Su gydytojais nebereikės bylinėtis

Keičiasi kompensacijos už sveikatai padarytą žalą gavimo tvarka. Nuo šiol pacientui nebereikės įrodinėti jį gydžiusio gydytojo klaidos ir su juo bylinėtis teismuose – kompensaciją už žalą sveikatai, jei ji bus nustatyta, išmokės Valstybinė ligonių kasa.

Kaip „Ukmergės žinias“ informavo VšĮ Ukmergės ligoninės administracijos Personalo skyriaus vedėja teisininkė Lina Žuklienė, ligoninėje pernai buvo registruoti 5 pacientų skundai dėl neva netinkamai suteiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų.

Visi skundai, pasak L. Žuklienės, buvo išnagrinėti ir nustatyta, kad paslaugos pacientams buvo suteiktos tinkamai. Nepaisant to, 2 pacientai kreipėsi ir į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją. Vienas skundas jos jau išnagrinėtas. Nustatyta, kad žala pacientui nebuvo padaryta. Antras skundas dar nagrinėjamas.

Dar vienas skundas, pasak ligoninės administracijos Personalo skyriaus vedėjos, nagrinėjamas ir teisme. Kada byla bus baigta, pasakyti ji negali.

Iki šiol, jei gydytojas gydydamas pacientą netyčia padarydavo klaidą – nuo klaidų niekas nėra apdraustas – ir dėl jos buvo padaryta žala paciento sveikatai, šis tai turėdavo įrodyti.

Pirmiausia jis turėdavo kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją, kuri patvirtindavo arba paneigdavo, jog buvo padaryta gydymo klaida. Net ir įrodžius komisijoje, jog klaida buvo padaryta, dėl jos atsiradusią žalą draudimo bendrovės kompensuodavo tik po teismo proceso, kuris užtrukdavo ne vienus metus. Tam reikėjo ne tik nemažai laiko, bet ir pinigų – retas pacientas išsiversdavo be advokatų, o šie nemažai kainuoja.

Nuo šiol, Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, pacientui, jeigu jis manys, kad gydant jį buvo padaryta gydytojo klaida, dėl kurios atsirado žala, tereikės raštu kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją ir ši toliau padarys viską, ką reikia: surinks dokumentus, ligos išrašus, apklaus gydytojus, reikiant samdys ekspertus, ir, jei žala bus nustatyta, kompensaciją pacientui išmokės Valstybinė ligonių kasa (VLK).

Patirtos žalos kompensacijas pacientams bei jų artimiesiems VLK mokės iš fondo, kurį sukaups iš gydymo įstaigų mokamų įmokų.

Mažosios gydymo įstaigos – šeimos medicinos, palaikomojo gydymo ir slaugos, paliatyviosios pagalbos – turės mokėti 0,1 procento, kitos – 0,2 procento įmokas nuo metinių pajamų.

Turtinės žalos kompensacijos dydis nukentėjusiam pacientui priklausys nuo faktinių jo patirtų išlaidų, neturtinės – nuo surinktų balų skaičiaus. Ir turtinės, ir neturtinės žalos dydį pacientas turės pagrįsti dokumentais.

Paciento skundas komisijoje bus nagrinėjamas ne ilgiau nei 3 mėnesius, kompensacija išmokama – po 30 dienų nuo komisijos sprendimo priėmimo.

Mirus pacientui teisę į turtinės ir neturtinės žalos kompensavimą perims jo sutuoktinis, nepilnamečiai vaikai, nedarbingi tėvai bei visi kiti artimieji, už kurių išlaikymą jis buvo atsakingas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+6 # as 2020-01-23 13:08
Gimtosios zemes redakcija ignoruoja komentarus, kai prasau kad kas parasytu pavarde gydytojos kuri isleido vaika namo pries savaite ir nieko nerado. Esme yra ne kerstui yra reikalinga pavarde o del mano paciu vaiku saugumo. Vadinasi gimtosios zemes redakcija tycia neskelbia mano komentaru ir pateisina tokius bukus gydytojus
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų