Siekiant užtikrinti vienodas konkurencijos sąlygas visiems rinkos dalyviams ir apsaugoti vartotojus nuo nekokybiškų ar klaidingai paženklintų maisto produktų, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo vaisių ir daržovių kontrolę mažuose ir dideliuose prekybos centruose, turgavietėse, gatvės prekybos vietose pagal maisto produktų stebėsenos ir kokybės sistemos programas.
Gedimino Nemunaičio nuotr. Prekių kontrolę inspektoriai vykdo ne tik parduotuvėse, bet ir turguose, gatvės prekybos vietose.
Be suplanuotųjų inspektoriai atlieka ir neplaninius patikrinimus, dalyvauja reiduose kartu su kitomis kontroliuojančiomis organizacijomis.
Per penkis šių metų mėnesius mažmeninės prekybos įmonėse atlikta 2 770 patikrinimų. Patikrintos beveik 65 tonos šviežių vaisių ir daržovių, iš kurių prekybos standartų reikalavimų neatitiko 6 %. Daugiau nei pusę nustatytų neatitikimų sudarė ženklinimo pažeidimai.
Patikrinimų metu dėl kokybės ir ženklinimo neatitikimų buvo neleista realizuoti 1,8 t vaisių ir daržovių. Prekybininkai buvo įpareigoti paženklinti 376 kg, perrūšiuoti 1 370 kg ir sunaikinti 34 kg įvairių vaisių ir daržovių (mandarinų, bulvių, obuolių, citrinų ir kt.). Patikrinus rinkoje, 16 % lietuviškų ir 6 % įvežtų iš kitų valstybių vaisių ir daržovių neatitiko kokybės reikalavimų.
Prekiautojams ir atsakingiems darbuotojams už teisės aktų reikalavimų pažeidimus skirtos 52 baudos.
Dažniausiai pasitaikę pažeidimai – vaisių ir daržovių kainų etiketėse pirkėjui nenurodyta visa būtina informacija (kilmės šalis, kokybės klasė, veislė) arba ji nurodyta neteisingai. Kai kuriais atvejais nebuvo pateikti prekių įsigijimą patvirtinantys dokumentai, produkcijos kokybė neatitiko prekybos standartų reikalavimų. Taip pat buvo nustatyti higienos pažeidimai – produktai buvo laikomi tiesiog ant grindų ar žemės, pardavėjai dirbo nepasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos žinių kursų.
Vartotojams pateikiami vaisiai, daržovės turi būti nesuvytę, nepažeisti, nesugedę, švarūs, be kenkėjų, pašalinio kvapo ar skonio. Tinkamumo vartoti terminai vaisiams ir daržovėms nenustatomi.
Lietuviški vaisiai ir daržovės būna mažiau pažeisti mechaniškai ar apdoroti konservantais, nesuvytę. Įvežtiniai vaisiai ir daržovės, ypač citrusiniai, visi būna apdoroti leistinais konservantais.
Vaisių ir daržovių išsilaikymas priklauso nuo auginamų kultūrų veislės, jų prinokimo ir laikymo sąlygų: temperatūrinio režimo, drėgmės.
UŽ inf.