Daugiavaikė šeima prašo pagalbos

Va­len­ti­na ir Ri­man­tas Stun­džiai su di­de­liu ne­ri­mu lau­kia pa­va­sa­rio. Jei ne­pa­vyks ras­ti rė­mė­jų būs­tui įsi­gy­ti, pen­kis vai­kus au­gi­nan­čiai po­rai teks ei­li­nį kar­tą rink­tis man­tą ir ieš­ko­ti nau­jos pa­sto­gės.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

02-03-2_straipsnio_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ri­man­tas ir Va­len­ti­na Stun­džiai puo­se­lė­ja vie­nin­te­lę sva­jo­nę – tu­rė­ti nuo­sa­vą būs­tą.

Va­len­ti­na ir Ri­man­tas da­bar kiek­vie­ną die­ną siun­čia pa­gal­bos pra­šy­mus įmo­nėms, įstai­goms, tur­tin­giems ša­lies ver­sli­nin­kams. Pa­gal­bos krei­pė­si ir į „Bė­dų tur­gų“, Sei­mą ir net į ša­lies Pre­zi­den­tę. Kol kas at­sa­ko ne­su­lau­kia.

Pa­grin­di­nė pra­šy­mo es­mė – pa­au­ko­ti pi­ni­gų. Pen­kis vai­kus au­gi­nan­ti po­ra vi­lia­si, kad at­si­ras žmo­nių, ga­lin­čių jiems pa­dė­ti su­si­mo­kė­ti bent pra­di­nį įna­šą už būs­tą, ku­ria­me jie da­bar gy­ve­na.

 

Vi­sos pa­sto­gės – lai­ki­nos

 

Ne­di­de­lis na­mas Vi­diš­kių se­niū­ni­jo­je Kad­rė­nų kai­me: Stun­džiai ne­be­su­skai­čiuo­ja, ke­lin­tas jiems šis būs­tas. Gy­ve­ni­me nuo­lat kraus­tė­si iš kam­po į kam­pą. Vi­sa­da pa­sto­gės bu­vo lai­ki­nos –  iš pri­va­čių žmo­nių nuo­mo­tos.

Su­tuok­ti­niai pa­sa­ko­jo, kad iš­si­nuo­mo­ti būs­tą dau­gia­vai­kei šei­mai – be ga­lo sun­ku. Šei­mi­nin­kai vi­sa­da pir­miau­siai klau­sia, kiek vai­kų jie tu­ri. „Pa­sa­kom, kad pen­kis, ir iš kar­to pa­de­da ra­ge­lį“, – su nuos­kau­da pa­sa­ko­jo Va­len­ti­na.

Mo­te­riai skau­du, kad dau­gia­vai­kių šei­mų ste­re­o­ti­pas – gir­tuok­liai tė­vai. Ta­čiau jų šei­mo­je al­ko­ho­liui vie­tos nė­ra. Va­len­ti­na ti­ki­na svai­ga­lų net kai­nų ne­ži­nan­ti. Mo­te­ris su di­džiau­siu pa­si­di­džia­vi­mu var­di­na  tri­jų sa­vo duk­rų ir dvie­jų sū­nų pa­sie­ki­mus. Vai­kai, ku­rių vy­riau­siam – dvy­li­ka, o jau­nė­liui – pus­tre­čių, – ir spor­ti­nin­kai, ir dai­ni­nin­kai, ir stro­pūs mo­ki­niai.

 

Trūks­ta tik na­mų

 

„Mes esam ir so­tūs, ir ap­si­ren­gę. Vals­ty­bės pa­šal­pos kiek­vie­nam šei­mos na­riui sie­kia 325 li­tus. Vy­ras iki šiol tu­rė­jo dar­bą. Vis­ko už­ten­ka, tik ne­tu­rim na­mų“, – pa­sa­ko­jo sa­vo pa­gal­bos pra­šy­mą į mū­sų re­dak­ci­ją at­siun­tę uk­mer­giš­kiai.

Tvir­ti­na, kad per ke­lio­li­ka me­tų – tiek jie gy­ve­na kar­tu – sa­vo pa­sto­gei su­si­tau­py­ti ne­bu­vo jo­kių ga­li­my­bių. Ri­man­tas – naš­lai­tis. Nuo pat vai­kys­tės jis glau­dė­si pas se­ne­lius, tė­vas gė­rė, vai­ku ne­si­rū­pi­no ir nie­kuo jam ne­pa­dė­jo. Va­len­ti­nos tė­vai gy­vi, bet pro­ble­ma ta pa­ti: tė­vas – gir­tuok­lis, būs­tas, ku­ria­me jis su žmo­na gy­ve­na, – ne­di­du­kas.

Pa­sak po­ros, kol jų šei­ma bu­vo ma­žes­nė, bu­tą su­si­ras­ti taip su­dė­tin­ga ne­bu­vo. Ta­čiau pas­ta­rai­siais me­tais tai – tik­ras iš­šū­kis.

Be to, jos ber­niu­kai ser­ga bron­chi­ne ast­ma, tad jiems rei­ka­lin­ga ypa­tin­ga glo­ba, sau­si ir šil­ti na­mai.

 

Pra­ra­do svei­ka­tą

 

„Bu­vau iš­vy­kęs už­dar­biau­ti į už­sie­nį, bet vis­kas bai­gė­si la­bai liūd­nai. Ma­ne ap­ga­vo, te­ko pra­šy­ti pa­gal­bos, sko­lin­tis pi­ni­gų ke­lio­nei na­mo“, – pa­sa­ko­jo dėl sa­vo šei­mos at­ei­ties la­bai ne­ri­mau­jan­tis Ri­man­tas.

De­ja, ne­se­niai šei­mos tė­vas pra­ra­do svei­ka­tą. Jam iki pat al­kū­nės ope­ruo­ti ran­kos ner­vai. Li­ga ir il­gai tru­ku­si re­a­bi­li­ta­ci­ja šei­mą įklam­pi­no į sko­las, jau­nas vy­ras abe­jo­ja, ar pa­vyks at­ei­ty­je su­si­ras­ti rim­tes­nį dar­bą ir at­sta­ty­ti svei­ka­tą.

O kaip gi val­diš­ka pa­ra­ma? Po­ra įsi­ti­ki­nu­si, kad dėl jų pra­šy­mų aukš­čiau­siom val­džios ins­ti­tu­ci­jom mū­sų ra­jo­no val­di­nin­kai jų la­bai ne­mėgs­ta. Nors ei­lė­je prie so­cia­li­nio būs­to šei­ma esą bu­vo pir­ma, dau­gia­vai­kei šei­mai tin­kan­čio būs­to taip ir ne­ga­vo.

 

Pra­šan­čių­jų – ei­lė

 

Uk­mer­gės ra­jo­no Sa­vi­val­dy­bės ūkio sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tas Kęs­tu­tis Lu­ko­še­vi­čius sa­ko, kad  šiuo me­tu ei­lė­je prie so­cia­li­nio būs­to lau­kia 303 šei­mos ir vie­ni­ši as­me­nys. Kai ku­rie jų būs­to lau­kia be­veik de­šimt me­tų.

Vi­si so­cia­li­nio būs­to lau­kian­tie­ji yra su­skirs­ty­ti į še­šias at­ski­ras ei­les. Dau­gia­vai­kių šei­mų –25, jau­nų šei­mų są­ra­še – 85 pa­var­dės, naš­lai­čių – 22, ne­įga­lių­jų – 56. Dar yra ap­lan­kas, skir­tas ne­pa­te­ku­sių į anks­čiau mi­nė­tų­jų są­ra­šą. Ja­me dar dau­giau nei šim­tas pa­var­džių.

 

Ki­tiems – ne ge­riau

 

Pa­sak K. Lu­ko­še­vi­čiaus, Stu­ndžiai 2009 me­tais įra­šy­ti va­di­na­ma­ja­me dau­gia­vai­kių są­ra­še. Ja­me jie – apie vi­du­rį. Pir­ma sto­vin­ti šei­ma į są­ra­šą įtrauk­ta 2005 me­tais. Spren­džiant iš to ga­li­ma spė­ti, kad ar­ti­miau­sią pen­kme­tį Ri­man­tas, Va­len­ti­na ir pen­ki jų vai­kai su­lauk­ti val­diš­ko būs­to ne­tu­ri jo­kių šan­sų.

K. Lu­ko­še­vi­čius pa­ste­bi, kad kiek­vie­no­je ei­lė­je įra­šy­tų žmo­nių si­tu­a­ci­ja yra la­bai skir­tin­ga. Vie­ni tu­ri dau­giau pro­ble­mų, ki­ti – ma­žiau. Ta­čiau jo­kios iš­ly­gos lau­kian­tie­siems ne­tai­ko­mos. Pa­sak pa­šne­ko­vo, pa­vyz­džiui, dau­gia­vai­kių šei­mų ei­lė­je lau­kian­ti vie­na šei­ma au­gi­na ke­tu­ris vai­kus su ne­ga­lia. Aš­tuo­ni žmo­nės glau­džia­si mo­čiu­tei pri­klau­san­čia­me dvie­jų kam­ba­rių bu­tu­ke.

 

Pir­mu­mo ne­su­teiks

 

Tai, kad Stun­džiai – tvar­kin­gi, ne­gir­tau­jan­tys, pa­sak kal­bin­to spe­cia­lis­to, nė­ra joks mo­ty­vas su­teik­ti jiems pir­mu­mą so­cia­li­niam būs­tui gau­ti. Ki­ta ver­tus, K. Lu­ko­še­vi­čius ne­nei­gė – yra tarp ei­lė­je lau­kian­čių­jų ir ne­ma­žai so­cia­li­nės ri­zi­kos as­me­nų.

Šiuo me­tu Uk­mer­gės mies­te ir kai­mo vie­to­vė­se yra per 400 so­cia­li­nių būs­tų. Pa­sak pa­šne­ko­vo, dau­giau­siai jų – ma­žes­nės kvad­ra­tū­ros, pri­tai­ky­tų ma­žes­nėms šei­moms. Di­de­lių bu­tų ar na­mų pa­siū­la yra tik­rai ne­di­de­lė, tad sa­vi­val­dy­bė bent jau šiuo me­tu pa­dė­ti pen­kis vai­kus au­gi­nan­čiai Stun­džių šei­mai ne­ga­li.

Tai­gi, dau­gia­vai­kei šei­mai be­lie­ka ti­kė­tis ste­buk­lo. Žmo­nės, ku­rie ga­lė­tų kuo nors pa­dė­ti apie nuo­sa­vą būs­tą sva­jo­jan­čiai šei­mai, ga­li skam­bin­ti te­le­fo­nu 8 340 44270.

{jcomments off}

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *