Atnaujinta Elektroninio deklaravimo sistema padės išvengti klaidų

Vals­ty­bi­nė mo­kes­čių ins­pek­ci­ja prie LR fi­nan­sų mi­nis­te­ri­jos (VMI) in­for­muo­ja, kad gy­ven­to­jams, de­kla­ruo­jan­tiems 2010 me­tų pa­ja­mas ir tur­tą, at­nau­jin­to­je elek­tro­ni­nio de­kla­ra­vi­mo sis­te­mo­je (EDS) jau su­for­muo­tos pre­li­mi­na­rio­sios de­kla­ra­ci­jos.

At­nau­jin­ta EDS bus pa­to­giau teik­ti de­kla­ra­ci­jas. Ne­be­rei­kia siųs­tis jo­kių pro­gra­mų ar šab­lo­nų – de­kla­ra­ci­jas ga­li­ma pil­dy­ti tie­sio­giai in­ter­ne­te, o pil­dant do­ku­men­tą nu­sta­to­mos pil­dy­mo klai­dos, nu­ro­do­ma, kur ir ką tai­sy­ti. Taip pat yra ga­li­my­bė iš­sau­go­ti tar­pi­nius pil­dy­mo re­zul­ta­tus, o vė­liau pra­tęs­ti pil­dy­mą.

Pa­tei­kę de­kla­ra­ci­ją gy­ven­to­jai ga­li su­si­grą­žin­ti da­lį pa­tir­tų iš­lai­dų, pvz., už gy­vy­bės drau­di­mo, pen­si­jų įmo­kas, už pir­mas stu­di­jas ir (ar) pir­mą pro­fe­si­nį mo­ky­mą, pa­lū­ka­nas už vie­ną iki 2008-12-31 pa­im­tą būs­to kre­di­tą ir kt. Tai jie ga­li pa­da­ry­ti tuo at­ve­ju, jei jų pa­ja­mos pra­ėju­siais me­tais bu­vo ap­mo­kes­tin­tos 15 proc. ta­ri­fu, ta­čiau ne­ga­li, jei pa­ja­mos bu­vo ap­mo­kes­tin­tos 5 proc. ta­ri­fu.

Gy­ven­to­jams, pa­tei­ku­siems elek­tro­ni­niu bū­du tei­sin­gas de­kla­ra­ci­jas, per­mo­kas VMI sieks grą­žin­ti per kuo trum­pes­nį lai­ką, at­si­žvel­giant į įplau­kas biu­dže­tui, o per­mo­kos bus pra­dė­tos grą­žin­ti jau ko­vo pa­bai­go­je. Pil­dan­tie­ji po­pie­ri­nes de­kla­ra­ci­jas per­mo­kų, kaip ir nu­ma­to įsta­ty­mas, su­lauks iki lie­pos 31 die­nos.

 

***

 

Gy­ven­to­jai šie­met vėl ga­li teik­ti de­kla­ra­ci­jas bei su­si­grą­žin­ti da­lį mo­kes­čio, jei pra­ėju­siais me­tais pa­si­nau­do­jo per ma­žu ar vi­sai ne­si­nau­do­jo ne­ap­mo­kes­ti­na­muo­ju pa­ja­mų dy­džiu. Pa­si­nau­do­ju­sie­ji per di­de­liu ne­apmo­kes­ti­na­muo­ju dy­džiu tu­rė­tų pa­teik­ti de­kla­ra­ci­ją bei su­mo­kė­ti mo­kes­tį.

VMI šie­met į pre­li­mi­na­ri­ą­sias de­kla­ra­ci­jas per­kė­lė dar dau­giau duo­me­nų: be in­for­ma­ci­jos apie gau­tas pa­ja­mas, pa­tir­tas iš­lai­das, už ver­slo liu­di­ji­mus su­mo­kė­tas pa­ja­mų mo­kes­čio su­mas, mė­ne­sių, kai gy­ven­to­jas ne­dir­bo ir ne­bu­vo draus­tas, skai­čiaus ir pan. pre­li­mi­na­rio­se de­kla­ra­ci­jo­se bus duo­me­nys, rei­ka­lin­gi ap­skai­čiuo­jant pri­va­lo­mo­jo svei­ka­tos drau­di­mo (PSD) įmo­kas.

 

***

 

Pa­ste­bė­jus, kad jam pa­teik­to­je pa­žy­mo­je yra ne­ati­ti­ki­mų apie draus­tu­mą pri­va­lo­muo­ju svei­ka­tos drau­di­mu vals­ty­bės lė­šo­mis, pil­dy­da­mas me­ti­nę pa­ja­mų de­kla­ra­ci­ją gy­ven­to­jas tu­ri pa­tiks­lin­ti 35A ir 36A lau­ke­lių reikš­mes.

Vals­ty­bės lė­šo­mis pri­va­lo­muo­ju svei­ka­tos drau­di­mu drau­džia­mų as­me­nų duo­me­nis tvar­ko Vals­ty­bi­nė li­go­nių ka­sa prie Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos ir  te­ri­to­ri­nės li­go­nių ka­sos. To­dėl dėl pa­ste­bė­tų ne­ati­ti­ki­mų rei­kia kreip­tis į VLK ir kai duo­me­nys bus pa­tiks­lin­ti, in­for­ma­ci­ja bus at­nau­jin­ta ir šio­je pa­žy­mo­je.

Duo­me­nis pre­li­mi­na­rio­jo­je de­kla­ra­ci­jo­je apie B kla­sės pa­ja­mas, to­kias kaip in­di­vi­du­a­lios veik­los, kil­no­ja­mo­jo tur­to, ver­ty­bi­nių po­pie­rių par­da­vi­mo ir pan., apie ku­rias VMI duo­me­nų ne­gau­na, į de­kla­ra­ci­ją gy­ven­to­jas tu­ri įra­šy­ti pats.

 

***

 

Pa­si­kei­tus įsta­ty­mams, iš in­di­vi­du­a­lios veiklos gau­tos pa­ja­mos nuo 2010 m. yra ap­mo­kes­ti­na­mos tai­kant 5 proc. pa­ja­mų mo­kes­čio ta­ri­fą. 15 proc. pa­ja­mų mo­kes­čiu ap­mo­kes­ti­na­ma tik iš lais­vų­jų pro­fe­si­jų veik­los gau­tos pa­ja­mos. Lais­va­jai pro­fe­si­jai pri­ski­ria­ma: ad­vo­ka­to, no­ta­ro, ant­sto­lio, jų pa­dė­jė­jų, kon­sul­tan­tų tei­sės klau­si­mais, ap­skai­ti­nin­ko, au­di­to­riaus, bu­hal­te­rio, lo­bis­to, fi­nan­sų ar mo­kes­čių kon­sul­tan­to, ar­chi­tek­to, in­ži­nie­riaus, gy­dy­to­jo, psi­cho­lo­go, žur­na­lis­to ir pa­na­ši veik­la.

 

***

 

Gy­ven­to­jai, nu­spren­dę skir­ti pa­ra­mą iki 2 proc. nuo su­mo­kė­to gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­čio, pra­šy­mus tu­ri pa­teik­ti iki ge­gu­žės 2 d. Pa­rem­ti ga­li­ma or­ga­ni­za­ci­ją, ku­ri pa­gal Lab­da­ros ir pa­ra­mos įsta­ty­mą tu­ri tei­sę gau­ti pa­ra­mą. Pra­šy­mus skir­ti 2 proc. pa­ra­mą re­ko­men­duo­jama teik­ti elek­tro­ni­niu bū­du ar­ba as­me­niš­kai pri­sta­ty­ti į te­ri­to­ri­nę mo­kes­čių ins­pek­ci­ją ar at­siųs­ti paš­tu. Pra­šy­me ga­li­ma nu­ro­dy­ti ir ke­lis pa­ra­mos ga­vė­jus, ta­čiau vi­sa pra­šo­ma per­ves­ti pa­ja­mų mo­kes­čio da­lis ne­ga­li bū­ti di­des­nė kaip 2 proc. ir ne ma­žes­nė nei 10 Lt.

 

***

 

Iki ge­gu­žės 2 d. pa­ja­mas bei tur­tą pri­va­lo de­kla­ruo­ti vals­ty­bės po­li­ti­kai, tar­nau­to­jai, Eu­ro­pos Par­la­men­to na­riai, ki­ti as­me­nys, iš­var­dy­ti LR gy­ven­to­jų tur­to de­kla­ra­vi­mo įsta­ty­mo 2 straips­ny­je, ir jų šei­mos na­riai. Pa­ja­mų de­kla­ra­ci­jas pri­va­lo pa­teik­ti in­di­vi­du­a­liai dir­ban­tys gy­ven­to­jai (VMI įre­gist­ra­vę in­di­vi­du­a­lią veik­lą pa­gal pa­žy­mą ar­ba įsi­gi­ję ver­slo liu­di­ji­mą – ne­pri­klau­so­mai nuo to, ar ga­vo pa­ja­mų), ūki­nin­kai.

VMI inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *