kės pa­sko­los ban­kams ir li­zin­gui, 2,8 mi­li­jo­no li­tų sko­lin­gi tie­kė­jams. Įstai­gos me­ti­nė apy­var­ta – apie 20 mi­li­jo­nų li­tų.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *