Spausdinti šį puslapį

Paukštyną kontroliuos dažniau

Zu­jų paukš­ty­no pro­duk­ci­jo­je ap­ti­kus dau­giau nei ga­li­ma an­ti­mik­ro­bi­nės me­džia­gos, da­lis kiau­ši­nių bu­vo iš­im­ti iš rin­kos ir uti­li­zuo­ti. At­li­kus pa­kar­to­ti­nius ty­ri­mus, nu­sta­ty­ta, kad var­to­ti įmo­nės pro­duk­tus ga­li­ma sau­giai.  

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.


 

Rug­pjū­čio pra­džio­je „Uk­mer­gės ži­nio­se“ ra­šė­me, jog Del­tu­vos se­niū­ni­jo­je Le­on­po­lio kai­me įsi­kū­ru­sios ben­dro­vės kiau­ši­niuo­se bu­vo ras­tas leis­ti­nas nor­mas vir­ši­jęs an­ti­bio­ti­ko la­za­lo­ci­do kie­kis. Šio an­ti­bio­ti­ko paukš­čiams le­sa­luo­se ski­ria­ma pro­fi­lak­tiš­kai, kad ne­su­sirg­tų kok­ci­dio­ze – jau­noms viš­tai­tėms pa­si­reiš­kian­čia li­ga.

Uk­mer­gės vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos spe­cia­lis­tus to­kie ty­ri­mų re­zul­ta­tai nu­ste­bi­nę. Prie­žas­čių, ko­dėl taip nu­ti­ko, tą­syk ne­ga­lė­ję pa­aiš­kin­ti ir at­sa­kin­gi UAB „Zu­jų paukš­ty­nas“ dar­buo­to­jai.

Pa­kar­to­ti­niam ty­ri­mui į Na­cio­na­li­nį mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos ri­zi­kos ver­ti­ni­mo ins­ti­tu­tą bu­vo iš­siųs­ti ne tik kiau­ši­nių, bet ir paukš­čių pa­ša­rų bei jų prie­dų mė­gi­niai.

„Dar sy­kį pa­im­tas mė­gi­nys, šį kar­tą – ben­dras. Po ty­ri­mų re­zul­ta­tai ge­ri: ir pa­ša­ras, ir jo prie­dai, ir kiau­ši­niai ge­ri“, – pa­aiš­kė­jus at­sa­ky­mui, si­tu­a­ci­ją ko­men­ta­vo mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vy­riau­sio­ji ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­ja ins­pek­to­rė Da­nu­tė Už­ku­rė­ly­tė.

Pa­sak „Zu­jų paukš­ty­no“ di­rek­to­riaus Re­mi­gi­jaus Lau­ri­nai­čio, me­džia­ga, ku­rios li­ku­čių ras­ta pro­duk­ci­jo­je, – ne­kenks­min­ga: „Tai – pa­ša­rų prie­das, nau­do­ja­mas vi­sų paukš­ty­nų, au­gi­nant prie­aug­lį. Per klai­dą jis pa­te­ko į dėsliųjų paukš­čių pa­ša­rus ir vir­ši­jo leis­ti­ną nor­mą. Ši me­džia­ga nė­ra pa­vo­jin­ga.“  

Di­rek­to­rius ti­ki­no, jog ga­li­my­bei pa­na­šiems at­ve­jams pa­si­kar­to­ti at­ei­ty­je ke­lias už­kirs­tas. Tei­gia, kad dėl pla­čiai nu­skam­bė­ju­sio in­ci­den­to įmo­nė per daug ne­nu­ken­tė­ju­si: „Di­de­lių nuos­to­lių ne­pa­ty­rėm, ne toks di­de­lis ir uti­li­zuo­tų kiau­ši­nių kie­kis. Tik bu­vo su­stab­dy­ta pre­ky­ba ir žmo­nės re­a­ga­vo – gal ne taip per­ka, kaip anks­čiau. Ta­čiau iš es­mės par­da­vi­mai tie pa­tys.“

Po pa­kar­to­ti­nių ty­ri­mų ben­dro­vei vėl leis­ta pre­kiau­ti sa­vo pro­duk­ci­ja. Iš rin­kos iš­im­ti kiau­ši­niai uti­li­zuo­ti UAB „Rie­ta­vo ve­te­ri­na­ri­nė sa­ni­ta­ri­ja“.

Ta­čiau šio­je is­to­ri­jo­je į vi­sus klau­si­mus kol kas ne­at­sa­ky­ta.

„Dar ana­li­zuo­sim tą at­ve­jį, kad pa­na­šūs da­ly­kai ne­si­kar­to­tų. No­ri­si vis­ką per­žiū­rė­ti – pa­ša­rus, prie­dus. Kon­tro­lė įmo­nė­je pa­gal kenks­min­gų me­džia­gų li­ku­čių pro­gra­mą tę­sis. Ji per­kel­ta į pa­di­din­tą ri­zi­ką, to­dėl pa­tik­ri­ni­mai bus daž­nes­ni“, – sa­ko D. Už­ku­rė­ly­tė.

Ben­dro­vė­je „Zu­jų paukš­ty­nas“ au­gi­na­ma apie 300 tūkst. dės­lių­jų paukš­čių. Pa­sak jos va­do­vo, įmo­nės pro­duk­ci­ja kiek­vie­ną sa­vai­tę iš­ke­liau­jan­ti į dau­giau kaip tris šim­tus pre­ky­bos vie­tų.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)