Rinkimų apygardų žemėlapis pasikeis

Naujajame šalies rinkimų žemėlapyje – dvi Deltuvos rinkimų apygardos. Naujajame šalies rinkimų žemėlapyje – dvi Deltuvos rinkimų apygardos.

Aldona KVEDARIENĖ

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) rengia naują vienmandačių rinkimų apygardų žemėlapį. Pagal jo projektą, keičiasi kai kurių apygardų ribos ir net jų pavadinimai. Tarp tokių – buvusi Ukmergės rinkimų apygarda.

Iki praėjusio penktadienio dėl šio projekto dar galima buvo teikti pasiūlymus ir pastabas, VRK teigimu, keletą jų sulaukė ir dėl Ukmergės. Ar į juos bus atsižvelgta, VRK dar negali atsakyti, kadangi dar bus atliekamas jų vertinimas.

Tačiau tikėtina, jog esminių projekto pakitimų nebus.

Tad kokia bus mūsų rinkimų apygarda, kur prasidės ir kur baigsis jos ribos, kiek ir kokie rinkėjai savo atstovus rinks į naują 2020 metų Seimą?

Istorinių žemių vardu

Svarbiausias pasikeitimas, kuris laukia Ukmergės miesto ir rajono rinkėjų, yra tas, jog jų rinkimų apygardos pavadinime nebeliks žodžio „Ukmergė“. Vietoje jo pasirinktas Deltuvos vietovardis. Tai yra, bus jau ne Ukmergės, o Deltuvos rinkimų apygarda.

Idėją pervadinti Ukmergės apygardą Deltuvos vardu kilo projekto autoriui – Vilniaus universiteto Geografijos ir kraštotvarkos katedros docentui Rolandui Tučui. Anot docento, tai yra istorinis šių žemių vardas, kuris turėtų rinkėjams priminti savo šaknis bei mūsų valstybės ištakas.

Deltuvos vardas istoriniuose šaltiniuose minimas kur kas anksčiau nei Ukmergės. Anksčiau net už Vilkmergę, kuri XX amžiaus pradžioje buvo pervadinta į Ukmergę. Deltuvos – Dėviltavos  – žemės pirmą kartą paminėtos 13 amžiuje, jo pradžioje – 1219 metų Lietuvos bei Haličo ir Voluinės sutartyje.

Šiandien Deltuvos vardu vadinamas 5 kilometrai nuo Ukmergės į vakarus esantis miestelis bei 2 kilometrai į pietus nuo Ukmergės esanti Deltuvėlės gyvenvietė.

Tačiau tapatinti istorinių Deltuvos žemių tik su šiomis vietovėmis negalima, nes jos tebuvusios tik tuometės Deltuvos kunigaikštystės pakraštys. Istorinės Deltuvos žemės apėmė ne tik dabartinį Ukmergės rajoną, bet ir dalį Anykščių, Panevėžio, Molėtų bei Širvintų rajonų teritorijų.

Dvi Deltuvos apygardos

Pagal rinkimų apygardų projektą numatoma ne viena, o dvi Deltuvos rinkimų apygardos – Deltuvos pietinė ir Deltuvos šiaurinė.

Ukmergė, kurios istorinis vardas Vilkmergė, bei visas jos šiandieninis rajonas – taigi, visa 2016 metais buvusi Ukmergės rinkiminė apygarda patenka į Deltuvos pietinę apygardą.

Deltuvos šiaurinę apygardą sudarytų visas Anykščių rajonas bei dalis prie jo prisišliejusi Panevėžio rajono – 2016 metų rinkimuose buvusi buvusios Anykščių ir Panevėžio rinkimų apygardos dalis.

Prijungs Upninkus

Prie buvusios Anykščių ir Panevėžio, būsiančios Deltuvos šiaurinės, rinkimų apygardos bus prijungta dar viena apylinkė iš Aukštaitijos rinkimų apygardos.

O prie buvusios Ukmergės, nūnai Deltuvos pietinės rinkimų apygardos, – Upninkų rinkiminė apylinkė, kuri yra Jonavos rajone.

„Kadangi apygardos sudarytos ne iš vienos savivaldybės apylinkių, vadinti jas trigubu pavadinimu būtų buvę problematiška“, – dar vieną priežastį, dėl kurios reikėjo keisti rinkiminių apygardų pavadinimus, įvardija projekto autorius R. Tučas.

Lėmė rinkėjų skaičius

Prijungti Upninkus prie Ukmergės, VRK mokymų ir komunikacijos skyriaus vyriausiojo specialisto Mindaugo Mizaro teigimu, nuspręsta todėl, kadangi šiame, kaip ir daugelyje kitų Lietuvos regionų, sumažėjo rinkimų teisę turinčių gyventojų.

O rinkimus reglamentuojantys teisės aktai numato, kad rinkėjų skaičius apygardoje turi būti nuo 0,9 iki 1,1 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus. Tai reiškia, kad mažiausią apygardą gali sudaryti 31–32 tūkst. rinkėjų, didžiausią – 37–38 tūkst. rinkėjų.

Buvusioje Ukmergės rinkimų apygardoje, kaip suskaičiavo VRK, šiandien gyvena 31 011 rinkimų teisę turinčių gyventojų.

Prijungus Upninkų rinkimų apylinkę, kurioje šiandien yra 1 044 rinkėjai, būsiančioje Deltuvos pietinėje rinkimų apygardoje balsuotų 32 055 rinkėjai.

2016 metų rinkimų metu buvusioje Ukmergės rinkimų apygardoje buvo 32 447 rinkėjai, tad galima sakyti skaičius nepakito.

Tiesa, pirmieji rinkimai – į Seimą – vyks tik kitais metais – 2020 metų spalio 11 dieną, tad gyventojų skaičius regione dar gali pasikeisti.

Tačiau įstatymas, kaip mums paaiškino VRK atstovas, leidžia 10 proc. rinkėjų skaičiaus nuokrypį nuo vidutinio apygardos rinkėjų skaičiaus, tad manoma, jog ši riba peržengta nebus.

Apylinkes skaičiuos vėliau

Deltuvos pietinė rinkimų apygarda  aprėps visą buvusios Ukmergės rinkimų apygardos teritoriją, bet ar joje išliks visos rinkimų apylinkės, ar nesikeis jų adresai, VRK negalėjo atsakyti. „Apygardos suskirstymą į rinkimų apylinkes, rinkimų apylinkių skaičių ir dydį nustato apygardos rinkimų komisija likus ne mažiau kaip 45 dienoms iki rinkimų, todėl šiandien numatyti, ar apylinkių skaičius bei jų adresai nesikeis, yra sudėtinga“, – paaiškino jos atstovas M. Mizaras.

Tačiau jau dabar žvilgtelėjus į naująjį rinkimų žemėlapį aišku, jog jų skaičius yra sumažėjęs. Ukmergės miesto ir rajono gyventojai per rinkimus ligi šiol savo balsus keliaudavo atiduoti į 38 rinkimų apylinkes, naujajame Deltuvos pietinės rinkimų apygardos žemėlapyje jų matyti  28. 11 jų  mieste – S. Daukanto, Anykščių, Maironio, J. Basanavičiaus,  Kęstučio,  Kauno, Smėlių, Krekšlių, Linų, Pivonijos ir Pašilės, 17 – rajone – Balelių, Taujėnų, Siesikų, Laičių, Rečionių, Vidiškių, Žemaitkiemio, Lyduokių, Želvos Šešuolių, Antakalnio, Krikštėnų, Pabaisko, Veprių, Dainavos, Deltuvos bei Upninkų.

Mieste nebeliko Vytauto, Klaipėdos, Transporto rinkimų, kaime – Laumėnų, Tolučių, Sližių, Nuotekų, Petronių, Kulniškių, Tulpiakiemio, Lėno apylinkių.

Pasiūlymus dar vertins

Iki praėjusio penktadienio, lapkričio 8 dienos, Vyriausiajai rinkimų komisijai dėl naujojo jos rengiamo rinkimų žemėlapio dar galima buvo teikti pastabas bei pasiūlymus. Kaip informavo VRK atstovas, keletą pasiūlymų gauta ir dėl Deltuvos pietinės rinkimų apygardos. Kai kuriuose jų abejojama dėl paties pavadinimo keitimo, kituose siūloma prijungti dar kelias apylinkes iš Molėtų ir Širvintų apygardos.

Tačiau istorinius pavadinimus turės ne vien Deltuvos pietinė ar šiaurinė rinkimų apygarda. Naujajame žemėlapyje pamatysime ir Dainavos pietinę, Dainavos šiaurinę, Nalšios pietinę, Nalšios šiaurinę, Jotvingių, Karšuvos, Kuršo, Marių, Mėguvos, Saulės, Sėlos rytinę, Sėlos vakarinę, Sūduvos, Zanavykų, Žiemgalos rytinę bei kitas istorinius vietovardžius susigrąžinusias apygardas.

O ar VRK prie mūsų – Deltuvos pietinės rinkimų – apygardos galės prijungti dar keletą naujų apylinkių iš Molėtų ir Širvintų apygardos, lems joje ir mūsų apygardoje esantis rinkėjų skaičius.

„Ar šie pasiūlymai bus patenkinti, šiandien atsakyti negalime, kadangi dar bus atliekamas pasiūlymų vertinimas, ar jie atitinka įstatymo reikalavimus“, – rašo mums VRK Mokymų ir komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas M. Mizaras.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # nevenka Stolar 2020-07-17 11:58
Mani sveicieni
mēs esam juridiska kompānija, kas specializējas aizdevumos privātpersonām kopš
Mūsu uzņēmums rūpējas par to, lai jūs varētu piedāvāt ātrus un ērtus aizdevumus par konkurētspējīgām likmēm.
Mēs esam pierādījuši sevi Eiropā un ASV, un jūs priecāsities, ka sadarbojāties ar mums
sazinieties ar mums, lai iegūtu vairāk informācijas pa e-pastu:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų