Kaimo žmonės skatinami mokytis ir imtis verslo










Uk­mer­gė­je star­tuo­ja pro­jek­tas „Kai­mo vie­to­vių dar­bo jė­gos per­sio­rien­ta­vi­mo iš že­mės ūkio į ki­tas veik­las ska­ti­ni­mas Lie­tu­vo­je“. Ant­ra­die­nį vy­ku­sia­me jo pri­sta­ty­me da­ly­va­vo ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės at­sto­vai, se­niū­nai, ben­druo­me­nių na­riai.










Jo­li­ta ŽURAUSKIENĖ

 







Au­to­rės nuotr. Lek­to­rius A. Gruo­dis se­mi­na­ro da­ly­viams pa­tei­kė daug už­duo­čių.

 










Mo­ky­muo­se da­ly­vaus 11 tūks­tan­čių kai­mo gy­ven­to­jų iš vi­sos Lie­tu­vos. Iš Eu­ro­pos Są­jun­gos struk­tū­ri­nių fon­dų šiai pro­gra­mai skir­ta apie 30 mi­li­jo­nų li­tų. Pro­jek­tu sie­kia­ma, kad apie 40 pro­cen­tų kai­mo vie­to­vė­se gy­ve­nan­čių žmo­nių pa­keis­tų sa­vo veik­lą ir iš že­mės ūkio per­ei­tų į ki­tas sri­tis. Pa­keis­ti veik­lą – tai pa­si­ryž­ti kur­ti sa­vo ver­slo įmo­nę, už­si­im­ti in­di­vi­du­a­lia pa­pil­do­ma veik­la ar­ba iš­mok­ti ama­to ir įsi­dar­bin­ti, jei­gu žmo­gus yra be­dar­bis.

Ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas pa­si­džiau­gė star­tuo­jan­čiu pro­jek­tu. „Gvil­de­na­mos te­mos – la­bai ak­tu­a­lios kai­mo žmo­nėms, ku­rių pe­čius sle­gia ne­men­kos pro­ble­mos. Džiau­giuo­si, kad jiems bus su­teik­ta ži­nių ver­slo sri­ty­je“, – sa­kė ra­jo­no va­do­vas.

Lek­to­rius Aud­rius Gruo­dis ak­cen­ta­vo, jog kai­mo gy­ven­to­jai ga­lės ne tik to­bu­lin­ti jau tu­ri­mus pro­fe­si­nius įgū­džius, bet iš­si­rink­ti ir nau­ją, tin­ka­mą pro­fe­si­ją. Jie bus mo­ko­mi tap­ti ver­sli­nin­kais ir spe­cia­lis­tais. Ap­si­spren­du­sie­ji įgy­ti nau­ją spe­cia­ly­bę jos mo­ky­sis tris mė­ne­sius bei to­bu­lins pro­fe­si­nius įgū­džius.

Pro­jek­to da­ly­viai iki 2011 me­tų ga­lės iš­mok­ti ver­slo or­ga­ni­za­vi­mo, rin­ko­da­ros, bu­hal­te­ri­nės ap­skai­tos, dirb­ti kom­piu­te­riu, dai­lių­jų ir tra­di­ci­nių ama­tų, mais­to pro­duk­tų ga­my­bos, ke­lio­nių, tu­riz­mo or­ga­ni­za­vi­mo, me­džia­gų ap­dir­bi­mo, sta­ty­bos in­ži­ne­ri­jos, ki­tų ne že­mės ūkio ver­slų ar ama­tų.

Pa­si­ren­gu­siems vys­ty­ti sa­vo ver­slą bus pa­siū­ly­ta net ke­tu­ri šim­tai įvai­rių ver­slo idė­jų. Tai – au­to­mo­bi­lių de­ko­ra­vi­mas pie­ši­niais, in­di­vi­du­a­lios tu­ris­ti­nės pro­gra­mos, mi­ni vieš­bu­čiai, pir­te­lės gam­to­je, na­mų rū­kyk­los, iš­skir­ti­nės duo­nos, tor­tų ke­pi­mas, au­to­mo­bi­lių lenk­ty­nių or­ga­ni­za­vi­mas, va­ka­ro pa­sa­kos vai­kams te­le­fo­nu, sek­ma­die­nio pra­mo­gų par­kai ir kt.

Pro­jek­to da­ly­viams bus su­teik­ta vi­sa rei­ka­lin­ga in­for­ma­ci­ja, kaip tin­ka­mai pa­reng­ti ver­slo pla­ną, kaip jį įgy­ven­din­ti, kaip už­tik­rin­ti ver­slo sėk­mę. Bus or­ga­ni­zuo­ja­mi pa­žin­ti­niai vi­zi­tai į ren­gi­nius, kon­fe­ren­ci­jas, se­mi­na­rus, ver­slo cen­trus, tei­kia­mos ne­mo­ka­mos as­me­ni­nės kon­sul­ta­ci­jos ver­slo nau­jo­kams.

Uk­mer­gės ra­jo­ne pro­jek­tas vyks kiek­vie­no­je se­niū­ni­jo­je. Mo­ky­mus bai­gu­sie­ji gaus įgy­tą kva­li­fi­ka­ci­ją pa­tvir­ti­nan­tį do­ku­men­tą, ku­ris jiems tu­rė­tų at­ver­ti dau­giau ga­li­my­bių įsi­dar­bin­ti.










Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *