Vieni radiniai – nevertingi, kiti – sensacingi

Gedimino Nemunaičio nuotr. Kęstučio aikštės ir Vilniaus gatvės kampe atkastos 19 amžiaus pastatų liekanos. Gedimino Nemunaičio nuotr. Kęstučio aikštės ir Vilniaus gatvės kampe atkastos 19 amžiaus pastatų liekanos.

Ukmergės miesto centre vykstant statybų darbams atrasta statinių liekanų. Vieni radiniai, archeologų požiūriu, – nevertingi, kiti – sensacingi.

Praėjusią savaitę žmonės atkreipė dėmesį į Draugystės skvere atkastas senų pastatų liekanas. Svarsto, gal ten kažkokia didelė vertybė, kas tai buvo per pastatai?

VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ archeologas, Ukmergės Pilies parke atliekamų archeologinių tyrimų vadovas Justinas Račas sako, kad minėtoje vietoje – Kęstučio aikštės ir Vilniaus gatvės kampe – atkastos 19 amžiaus pastatų liekanos.

Per Antrąjį pasaulinį karą šie pastatai buvo apgadinti, vėliau sulyginti su žeme ir apversti dideliu žemės sluoksniu sudarant šlaitą. O štai dabar, atliekant darbus, buvo atkasti.

J.Račas sako, kad šios liekanos nėra vertybė ir nebus toliau tiriamos.

O išskirtiniu vadinamas kitas šios žiemos radinys Ukmergėje – gruodžio mėnesį Pilies parke rastos gynybinio bokšto liekanos.

„Ukmergės žiniose“ jau skelbėme, kad VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ archeologams Pilies parko teritorijoje pavyko aptikti su pilies egzistavimo laikotarpiu susijusią struktūrą, kaip spėjama, – gynybinio bokšto liekanas.

„Aptikome istorinio bokšto sieną ir vieną kampą“, – pasakojo J. Račas. Radinys aptiktas parko pakraštyje, po daugiau nei metro gylio žemės sluoksniu.

Pasak pašnekovo, Ukmergės plane, kuris buvo sudarytas 1811–1817 metais, buvo pažymėtas gynybinis bokštas, esantis pietrytinėje Pilies kalno dalyje.

Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę buvo ne kartą bandyta ieškoti jo liekanų. Tačiau nesėkmingai. J. Račas pasakojo pats kasinėjimus Pilies parke vykdęs 2016 metais, tačiau nieko nepavyko rasti.

O dabar atliekant žemės darbus aptiktas stambių lauko akmenų mūras, kurio plotis siekia vieną metrą, o šalia jo yra išlikęs akmenų grindinys. Šalia mūro esantis kultūrinis sluoksnis leidžia jį datuoti XVII–XVIII a.

Archeologinių tyrimų vadovo teigimu, šiose vietose atlikus platesnės apimties detaliuosius tyrimus, būtų galima detaliai rekonstruoti buvusio gynybinio bokšto dydį ir jį juosusių gynybinių įrenginių bei struktūrų planą.

J.Račas patvirtina, kad Pilies parko radinys yra išskirtinis. Jis leistų patvirtinti, kad Ukmergės Pilies parko teritorijoje tikrai egzistavo gynybiniai įtvirtinimai, kurie greičiausiai buvo skirti apsaugoti ant kalno stovėjusius pastatus, kurių vietos iki šiol dar nėra lokalizuotos, ir galėtų būti ateities tyrimų objektas.

Pasak jo, šiuo metu atliekami radinio apibendrinimo darbai ir nustatomos tikslios laukiančių detaliųjų tyrimų apimtys. „Sutvarkysime dokumentaciją ir pavasarį pradėsime darbus“, – pasakojo pašnekovas.

Kaip bus įamžintas archeologų radinys: ar jis bus atidengtas, ar atidengtas visu plotu, spręs rajono savivaldybės vadovai.

Rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas patikino, kad archeologinis radinys bus tikrai įamžintas. Kaip tai bus padaryta: ar su šiuo projektu, ar ateityje, paaiškės, kai bus atlikti detalūs tyrimai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų