Ukmergės gatvėmis riedėjo šimtas ūkininkų traktorių

 Ukmergės miesto gatvėmis riedėjo šimto traktorių kolona. Ukmergės miesto gatvėmis riedėjo šimto traktorių kolona.

Mūsų rajono ūkininkai solidarizavosi su šalies žemdirbiais ir prisijungė prie protesto akcijos prieš lengvatų žemdirbiams naikinimą bei planuojamus mokestinius pakeitimus.

Antradienį Ukmergės gatvėmis riedėjo šimtas rajono ūkininkų traktorių.

Miesto prieigose jie užsuko į degalines. Jose ūkininkai pirko po dešimt litrų dyzelino, kurį valdžia ketina branginti.

Žiedo gatvėje išsirikiavę į koloną ūkininkų traktoriai lydimi dviejų policijos ekipažų pasuko gyvulių turgaus link. Kolonos priekyje judėjo juodas gedulingos procesijos automobilis.

„Lietuva, tavo kaimas miršta“, – nutildęs traktorių variklių gausmą akciją pradėjo Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša.

Protesto dalyviai kalbėjo apie žemas jų produkcijos supirkimo kainas, nelygias konkurencijos sąlygas Europoje, ne itin teisingus žemės mokesčius, mažas Europos Sąjungos išmokas bei skundėsi formuojamu neigiamu visuomenės požiūriu į juos.

Lietuvos laukuose jau retenybė pamatyti karvių bandas. Ūkininkai jas išpardavė, nes nebeapsimokėjo jų auginti – perdirbėjai už pieną mokėjo centus. Žemdirbiai griebėsi auginti mėsinius galvijus. „Bet tam, kad užaugintum 500 kg sveriantį bulių, reikia dvejų metų. Už kilogramą jo gyvojo svorio perdirbėjai moka vieną eurą. Paskaičiuokite, kiek kainuoja viena ūkininko darbo diena“, – siūlė žemdirbių asociacijos vadovas.

Lietuvos žemdirbiams mokamos 30 procentų mažesnės išmokos, nei bet kuriam kitam Vakarų Europos šalies ūkininkui. „Kaip mes galime tokiomis nelygiomis sąlygomis konkuruoti“, – mitingavo ūkininkai.

Nemažai Ukmergės žemdirbių nebegaus išmokų už ekologinius ūkius, nes vienais metais savo laukų neapsėjo ankštinėmis kultūromis. O už nederlingas ir mažai derlingas žemes daugelis nebegaus paramos – Lietuvos valdžia perbraižė nederlingų žemių žemėlapį ir Ukmergės rajone nederlingomis liko tik dvi seniūnijos. „Mes kuliame po 2–3 tonas, o Kėdainių ūkininkai – po 6–7. Taigi net savo šalyje negalime konkuruoti lygiomis sąlygomis, ką kalbėti apie Europos ūkius“, – pyko ukmergiškiai.

Pikčiausia jiems, jog valdžia žemdirbius sukiršino su miesto žmonėmis. Šiems vargstančio žemdirbio įvaizdis ėmė asocijuotis su Valstiečių ir žaliųjų partijos vedliu Ramūnu Karbauskiu, todėl ir ėmė rodyti pirštais ne tik į jį, bet ir į visus žemdirbius. Kodėl neva tokiems turtuoliams taikomos įvairios lengvatos? Važinėja europietiškais traktoriais, tegu moka už jų degalus, kaip visi žmonės. O tie traktoriai pirkti už skolas – Europos Sąjunga nieko neduoda, jei savo dalies nepridės pats ūkininkas. Jis buvo priverstas pirkti naują techniką, modernizuoti ūkius, o dabar, jei ūkininką valdžia dar ir mokesčiais apkraus, ūkių nebeliks.

Įstatymas ūkininkui leidžia turėti ne daugiau 500 ha žemės, o bendrovė gali turėti ir tūkstantį, todėl ir atsirado tokie žemvaldžiai, kaip  R. Karbauskio „Agrokoncernas“.

Ir Ukmergės rajone yra tokių, kurie savo valdas ne šimtais, o tūkstančiais hektarų skaičiuoja. Todėl šalia esantį šeimos ūkį jam reikia uždusinti. Todėl ir sudaromos tokios sąlygos, kad jam 50 karvių melžti neapsimokėtų, o kai jas jis melš pas tą, kuris turės jų tiek, kiek vištų antai Ukmergės rajone besiplečiantys „Vičiūnai“,  neva apsimokės.

Ūkininkus palaikė ir jiems pritarė į mitingą atvykęs rajono meras Rolandas Janickas.

Traktorių mitingas – antras visuotinio žemdirbių protesto etapas. Pirmuoju prieš dvi savaites žemdirbiai pakelėse pastatė žalius kryžius. Jie, kaip ir gedulingos procesijos automobilis, simbolizuoja mirštantį Lietuvos kaimą.

Ūkininkai pažadėjo, jog jei nebus atsižvelgta į jų reikalavimus, jie ir toliau solidarizuodamiesi su visais Lietuvos žemdirbiais gruodžio viduryje traktoriais važiuos į Vilnių, prie Seimo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # Zzz 2019-12-01 19:08
Traktoriai naujausi ir dar jie verkia. Nemokat dirbti nieko nesarykit. Gulekit prie televizoriaus ir ziurekit kakadu.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų