Grūdų augintojai – pasaulinės rinkos įkaitai

Šią sa­vai­tę dau­gu­ma ra­jo­no ūki­nin­kų pra­dė­jo di­dži­ą­ją ja­vap­jū­tę – į aruo­dus su­by­rė­jo pir­ma­sis ru­gių ir kvie­čių der­lius. Su­pir­ki­mo kai­nos kol kas len­kia per­nykš­tes, ta­čiau  ūki­nin­kai prog­no­zuo­ja, kad už­pil­dy­ta pa­sau­li­nė rin­ka jas su­re­gu­liuos ne žem­dir­bių nau­dai.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

08-05-1_straipsnio_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Į ja­vų lau­kus vie­nas po ki­to iš­va­žiuo­ja kom­bai­nai.

Ru­gius ir kvie­čius šią sa­vai­tę iš ūki­nin­kų pra­dė­jo pirk­ti ir AB „Jo­na­vos grū­dai“ Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liai. Ja­vap­jū­tė šią va­sa­rą pra­si­dė­jo van­go­kai ir pa­ly­gin­ti su anks­tes­niais me­tais vė­luo­ja. Kol kas į grū­dų san­dė­lius pri­sta­ty­ta apie 700 to­nų ja­vų. Per­nai to­kiu pat lai­ku į aruo­dus jau bu­vo su­ber­ta be­veik 2000 to­nų grū­dų.

San­dė­lių ve­dė­jas Al­fre­das Če­ka­na­vi­čius sa­ko, kad ja­vap­jū­tės pra­džio­je kai­nos len­kia per­nykš­tes. Per­nai rug­pjū­čio pra­džio­je už to­ną IV kla­sės kvie­čių ūki­nin­kai ga­vo 450 li­tų, o šiuo me­tu jų kai­na sie­kia iki 600 li­tų. I kla­sės ru­giai per­nai to­kiu pat lai­ku kai­na­vo 440, o šiuo me­tu mo­ka­ma po 570 li­tų už to­ną. Bran­ges­ni ly­gi­na­muo­ju lai­ko­tar­piu ir rap­sai: per­nai – 1180, šiais me­tais – 1460 li­tų už to­ną šios kul­tū­ros.

Ta­čiau ūki­nin­kai, pri­si­min­da­mi per­nykš­tį kai­nų šuo­lį, kuo­met įsi­bė­gė­jus pa­ruo­šų lai­ko­tar­piui jos ge­ro­kai pa­ki­lo, šie­met par­duo­ti grū­dų ne­sku­ba. Tu­rin­tie­ji džio­vyk­las ir san­dė­lius ke­ti­na pa­lauk­ti, kol su­pir­ki­mo kai­nos nu­si­sto­vės.

 

Prog­no­zės ne­džiu­gi­na

 

Šią sa­vai­tę kom­bai­nai iš­rie­dė­jo ir į že­mės ūkio ben­dro­vei „Eko­nau­da“ pri­klau­san­čius lau­kus. Apie 900 hek­ta­rų ja­vų kas­met sė­jan­ti ben­dro­vė pu­sę plo­to ski­ria eko­lo­giš­kai au­gi­na­moms kul­tū­roms.

Ben­dro­vės va­do­vas Ramūnas Na­nar­ta­vi­čius ma­no, kad nu­si­sto­vė­ju­sios šių­me­tės grū­dų kai­nos bus 20–25 pro­cen­tais ma­žes­nės ne­gu per­nykš­tės.

„Nors per­nai ja­vap­jū­tės pra­džio­je grū­dų su­pir­ki­mo kai­nos bu­vo ma­žes­nės nei da­bar, vė­liau pra­dė­jo spar­čiai kil­ti. Pa­sau­ly­je der­lius bu­vo pra­stas ir kai­na šok­te­lė­jo. Ta­čiau ne­tu­ri­me iš ko rink­tis – su­pir­ki­mo kai­nas re­gu­liuo­ja di­džio­sios vals­ty­bės“, – sa­ko jis.

Anot jo, šiais me­tais to­kio kai­nų šuo­lio į vir­šų ne­lau­kia­ma, nes Ru­si­ja į rin­ką „iš­me­tė“ apie de­šimt mi­li­jo­nų to­nų grū­dų. O ge­ras so­jos der­lius JAV nu­muš rap­sų kai­nas ir Lie­tu­vo­je.

Ben­dro­vės kom­bai­nai į lau­kus iš­va­žia­vo ge­ra sa­vai­te vė­liau nei per­nai. Mat pra­ei­tais me­tais nu­si­sto­vė­jus saus­rai, grū­dai grei­čiau bren­do ir džiū­vo tie­siog var­po­se.

Žars­ty­da­mas pir­mą­sias šių­me­čio der­liaus sau­jas ūki­nin­kas da­ro iš­va­das, kad grū­dai šie­met bręs­ta vė­liau ir yra kur kas drėg­nes­ni.

Ši žie­ma žem­dir­biams pa­žė­rė ne itin ma­lo­nių staig­me­nų. Ben­dro­vės lau­kuo­se žie­mą iš­ša­lo apie 300 hek­ta­rų žiem­ken­čių. „Vi­suo­met la­biau­siai dėl žie­mi­nių ru­gių ir rap­so ne­ri­mau­da­vom, nes jie le­piau­si mū­sų oro są­ly­goms. Ta­čiau iš­ša­lo ir apie 200 hek­ta­rų kviet­ru­gių, o jie tik­rai ne to­kie le­pūs“, – pa­sa­ko­ja pa­šne­ko­vas.

Lin­kę į eks­pe­ri­men­tus ŽŪB „Eko­nau­da“ ūki­nin­kai šie­met pa­va­sa­rį per 100 hek­ta­rų ap­sė­jo so­ja ir ka­len­dra. Šias kul­tū­ras au­gi­na pir­mus me­tus. Pa­sak R. Na­nar­ta­vi­čiaus, ar ban­dy­mas pa­si­tei­si­no, pri­klau­sys nuo su­pir­ki­mo kai­nų.

 

Žiem­ken­čiai at­ro­do liūd­nai

 

Vi­diš­kių se­niū­ni­jo­je ūki­nin­kau­jan­ti Le­va­no­ra Da­ny­lie­nė sa­ko, kad šie me­tai ūki­nin­kų ne­le­pi­na nei der­liaus gau­sa, nei su­pir­ki­mo kai­no­mis. Grū­di­nė­mis kul­tū­ro­mis ji ap­sė­jo 330 hek­ta­rų.

„La­bai vi­du­ti­niš­kas der­lius. Po žie­mos žie­mi­nių ru­gių pa­sė­liai la­bai iš­re­tė­ję ir pik­tžo­lė­ti. Su­pir­ki­mo kai­nų prog­no­zės taip pat nie­ko ge­ro ne­ža­da“, – sa­ko ūki­nin­kė.

Nors žiem­ken­čių lau­kai at­ro­do liūd­niau­siai, jų at­si­sa­ky­ti ir keis­ti tik va­sa­ri­nė­mis kul­tū­ro­mis ūki­nin­kė ne­ža­da. „Ru­giap­jū­tę pa­pras­tai pra­de­da­me nuo žiem­ken­čių. Va­sa­ri­nių kul­tū­rų der­lių im­si­me tik rug­pjū­čio pa­bai­go­je. Jei vis­ką ap­sė­tu­me va­sa­ri­nių veis­lių ja­vais, sun­ku bū­tų su­si­tvar­ky­ti – ne­be­spė­tu­me nu­kul­ti ir pa­tir­tu­me dar di­des­nių nuos­to­lių“, – sa­ko ji.

Kol kas L. Da­ny­lie­nės lau­kuo­se di­de­lio drėg­mės per­tek­liaus ne­si­jau­čia, ta­čiau ūki­nin­kė į dan­gų jau žval­go­si ne­ra­miai.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *