Baltoji lazdelė ir aklųjų biblioteka

As­ta GIRNIENĖ

Lie­tu­vos ak­lų­jų bib­lio­te­kos Uk­mer­gės fi­lia­lo ve­dė­ja

 

Gy­ve­ni­mo ne­įsi­vaiz­duo­ja­me be laik­raš­čių, žur­na­lų, kny­gų. Lie­tu­vos ak­lų­jų bib­lio­te­kos pa­skir­tis yra švies­ti, neš­ti tas ži­nias ir in­for­ma­ci­ją. Vie­nas mū­sų tiks­lų – pri­si­dė­ti ku­riant in­for­ma­ci­nę ir ži­nių vi­suo­me­nę.

Dau­gu­ma pa­slau­gų da­bar pri­ei­na­mos in­for­ma­ci­nė­mis tech­no­lo­gi­jo­mis. Bib­lio­te­kos mo­der­nė­ja, tam­pa trau­kos cen­tru. Pa­čios įvai­riau­sios in­for­ma­ci­nės pa­slau­gos tei­kia­mos ir LAB Uk­mer­gės fi­lia­le.

Įgy­ven­di­nant pro­jek­tą „Bib­lio­te­kos pa­žan­gai“, sau­sį ja­me įreng­ti du kom­piu­te­riai, ku­riais nau­do­tis ga­li ne tik ak­lie­ji bei sil­pna­re­giai. Tai lan­ky­to­jams su­tei­kė ga­li­my­bę nau­do­tis in­ter­ne­tu, mo­kė­ti mo­kes­čius, su­si­ras­ti rei­ka­lin­gą in­for­ma­ci­ją.

Šiais me­tais baig­tas vyk­dy­ti dar vie­nas re­gos ne­įga­lie­siems ak­tu­a­lus pro­jek­tas „Vir­tu­a­li ak­lų­jų bib­lio­te­ka“. Rug­pjū­tį pra­dė­jo veik­ti Elek­tro­ni­nių lei­di­nių val­dy­mo in­for­ma­ci­nė sis­te­ma (ELVIS). Tai – bib­lio­te­ka in­ter­ne­te, o ne­įga­lie­siems itin pa­leng­vin­tos gar­si­nių kny­gų skai­ty­mo są­ly­gos. Gar­si­nė kny­ga ta­po pa­pras­tai pri­ei­na­ma – net ne­rei­kia lan­ky­tis bib­lio­te­ko­je, už­ten­ka tik kar­tą už­si­re­gist­ruo­ti ELVIS, ir žmo­gus rei­ka­lin­gus lei­di­nius ga­li gau­ti bet ku­riuo pa­ros me­tu ten, kur yra in­ter­ne­tas.

Re­gos ne­įga­lie­ji ne­si­nau­do­ja kom­piu­te­riu, bet kny­gas klau­so įgar­sin­tas kom­pak­ti­niuo­se dis­kuo­se. Ši skai­ty­to­jų gru­pė yra di­de­lė, ta­čiau mo­der­niais lai­kais pa­mirš­ta­ma.

Bib­lio­te­kų fi­nan­sa­vi­mas vis dar ma­žas, to­dėl nau­jiems lei­di­niams įgar­sin­ti lė­šų trūks­ta. Tai iš kar­to pa­jun­ta skai­ty­to­jai. Pas­ta­ruo­ju me­tu li­te­ra­tū­ra, kul­tū­ra, bib­lio­te­ka nė­ra vals­ty­bės pri­ori­te­tų są­ra­še…

Tarp­tau­ti­nės bal­to­sios laz­de­lės (ak­lų­jų) die­nos pro­ga vi­siems skai­ty­to­jams be­lie­ka pa­lin­kė­ti daug ir įvai­rios li­te­ra­tū­ros, pui­kaus lais­va­lai­kio su įgar­sin­ta kny­ga. Skai­ty­ki­me taip, kaip ga­li­me, ir ryt­die­na taps švie­ses­nė.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *