Gat­vių prie­žiū­rai – nė li­to

 

Užgriuvęs pirmasis snie-gas visuomet sukelia rū­pes­čių ke­li­nin­kams. Šie­met, ma­tyt, jų bus dar dau­giau, nes ne tik žie­ma, bet ir ša­lį apė­męs sun­kme­tis dik­tuos sa­vo są­ly­gas.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Kas­met prieš žie­mos se­zo­ną sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Juo­zas Varž­ga­lys pa­si­ra­šo įsa­ky­mą pra­dė­ti ke­lius pri­žiū­rin­čių įmo­nių bu­dė­ji­mą ke­liuo­se. Šie­met šio įsa­ky­mo iš­leis­ti ne­sku­bėta ir ke­li­nin­kų bu­dė­ji­mas ke­liuo­se, kol lei­do oro są­ly­gos, buvo vis ati­de­da­mas. Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ūkio sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Vy­gin­tas Du­baus­kas sa­ko, kad tau­po­mas kiek­vie­nas li­tas, skir­tas ke­lių prie­žiū­rai: „Se­ka­me si­nop­ti­kų prog­no­zes ir bu­dė­ji­mo dar ne­skel­bia­me, nes už tai rei­kia ir su­si­mo­kė­ti.“ Iki nau­jų me­tų ke­lius pri­žiū­rės tos pa­čios įmo­nės kaip ir per­nai, nes su­tar­tys ga­lio­ja iki sau­sio 1 die­nos. Pa­si­bai­gus su­tar­čių ter­mi­nams, bus skel­bia­mas kon­kur­sas ir ren­ka­mi nau­ji ope­ra­to­riai. Kol kas mies­to gat­ves bei ra­jo­no ke­lius pri­žiū­rės dvi įmo­nės – UAB „Uk­mer­gės ver­smė“ bei VĮ „Vil­niaus re­gio­no ke­liai“ Uk­mer­gės ke­lių tar­ny­ba.

 

 

 

Dar va­kar grė­bę la­pus, ket­vir­ta­die­nį kiem­sar­giai jau ka­sė snie­gą.
Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.







Sa­vi­val­dy­bė yra su­da­riu­si su­tar­tį su „Uk­mer­gės ver­sme“. Ta­čiau mies­to se­niū­nas Sta­sys Jac­kū­nas džiaugs­mu ne­trykš­ta – žie­mos se­zo­ną pra­dė­si­me tuš­čia ki­še­ne. Mat per­nai biu­dže­te ke­lių prie­žiū­rai skir­tus 200 tūks­tan­čių se­niū­ni­ja jau iš­lei­do. Prieš ke­le­tą die­nų bu­vo at­si­skai­ty­ta su įmo­nė­mis už jau pa­da­ry­tus dar­bus. „Sko­los ne­be­spau­džia, bet iš­lei­do­me vi­sus iki pas­ku­ti­nio li­to. Tai nė­ra la­bai sma­gu, bet be­lie­ka pa­si­džiaug­ti tik tuo, kad vie­ti­nės reikš­mės gat­ves pri­žiū­ri mū­sų ra­jo­no įmo­nė. Jie su­pra­tin­gi – pi­ni­gų pa­lau­kia“, – se­niū­nas įsi­ti­ki­nęs, kad gat­vių prie­žiū­ra ne­bus pa­lik­ta li­ki­mo va­liai.

UAB „Uk­mer­gės ver­smė“ di­rek­to­rius ser­vi­sui Vla­di­mi­ras No­vo­sio­lo­vas pa­ti­ki­no, kad jie pa­si­ruo­šę nau­ja­jam se­zo­nui ir lau­kia sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus įsa­ky­mo. „Tu­ri­me ir drus­kos, ir mi­ši­nio – vis­ko, ko rei­kia ke­lių prie­žiū­rai. Tech­ni­kos taip pat pa­kan­ka­mai – du bars­ty­tu­vus, du grei­de­rius, du trak­to­rius su pei­liais“, – var­di­na jis. Di­rek­to­rius ža­da, kad dėl pi­ni­gų sty­giaus ke­liai ne­liks vi­siš­kai ne­pri­žiū­rė­ti, bet abe­jo­ja, ar ta prie­žiū­ra bus to­kia, kaip tu­rė­tų bū­ti eko­no­miš­kai ge­res­niais lai­kais. „Gal ir ma­žiau bus pa­ber­ta ar nu­va­ly­ta. Bet žmo­nės tu­ri su­pras­ti, kad kri­zė. Ga­li­ma va­žiuo­ti ir per sli­džią dan­gą – tik at­sar­giai“, – svars­to V. No­vo­sio­lo­vas.

VĮ „Vil­niaus re­gio­no ke­liai“ Uk­mer­gės ke­lių tar­ny­bą, pri­žiū­rin­čią ma­gist­ra­li­nius ir ra­jo­ni­nius ke­lius, fi­nan­suo­ja Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­ja prie Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­jos. Tar­ny­bos vir­ši­nin­kas Zig­man­tas Kup­čins­kas sa­ko, kad šie­met fi­nan­sa­vi­mas su­ma­žė­jo, ta­čiau rei­ka­la­vi­mai li­ko tie pa­tys. „Kaž­kaip su­ksi­mės – jau lau­kiam žie­mos pa­si­ruo­šę“, – jis sa­ko, kad ir prie­mo­nių, ir tech­ni­kos tu­ri pa­kan­ka­mai.

Di­džiau­sio tar­ny­bos dė­me­sio su­lauks ma­gist­ra­li­niai ke­liai. Ra­jo­ni­nius pri­žiū­rės lai­ky­da­mie­si ei­liš­ku­mo – pir­miau­sia bars­tys ir va­lys tuos, ku­riuo­se di­džiau­sias au­to­mo­bi­lių srau­tas, kai ku­rių ke­lių ne­bars­tys iš­tisai. „Yra to­kių ke­lių, kur ga­li­ma ir sli­des­niu ke­liu at­sar­giai va­žiuo­ti, bet di­džiau­sią grės­mę ke­lia kal­niu­kai. Tai to­kias vie­tas ir pa­bars­ty­si­me. Ir vai­ruo­to­jai tu­rė­tų vai­ruo­ti at­sar­giau, ne­lėk­ti sli­džiu ke­liu“, – pa­ta­ria Z. Kup­čins­kas.

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *