Kai pas­ku­ti­ne vil­ti­mi tam­pa Sei­mo na­rys

 

Sun­kme­čiu už­griu­vu­sios fi­nan­si­nės bė­dos ver­čia žmo­nes pa­gal­bos kreip­tis net į aukš­čiau­sias ša­lies ins­ti­tu­ci­jas. Sei­mo na­rės Lo­re­tos Grau­ži­nie­nės pa­dė­jė­ja An­ge­lė Ja­ku­by­nie­nė sa­ko, kad pas­ta­ruo­ju me­tu in­te­re­san­tų pa­dau­gė­jo ke­le­rio­pai.

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Žmo­nių skam­bu­čių ar elek­tro­ni­nių laiš­kų A. Ja­ku­by­nie­nė su­lau­kia be­veik kas­dien. Ne­ma­žai uk­mer­giš­kių krei­pia­si dėl ma­te­ria­li­nės pa­ra­mos. Pa­vyz­džiui, šei­ma pa­ė­mė pa­sko­lą, o da­bar abu – be­dar­biai. Ti­ki­si Sei­mo na­rės pa­gal­bos. Ne­ma­žai skun­dų su­si­ję su že­mės at­ga­vi­mu ar pir­ki­mu. Šių klau­si­mų pa­dau­gė­jo po to, kai se­niū­ni­jo­se bu­vo pa­nai­kin­ti že­mėt­var­kos sky­riai. Žmo­nės tei­rau­ja­si apie vals­ty­bi­nės že­mės pir­ki­mo są­ly­gas.

Kol ne­bu­vo pa­skirs­ty­ti bu­tai so­cia­li­nia­me būs­te Da­riaus ir Gi­rė­no gat­vė­je, bu­vo pra­šan­čių­jų pa­dė­ti gau­ti ten bu­tus.

 

 

Sei­mo na­rės pa­dė­jė­ja An­ge­lė Ja­ku­by­nie­nė sa­ko, kad pas­ta­ruo­ju me­tu in­te­re­san­tų pa­dau­gė­jo ke­le­rio­pai.
Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.







 
Pra­šo pa­dė­ti su­ras­ti dar­bą

Vie­na uk­mer­giš­kių iš­sa­ky­ta pro­ble­ma pa­ska­ti­no Sei­mo na­rę ini­ci­juo­ti įsta­ty­mo pa­tai­są. Tai klau­si­mas, su­si­jęs su so­cia­li­nio būs­to naš­lai­čiams sky­ri­mu. Sie­kia­ma, kad naš­lai­čiai į ei­lę būs­tui gau­ti bū­tų įtrauk­ti ne nuo 18, kaip kad da­bar, o nuo 16 me­tų. Juk pra­šy­ti val­diš­ko būs­to at­ėjęs pil­na­me­tis ne­tu­ri kur glaus­tis, o pa­sto­gė tą pa­čią die­ną jam ga­li bū­ti ir ne­su­ras­ta…

Net trys žmo­nės ne­se­niai pra­šė pa­gal­bos dėl ne­įga­lu­mo gru­pės sky­ri­mo. Tu­ri rim­tų svei­ka­tos pro­ble­mų, o gy­dy­to­jai ne­įga­lu­mo ne­pri­pa­žįs­ta ar­ba jį su­ma­ži­no. Tai reiš­kia ap­kar­py­tas pa­ja­mas.

Pas­ta­ruo­ju me­tu nau­ja skun­dų rū­šis – dar­bi­niai san­ty­kiai: eta­tų ma­ži­ni­mai, al­gų kar­py­mai val­diš­ko­se įstai­go­se. Pra­si­dė­jus ne­dar­bui žmo­nės pra­šo ir la­bai as­me­ni­nės pa­gal­bos – pa­dė­ti su­si­ras­ti dar­bą.

At­ei­na ir iš­si­pa­sa­ko­ti

„Sei­mo na­riui be­tar­piš­kas ben­dra­vi­mas su rin­kė­jais yra la­bai rei­ka­lin­gas, ki­taip kaip jis ži­no­tų, ką įsta­ty­muo­se rei­kia to­bu­lin­ti“, – ma­no Sei­mo na­rės pa­dė­jė­ja. Ne­sle­pia – yra ir „eta­ti­nių“ lan­ky­to­jų, at­ei­nan­čių tie­siog pa­si­kal­bė­ti, iš­si­pa­sa­ko­ti ar net ap­šauk­ti.

Pa­sak pa­šne­ko­vės, yra ir to­kių klau­si­mų, ku­rių, nors ir kaip no­rė­tų, net Sei­mo na­rys ne­iš­spręs­tų. O yra ir leng­ves­nių, ku­riuos pa­jė­gūs iš­nar­plio­ti ir vie­tos val­di­nin­kai.

Tie­siog pra­šo pi­ni­gų

Sei­mo na­rės pa­dė­jė­ja pa­ste­bė­jo, kad in­te­re­san­tų ne tik la­bai pa­dau­gė­jo, bet jie ta­po ge­ro­kai pik­tes­ni. Bū­na – ap­šau­kia, ta­ry­tum ji bū­tų kal­ta dėl vi­sų Lie­tu­vos ne­gan­dų. Ki­ta ver­tus, ne­si­ste­bi tuo pik­tu­mu, juk gy­ven­ti dau­ge­liui pa­si­da­rė tik­rai la­bai sun­ku.

Kai ku­rie žmo­nės tie­siai švie­siai pra­šo ma­te­ria­li­nės pa­ra­mos. Ar Sei­mo na­rė su­si­grau­di­na ir at­ve­ria pi­ni­gi­nę? Anot jos pa­dė­jė­jos – taip tik­rai pa­si­tai­ko. Aiš­ku, daž­niau ma­te­ria­li­nę pa­ra­mą ski­ria ne kon­kre­čiam žmo­gui, bet įstai­gai, ben­druo­me­nei, ko­lek­ty­vui. Vi­sai ne­se­niai 1000 li­tų sky­rė vie­no sa­vi­veik­li­nio ko­lek­ty­vo ap­ran­gai įsi­gy­ti.

Šel­pia tik iš sa­vo al­gos

Pa­gal įsta­ty­mus ma­te­ria­li­nės pa­ra­mos ne­ga­li­ma skir­ti iš Sei­mo na­rio par­la­men­ti­nei veik­lai ski­ria­mų lė­šų. Ga­li­ma rem­ti tik iš sa­vo as­me­ni­nių san­tau­pų. Ži­nan­čiai tas iš­lai­das pa­dė­jė­jai Sei­mo na­rio al­ga ne­at­ro­do to­kia jau di­de­lė.

A. Ja­ku­by­nie­nė sa­ko ne­tu­rin­ti nu­sta­ty­tos die­nos, kada pri­va­lo at­si­skai­ty­ti su Sei­mo na­re ar ap­ta­rti ko­kius klau­si­mus. Te­le­fo­nu skam­bi­na be­veik kas­dien, o su­si­tin­ka be­veik kas sa­vai­tę.

Ge­riau­sias at­ly­gis – pa­dė­ka

Ka­dan­gi L. Grau­ži­nie­nė į Sei­mą bu­vo iš­rink­ta ne vien­man­da­tė­je apy­gar­do­je, tad biu­ro Uk­mer­gė­je ji ne­tu­ri. In­te­re­san­tus Sei­mo na­rės pa­dė­jė­ja pri­ima Dar­bo par­ti­jos Uk­mer­gės sky­riaus būs­ti­nė­je, Kau­no g. 16.

Tre­jus me­tus Sei­mo na­rės pa­dė­jė­ja dir­ban­ti pa­šne­ko­vė sa­ko, kad į jos funk­ci­jas įei­na ne tik in­te­re­san­tų pri­ėmi­mas, bet ir ne­ma­žai ki­tų dar­bų – pa­vyz­džiui, at­sto­va­vi­mas Sei­mo na­rei įvai­riuo­se ren­gi­niuo­se, su­si­ti­ki­muo­se, mi­tin­guo­se.

„Sei­mo na­rė L. Grau­ži­nie­nė iš vi­so tu­ri tris pa­dė­jė­jas. Ma­no pa­rei­ga – pri­im­ti gy­ven­to­jus, su­ra­šy­ti jų skun­dus ir nu­vež­ti į Vil­nių. To­les­nį dar­bą at­lie­ka ki­tos pa­dė­jė­jos. Jos su­si­sie­kia su ins­ti­tu­ci­jo­mis, ku­rioms prie­kaiš­tų tu­ri in­te­re­san­tai“, – pa­sa­ko­jo A. Ja­ku­by­nie­nė.

Ne vi­si į Sei­mo pa­dė­jė­ją be­si­krei­pian­čių­jų pra­šy­mai yra įfor­mi­na­mi: kar­tais už­ten­ka ir te­le­fo­ni­nio po­kal­bio. Sei­mo na­rės pa­dė­jė­ja ne­kau­pia sau ba­lų ir ne­skai­čiuo­ja, ke­liems žmo­nės su­ge­bė­jo pa­dė­ti, ta­čiau sa­ko, kad ga­vus pa­dė­ką už iš­spręs­tą pro­ble­mą vi­sa­da la­bai sma­gu.

Su po­li­ti­ka sten­gia­si ne­pai­nio­ti

A. Ja­ku­by­nie­nė – ra­jo­no ta­ry­bos na­rė. Be to, ji už­ima ir dar vie­nas – vi­suo­me­ni­nes – pa­rei­gas: yra Uk­mer­gės kraš­to ben­druo­me­nių są­jun­gos pir­mi­nin­kė. „Sten­giuo­si šios veik­los su po­li­ti­ka ne­mai­šy­ti ir sa­vo tar­ny­bi­ne pa­dė­ti­mi ne­si­nau­do­ti“, – sa­ko pa­šne­ko­vė.

Sei­mo na­rės pa­dė­jė­ja ji dir­ba pu­se eta­to, ta­čiau sa­ko, kad tik pu­sę die­nos nie­ka­da ne­dir­ba. „Kas­dien at­si­ran­da ko­kių nors dar­bų, tad na­mo grįž­tu tik va­ka­re“, – pri­si­pa­žįs­ta mo­te­ris.

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *