Mokinių bėdos – daug nutukusių ir nesveikais dantimis

Gedimino Nemunaičio nuotr. Vaikų sveikatos stiprinimo šaltinis – sportas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Vaikų sveikatos stiprinimo šaltinis – sportas.

Remiantis Higienos instituto Vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sistemos duomenimis, Ukmergės mokinių sveikata nedžiugina – daugiau nei kitur pas mus yra nutukusių vaikų, o vos penktadalis turi sveikus dantis.

Suskaičiuota, kad šalyje daugėja antsvorį turinčių vaikų. Praėjusiais mokslo metais šalyje penktadalio (21,6 proc.) mokinių svoris buvo per didelis. Tokios pačios tendencijos – ir Ukmergės rajone.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro Registrų skyriaus Vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sistemos valdymo specialistės Ugnės Butkutės pateiktais duomenimis, Ukmergės rajone praėjusiais mokslo metais normalaus svorio mokinių dalis sudarė 64,2  proc. – apylygiai ir mergaičių, ir berniukų.  Per metus tokių mokinių dalis sumažėjo 2,2 proc.

Antsvoris nustatytas 16,4 proc. mokinių. Taip pat apylygiai – ir berniukų, ir mergaičių. Per metus šis rodiklis išliko panašus.

Nutukusių mokinių dalis sudarė 8,8 proc. Per metus nutukusių vaikų dalis rajone išaugo 1,1 proc.

  1. Butkutė pažymi, kad nutukusių vaikų dalis Ukmergės rajono savivaldybėje – viena didžiausių Lietuvoje ir bendrąjį šalies vidurkį (6,2 proc.) viršija 2,6 proc.

Tiesa, yra ir kita medalio pusė – per mažas svoris nustatytas 10,6 proc. mokinių – apylygiai ir berniukų, ir mergaičių. Per metus ši dalis išaugo 1,3 proc.

Per mažo svorio mokinių dalis mūsų rajone truputį mažesnė nei bendras šalies vidurkis.

Praėjusiais mokslo metais Ukmergėje 93,5 proc. mokinių priskirti pagrindinei fizinio ugdymo grupei. Parengiamajai grupei priskirti 5,3 proc., specialiajai – 1,3 proc. mokinių. Panašūs duomenys buvo ir prieš metus.

Praėjusiais mokslo metais Ukmergės rajone tik 20,77 proc. mokinių dantys buvo sveiki – nepažeisti ėduonies, neplombuoti ir neišrauti dėl ėduonies.

72,1 proc. mokinių neturėjo sąkandžio patologijos.  Šis rodiklis geresnis nei šalyje 12,6 proc. Šalies vidurkis – 59,5 proc.

Pavienių dantų patologija nustatyta 17,7 proc. mokinių – 5,6 proc. mažiau nei bendras šalies vidurkis.

***

Mokinių kūno masės indekso įvertinimas apskaičiuotas pagal jų amžių ir lytį pritaikytas KMI ribines vertes, nustatytas Tarptautinės kovos su nutukimu darbo grupės.

***

Per paskutinius trejus mokslo metus per didelio svorio 7–17 m. amžiaus mokinių dalis šalyje išaugo 1 proc.

***

Šiais mokslo metais per didelio svorio (antsvoris, nutukimas) 7–17 m. amžiaus berniukų buvo 2 proc. daugiau nei to paties amžiaus mergaičių.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų